Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Hiánycikk az új számlatömb

Szeged - Még pénteken is hosszú sorok kígyóztak az APEH szegedi ügyfélszolgálatának kis nyomtatványboltja előtt. Január elseje óta ugyanis nem lehet használni azokat a számlatömböket, amelyeket 2007. január 1. előtt állítottak elő. Az adóhatóság akár félmillió forint bírságot is kiszabhat.
Január elsejétől már nem lehet használni olyan nyugta-, illetve számlatömböt, amelyet 2007. január elseje előtt állítottak elő. Ez a változás nemcsak a nyomtatványok kibocsátóit érinti, hanem mindenkit, ugyanis terméket vagy szolgáltatást valamennyien vásárolunk. Tudatlanságunk miatt bajba kerülhetünk, mert az APEH akár félmillió forintra is megbüntetheti a kibocsátót, valamint a számla befogadóját egyaránt, ha 2007 január 1. előtt gyártott tömbből származó nyomtatványt találnak.

A régieket mellesleg tavaly június végéig lehetett forgalmazni, aki pedig megvásárolta, az csak december végéig használhatta. Ez a haladék azonban most lejárt. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi történjen a fel nem használt, vagyis lejárt tömbökkel. Az APEH előírásai szerint ezeket 2008. január 31-éig – ellenőrizhető módon – le kell selejtezni. Azokat a tömböket azonban, amelyekben felhasznált nyugta vagy számla van, természetesen meg kell őrizni.

Fogyó eszköz. Kevés a boltokban az új számlatömb.
Fotó: Karnok Csaba

A nyomtatványboltokban sorok állnak, az APEH szegedi ügyfélszolgálatán található kis üzlet tegnap csak húsz darabot kapott a nyomdától a kétszáz helyett. Még csak a január 8-i rendelést teljesítették – mondta az elárusító. Megnyugtatásul annyit közölt, olyan még nem volt, hogy egy nap egyáltalán ne lehetett volna vásárolni az új típusú számlatömbből, viszont a kapott mennyiség rövid idő alatt elfogy.

2007-es és 2008-as minták

Egy tavaly kibocsátott számla, illetve nyugta sorszáma így nézhetett ki: AA7N-A123456. Az idei ezzel szemben változott, és a következőképpen fest: AA8NA1234567. Vagyis a 2008. évi sorszám hosszúsága, akárcsak 2007-ben, 12 karakter maradt, felépítése pedig csak annyiban módosult, hogy az eddig ötödik karakterhelyen álló kötőjel kimaradt, az utolsó hét karakter pedig csak számokból áll. A 2007-ben kinyomtatott számlatömb tehát idén is használható, a 2006-ban előállított és megvett tömböket azonban le kell zárni. Az új sorszámokkal az APEH a nyomtatástól figyelemmel tudja kísérni a számlák útját.

Olvasóink írták

  • 2. Gergő 2008. január 19. 21:32
    „Máshol is van, félrevezető a cikk”
  • 1. Joli 2008. január 19. 11:08
    „Ötlet: keresgélve én a Maros utcai üzletben találtam számlatömböt, ott van!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH elégedett a bevételeivel

Szeged - Részint a regionális átszervezés óta eltelt egy év eredményeit, részint az adóbevételek… Tovább olvasom