Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hiánypótló iroda az egészségmegőrzésért

Kistelek - Betegklubokat, életmódváltó programokat és szűrővizsgálatokat szerveznek, emellett ingyenes egészségügyi szaktanácsot is adnak a kisteleki egészségfejlesztési irodában. A szakrendeléssel és háziorvossal egy épületben lévő helyiségbe beutaló és előzetes bejelentkezés nélkül bárki betérhet.
Hiánypótló feladatot lát el nyár óta Kisteleken az egészségfejlesztési iroda. A háziorvosi és szakorvosi rendelésekkel egy épületben nyílt helyiségben azért dolgoznak, hogy az orvosoknak kevesebb páciensük legyen: igyekeznek megelőzéssel elejét venni a bajoknak.

– Ez egy új lehetőség arra, hogy a lakosok ne csak kampányszerűen vegyenek részt bizonyos szűrővizsgálatokon, hanem az egészséges életmód a mindennapi életük részévé váljon – mondta el Kovácsné Szabó Edit szakmai vezető.

Előtérbe kerülnek a szűrések is az új irodában. Fotó: Schmidt Andrea
Előtérbe kerülnek a szűrések is az új irodában. Fotó: Schmidt Andrea

Az indulás óta már sok futó programja van az egészségfejlesztési irodának. Különböző betegklubokat indítottak, ahol a sorstársak szakorvosok segítségével beszélhetik meg a problémáikat. Életmódváltó programok is szerepelnek a kínálatban: a fogyiklubban például közel félszázan harcolnak a kilók ellen, de a futóklub is egyre népszerűbb. Tartanak prevenciós előadásokat, szülésre felkészítő tanfolyamot, sőt kitelepített szűrővizsgálatokat is óvodástól nyugdíjas korig a kistérség minden településén. De felvették a kapcsolatot az összes nagy térségi munkáltatóval is, hogy a dolgozóknak ingyenes, helyszíni szűréseket szervezzenek.

Az iroda nem csak a programok idejére nyit ki. Napközben bárki bemehet, az ott lévő szakemberektől pedig tanácsot kérhet. – Gyakorlatilag mindent el lehet itt intézni, amire egy szakorvosi rendelésen nincs idő: értelmezni a leletet, vagy akár egy alap állapotfelmérést elvégeztetni. Mindezt beutaló nélkül, ingyenesen – mondta el Mencz Angéla projekt koordinátor.

A legnagyobb szabású rendezvény április 26-án az Egészség Expo lesz, ahol a nem kitelepíthető szűrővizsgálatokat – például béldaganat, nőgyógyászati vagy urológiai szűrések – is végeznek. – Mivel hétvégéről van szó, a munkaidőt sem befolyásolja, így talán azok is eljönnek, akik korábban elfoglaltságuk miatt maradtak távol ezektől a vizsgálatoktól – mondta el Kovácsné Szabó Edit.

Az irodát két évig pályázati pénzből – 122 millió forintból – működtetik. Ezt követően azt tervezik, hogy a prevenciót már OEP-finanszírozott formában viszik tovább.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú véradó Bordányban

Vacsorával egybekötött ünnepségen köszöntötte Bordány többszörös véradóit a Magyar Vöröskereszt területi szervezete és a nagyközség önkormányzata. Tovább olvasom