Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hiányzik egy jogszabály, nincs ingyenes vízóracsere

Szeged - Bár a rezsibiztos azt ígérte, továbbra sem ingyenes a társasházi lakások meleg- és hidegvíz-órájának cseréje. Hiányzik hozzá egy jogszabály.
Szegeden minden társasházi lakás tulajdonosa értesítést kap a vízműtől és a távhőszolgáltatótól, akinél rövidesen lejár a mérő hitelessége. A levélben a szolgáltatók azt közlik, mennyiért lehet akciósan lecseréltetni a mellékvízórákat. Olvasóink felháborodtak az értesítőkön, hiszen a rezsibiztos megígérte, hogy nem kell fizetni a vízóracserékért.

Giró-Szász András akkori kormányszóvivő egy februári sajtótájékoztatón azt mondta, „a fogyasztók érdekeit kívánja szem előtt tartani a kormány, és nem a szolgáltatók érdekeit". Németh Szilárd fideszes rezsibiztos ugyanott bejelentette: „a mérőórákkal kapcsolatosan felmerülő összes költség ezentúl a szolgáltatókat terheli". Mivel a gáz- és villanyóráért már akkor sem kellett fizetniük a fogyasztóknak, a bejelentés a meleg- és hidegvíz-órákra korlátozódott.

Megkérdeztük a szolgáltatókat. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. az érvényben lévő vízközmű-szolgáltatásról szóló kormányrendeletet idézi, vagyis hogy a mellékvízmérők cseréje továbbra is annak tulajdonosát, azaz a lakókat terheli.

A Szegedi Vízmű Zrt. egy közös képviselőnek küldött válaszában ugyanerre a jogszabályra hivatkozik. Úgy fogalmaz: „a jogi szabályozásban kevésbé jártas felhasználók a médiában megjelenő utalásokat, a politikusok által tervezett intézkedéseket, illetve az elhangzott részinformációkat sokszor kész tényként kezelik, és ez esetenként olyan helyzetet eredményezhet, hogy olyan jogszabály betartását kívánják meg a közszolgáltatótól, amely még nincs kihirdetve, függetlenül a médiában megtett kijelentésektől". Magyarán amíg a jogszabályt ki nem hirdetik a Magyar Közlönyben, és hatályba nem lép, addig nem létezik, nincs mit betartani.

Vámos Tamás duplán fizet a cseréért. Rókusi panellakásában a csövek elrendezése miatt a konyhában és a fürdőszobában is van egy-egy meleg- és hidegvíz-óra. Fotó: Karnok Csaba
Vámos Tamás duplán fizet a cseréért. Rókusi panellakásában a csövek elrendezése miatt a konyhában és a fürdőszobában is van egy-egy meleg- és hidegvíz-óra. Fotó: Karnok Csaba

Vámos Tamás rókusi közös képviselő Körtöltés utcai panellakásában a csövek elrendezése miatt a konyhában és a fürdőszobában is van egy-egy meleg- és hidegvíz-óra. Neki tehát négy mérőt kell cseréltetnie, ha lejár azok hitelessége.

– A vízmű és a Szehő is küldött a lakóknak kedvezményes árajánlatot. A vízműnél az óracsere például szeptember végéig kedvezménnyel 7480, illetve 9740 forintba kerül az óra fajtájától függően: még olcsóbb, ha a lakók összefogva kettőt, hármat, négyet, ötöt cseréltetnek le egyszerre. A Szehő ajánlatában egy új használatimelegvíz-mérő felszereltetése 14 ezer 490 forint, kettőé 24 ezer 525 – mutatja a tájékoztatókat a közös képviselő. Neki nem kötelessége ugyan, de pluszszolgáltatásként úgy csökkenti a lakók költségét, hogy – mert ezt is lehet – annál, aki kéri, másokkal összehangolva egy engedéllyel rendelkező vállalkozóval cserélteti le a mérőórákat, amit a szolgáltató szakemberei csak leplombálnak. Ezzel olcsóbb a szolgáltató árainál. Azokat a híreszteléseket, amelyek szerint októbertől emelnék a vízóracsere árát, a szolgáltatók cáfolták. Nyilván azért hirdették meg akcióikat októberig, hogy a munkákat év végéig elvégezhessék.

Kothencz János, a Fidesz– KDNP és a L.É.T. polgármesterjelöltje hallva, hogy a témáról cikk születik, telefonon lapunknak azt nyilatkozta, ha ők nyerik a választást, a vízmérőórák cseréjét is ingyenessé teszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdot nyert a város pályázatokon

Több mint tízmilliárd forintot nyert különböző pályázatokon ebben a ciklusban a szegedi… Tovább olvasom