Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Hiányzik Szegednek a régies vidámpark

Hiányzik Szegednek a régies vidámpark
Szeged-Több mint húsz éve, hogy Szegednek nincs állandó vidámparkja, de az embereknek még mindig hiányzik. Tavasszal és ősszel van ideiglenes vidámpark, de Czékus Ágnes tulajdonos szerint nem túl nagy a forgalom. Talán mindenkinek a hatalmas repülő és a bambi hiányzik.
– Apa, csak még egy kört – mondta egy szőke, copfos kislány a Makkosházi körút és a Csongrádi sugárút sarkán felállított ideiglenes vidámparkban a minap. Apuka persze megengedett még egy kört a dodzsemen, de a kislány az utolsó pillanatban meggondolta magát, és inkább a trambulint választotta.

Czékus Ágnes tulajdonos szerint az apák engedékenyebbek, az édesanyákra inkább a szigor a jellemző. – Minden tavasszal és ősszel kitelepülünk ide, de a forgalom nem túl nagy, pedig 10 éve nem emeltük az árainkat. Nincs az embereknek pénze. Sokszor látom, hogy idejönnek a gyerekek a szüleikkel, de csak egy játékot választhatnak, amire felülnek, mert többre nem telik. A legnépszerűbb a dodzsem és az ugrálóvár. Persze vannak, akik mindent kipróbálnak – osztotta meg velünk Czékus Ágnes. Szerinte a régi szegedi vidámpark hozzátartozott a liget hangulatához.
 
1992 óta csak ideiglenesen bukkan fel a dodzsem és a körhinta


Bernáth Rita, aki kisfiát, az ötéves Brúnót hozta el az ideiglenes vidámparkba, elmondta: szerinte is szüksége lenne a városnak egy vidámparkra. Persze, ha nem drága. – A nagypapa lakik a közelben, ha erre jövünk, Brúnó mindig be akar jönni, de csak ritkán állunk meg – mondta az édesanya.
 2013-ig akinek nagyon hiányzott a hot dog, a lángos és a vattacukor illatának keveredése, elmehetett a budapesti vidámparkba, de lassan három éve már az sem működik.

Az ujszeged.hu internetes oldalon olvasható, hogy a szegedi vidámpark terveit 1960-ban készítették el, majd a munka évekre elakadt. 1963-ban újra elővették, és következő év május elsején megnyílt. Nemcsak a szegediek, hanem a környékbeli települések lakói is emlékezhetnek még a vattacukor illatára, a dodzsemre, a körhintákra, az óriáskerékre. A legnagyobb látványosság pedig egy óriási Li–2-es típusú repülőgép volt. A vidámpark 1992-ben zárt be, helyén most gördeszkások és biciklisek gyakorolják akrobatikus mutatványaikat.


Czékus Ágnes – akinek már nagyszülei is ezzel foglalkoztak – azt mondja, hogy a ligetnek most is ezt a szórakoztató funkciót kellene megtestesítenie. – Szerintem hiányzik onnan a régi vidámpark, de nemcsak az, hanem a Vigadó is. Hozzám nemcsak a gyerekek járnak, hanem a buliba tartó fiatalok is. Leszállnak a troliról, buszról, és felülnek a dodzsemre. Ez is megadja az este alaphangulatát – mondta a tulajdonosnő, aki legközelebb az újszegedi majálisra költözteti át a mobil vidámparkot.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákbeteg gyerekeket gyógyít Bartyik Katalin

Rákbeteg gyerekeket gyógyít Bartyik Katalin
Batthyány-Strattmann-díjat kapott a nemzeti ünnep alkalmából Bartyik Katalin. Tovább olvasom