Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Hibás betegellátási listákat javítgatnak a kórházak

Szeged - Hetek óta javítgatják betegellátási listáikat az egészségügyi intézmények. Novembertől minden egyes hibát 30 ezer forintos büntetéssel „honorál" az OEP, ráadásul a beteg után járó összeget sem fizeti ki ezekben az esetekben. Az egészségbiztosító szerint a korrigálások után a várólisták is jelentősen lerövidülnek – Szegeden ez nem lesz érzékelhető.
Súlyosan torzak a kórházak műtéti várólistái – állapította meg az egészségbiztosító legutóbbi belső vizsgálata. Mint kiderült, az adatok több mint húsz százaléka hibás. A listára sorolt 62 ezer beteg helyett például a valóságban csak 54 ezren várakoznak műtétre. Az intézményekkel az OEP már el is kezdte a javíttatást. November elsejétől nem lehetnek hibák: darabját 30 ezer forinttal bünteti az egészségbiztosító. Mivel ráadásul ezeknél az eseteknél a betegellátásért járó finanszírozást is visszatartják, ez súlyos anyagi veszteség lehet az egészségügyi intézményeknek. Számítások szerint a havi 5 milliárd forintot is elérheti országosan ez az összeg.

– A zavar, amely miatt az ellenőrzést bevezették, olyan hibák miatt jöhetett létre, amelyek az adminisztráció során keletkeztek – például nem egyezik a név vagy a taj szám – mondta el Bodosi Mihály professzor, a Szegedi Tudományegyetem intézményivárólista-bizottság elnöke. Az egyetem készít minden hónapban egy betegellátási listát, amely alapján két hónappal később megkapja a finanszírozást. Amikor azonban ezt összefésülik a várólistákkal, kiderülnek az adategyeztetési problémák. – Ezeket kell most korrigálni. A júniusi és júliusi betegellátási listákat már visszaküldték az intézményeknek, jövő héten pedig érkezik az augusztusi is. 

Nem az adminisztrációs hibák miatt hosszúak a várólisták a szegedi klinikákon sem. A teljesítmény-volumenkorlát nagyobb bűnös. Fotó: Schmidt Andrea
Nem az adminisztrációs hibák miatt hosszúak a várólisták a szegedi klinikákon sem. A teljesítmény-volumenkorlát nagyobb bűnös. Fotó: Schmidt Andrea

Tényleg nem kell egy évnél többet várni?

A vizsgálatnak volt még egy megállapítása: éppen a hibás lista miatt a köztudatban élő többéves várakozási idővel szemben jelenleg egyetlen olyan beavatkozás sincs Magyarországon, amelyre egy évnél hosszabban kellene várni. A jelenleg elérhető előjegyzések szerint Csongrád megyében szürke hályoggal Hódmezővásárhelyen 603, térdprotézissel Szentesen 722, csípőprotézissel pedig ugyanitt 700 napot váratják a betegeket. Szerettük volna megtudni, a két intézményben valóban ilyen súlyos hibák vannak-e a várólistákon, illetve mekkora munka ezeket korrigálni, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A hibás számadatokat küldik csak le, így egy-egy intézménynek tulajdonképpen nem kell túl sokat bajlódnia, hiszen a feladat eloszlik közöttük.

Bodosi professzor szerint sok a hibalehetőség a rendszerben, hiszen rengeteg adatot kell bevinni. Ez továbbra is fennáll majd, mivel azonban már anyagi vonzata is lesz, az adminisztrátorok nyilván többször is ellenőrzik majd az adatsorokat.

A vizsgálat megállapítása szerint a várólista nyilvános vezetése óta megoperáltak közül nyolcezer esetet nem töröltek a rendszerből az intézmények, vagyis a korrigálás után rövidülhetnek a listák. Bodosi Mihály szerint erre Szegeden nem érdemes számítani: nem számottevő ezeknek a hibáknak a száma. – Nem emiatt hosszúak a várólisták, sőt nem is azért, mert a szabad orvosválasztás miatt nagy a sorban állás a szaktekintélyeknél, hanem mert a teljesítmény-volumenkorlát miatt nem lehet többet operálni. Erre a problémára pedig sajnos a magánszektor felé terelés sem jelent megoldást: a várólistás betegek többsége ugyanis, aki csípőprotézisre, szürkehályog- vagy koszorúér műtétrevár, kispénzű nyugdíjas.

Olvasóink írták

 • 13. geza 2013. október 02. 08:21
  „#10 Igaza van jó lenne rendet tenni.
  Kezdeném azzal hogy csak az kapjon ellátást aki fizeti a TB-t. Egy nagy réteg egyből kiesne.
  Fel kellene "számolni" a szabadidejükben állandóan orvoshoz járogató "réteget", mert ez nekik program, unatkoznak otthon.
  Egy orvos ismerősöm mesélte, hogy karácsonykor /karácsony előtt viszik az öregeket be a sürgősségire, mert nem tudják hova tenni őket ezen a Szent Estén (a kórház felveszi őket 1-3 napra...)”
 • 12. queenmargareth1 2013. október 01. 18:55
  „több hónap előkészület után elutaztak Pestre egy műtétre.Két napig voltak benn, a műtét napján délig ugye enni sem kap -gyermek- és közlik fél órával a műtét előtt, hogy :NINCS MŰTŐ MENJENEK haza.Majd máskor.250 km-re laknak.”
 • 11. tol 2013. október 01. 18:47
  „szimpla szocreál kupleráj a magyar egészségügy, ideje lenne rendet tenni ebben az Augiász istállójában, az infantilis nyafogás helyett! Hajrá magyarok!”
 • 10. zsozso64 2013. október 01. 14:07
  „Végre mindenki fellélegezhet! Mégis van hozzáértő ember az OEP vezetésében, meg a minisztériumban! Az ellenzék hiába korholja a kormányt, most beláthatjuk hogy semmi alapja az egésznek! Az egészségügy is jobban teljesít mint bárhol másutt a világon. Hiába is mennek ki az orvosok külföldre dolgozni, ilyen csodákkal ott úgysem találkozhatnak! A várólistákon szereplők szintén megkönyebbülve vehetik tudomásul, hogy koszorúér műtétjük nem haláluk után tíz hónappal kerül sorra, hanem már akár fél évvel ravatalozásuk után! Mégiscsak jobb ebben a tudatban meghalni? Vagy van aki inkább a korábbi szociál - liberális, bolsevik, betegeket 300 Ft-os vizitdíjjal sanyargató egészségügy mellett élne???”
 • 9. geza 2013. október 01. 13:15
  „#7 Ha indokolt azonnal műtik és itt nincs különbség OV és más között.
  Nekem Achilleszem szakadt, másnap már összevarrták..3.nap már otthon voltam”
 • 8. Egyutt_bekeben 2013. október 01. 12:23
  „Nem kell egy évnél többet várnI?
  Nem kell?
  Egy?
  Évnél?
  Várni?
  Úgy van írva, mintha legalábbis az lenne írva: Nem kell egy hétnél többet várni.”
 • 7. grafika88 2013. október 01. 12:18
  „Kíváncsi lennék rá : orbánt tegnap lábbal ..megműtötték ! VAJON neki mennyit kellett várni erre a műtétre ??? Szervezzünk...látogatást , vigyünk neki valami jó kis hazai kaját.Minél előbb gyógyuljon meg !!!”
 • 6. csonakos 2013. október 01. 10:39
  „5. geza
  A cikkben benne van, tudnának több beteget operálni! Ez igaz más ellátásokra is! Tudnának több beteget fogadni - ellátni - de nem lehet mert az OEP nem finanszírozza! Így fének be kényelmesen a fizetősök és ez növelheti a klinikai bevételeket ha nem vonnák el tőlük fondorlatos büntetésekkel!
  " - Nem emiatt hosszúak a várólisták, sőt nem is azért, mert a szabad orvosválasztás miatt nagy a sorban állás a szaktekintélyeknél, hanem mert a teljesítmény-volumenkorlát miatt nem lehet többet operálni."”
 • 5. geza 2013. október 01. 10:25
  „#4 Elfogadom, de az időt honnan veszik el?? Honnan nyeri?
  Adott számú az orvos, berendezés, stb..
  Véleményem szerint a fizetős ellátás a "csak a TB-t fizető" emberek rovására mehet.
  Ha magánklinika lenne teljes egészében akkor elfogadom...”
 • 4. csonakos 2013. október 01. 09:30
  „3. geza 2013.10.01. 08:03
  A fizetősök, soron kívüli ellátást kapnak mert azt nem az OEP finanszírozza! Tehát nem érdeke így időt nyerni mert az kerül az OEP "fizetőképtelensége" miatt!”
 • 3. geza 2013. október 01. 08:03
  „Kíváncsi lennék hogy ez szándékosan csinálták-e, hogy a fizetős Román és egyéb -magán-pácienseket el tudják a nyert időben látni?”
 • 2. Aranea 2013. október 01. 07:11
  „Végül is, az is egy megoldás a tisztelt országunk részéről, ha kihalnak a listáról...”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. október 01. 06:25
  „Hát meg azért is változtak a listák mert sokan egyszerűen már nem érték meg a határidőt! Persze ezért most az amúgy is nehéz helyzetben lévő kórházak lesznek elnáspágolva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés: ˝hajléktalannak lenni nem bűn˝

Börtön helyett lakhatást! – mottóval szegedi civilek tüntetést szerveztek a hajléktalanság kriminalizálása ellen hétfőn a Victor Hugo utcai Fidesz-székház elé. Tovább olvasom