Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Hideg-meleg vendégkínálók húsvétra

Szeged - A magyar emberek asztalára húsvétkor hagyományosan sonka, tojás, bárány és kalács kerül. Ennek az ünnepnek még a nevében is benne foglaltatik a lakomázás, a hús újbóli magukhoz vételét jelenti a nagyböjtös időszak után. Szokásaink szerint készült régi étkeink, és néhány újabb receptjét kínáljuk.
Sonkaropogós

Vágjanak össze nagyon apróra tízdekányi főtt sonkát. Két deka margarinból két deka liszttel készítsenek fehér mártást, a tűzről levéve keverjék másfél deci tejjel, aztán takaréklángon addig kavargassák, míg sűrű nem lesz.

Tegyék bele a sonkát, három evőkanálnyi áztatott, leszűrt szójagranulátumot (vagy ennek megfelelő mennyiséggel több sonkát!), egy nyers tojást, ízesítsék pici sóval és reszelt szerecsendióval. Hűtsék ki, majd lisztes kézzel kb. öt centi hosszú, két centi vastag hengereket vagy lapos pogácsákat formáljanak belőle. Forgassák lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába és bő forró olajban süssék ki. Burgonyával, főzelékekkel lehet tálalni.

Húsvéti sonka.
Húsvéti sonka.

Magyarosan pácolt sonka

Egy közepes nagyságú sonkához egy fél kilónyi sót, egy-egy kanálnyi szekfűborsot, koriandert, majoránnát és két kanál fenyőmagot számítsanak. Forralják fel ezeket bő vízben egy vöröshagymával és öt-hat babérlevéllel. A levet hagyják kihűlni, majd öntsék rá a sonkára, úgy, hogy ellepje azt. A sonkát úgy tegyék a fazékba, hogy a bőrös része legyen alul. Tartsák a sonkát a páclében hűvös helyen négy hétig, de közben néhányszor forralják át. Végül füstöltessék meg.

Sült bárányhús

A bárányhúst forrázzák le, tegyék tepsibe, sózzák be és hagyják állni legalább fél órát. Azután alá és a tetejére tegyenek zsírt, kevés vizet, s közepes lángra tegyék a sütőbe. Addig süssék míg meg nem puhul, közben többször meglocsolgatva a levével. Végezetül nagyobb lángon kicsit pirítsák fel a tetejét.

Gombás tojássaláta

Főzzenek meg négy tojást keményre, hűtsék le, hámozzák meg és vágják karikára. Egy kisebb doboz gombakonzervet vágjanak csíkokra, űfuttassák meg" a gombasaláta készítéséhez szokásos módon, majd hűtsék ki. Bontsanak fel egy kis doboz kukoricakonzervet, karikázzanak fel két paradicsomot és egy lila hagymát, szedjenek leveleire egy fej salátát. Egy üvegtálat béleljenek ki a salátalevelekkel, terítsék meg a hagymával és gombával összekevert kukoricával, úgy, hogy a felkarikázott tojások és paradicsomok űcsíkozzák", majd az egészet öntsék le salátadresszinggel.

Főtt tojás.
Főtt tojás.

Mandulás tormamártás

Keverjenek össze simára három evőkanál tejfölt két kanál liszttel, engedjék fel négy deci vízben feloldott húsleveskockával. Három evőkanál reszelt tormát és három evőkanál finomra tört mandulát adjanak hozzá. Ízesítsék egy csapott mokkáskanálnyi cukorral, csipetnyi sóval és forralják jól össze.

Húsvéti kalács

Tegyenek egy deci langyos tejbe egy kockacukrot, keverjenek el benne három deka élesztőt és futtassák fel. Szitáljanak bele félkiló sima lisztet egy vajlingba vagy mélyebb tálba, közepébe ököllel nyomjanak mélyedést, abba öntsék bele az élesztős tejet, és annyi liszttel keverjék össze, hogy galuska lágyságú tészta legyen belőle. Szórják meg a tetejét liszttel, terítsék le a tálat tiszta konyharuhával és langyos helyen hagyják a tésztát kétszeresére kelni. Három deci langyos tejbe keverjenek bele öt deka cukrot, két tojássárgáját, csipetnyi sót, dolgozzák bele a tésztába, hozzáadva két-három adagban még kb. öt dekányi felolvasztott vajat is. A hólyagosra dagasztott tészta tetejét szórják meg liszttel, és kelesszék ismét a kétszeresére. Azután lisztezett deszkán gyúrják át, beledolgozva langyos vízben előre megáztatott öt deka mazsolát. Formázzanak belőle három cipót, majd azokból sodorjanak hengertésztát, amit aztán hármas fonással fonjanak meg. Vajjal kenjenek ki kör alakú sütőformákat, tegyék bele a fonatokat, takarják le és hagyják langyos helyen kelni, míg a tészta el nem éri a forma peremét. Kenjék meg tojássárgájával és előmelegített, 200 fokos sütőben süssék kb. 45-50 percig. A formában hagyják kihűlni és csak utána szeleteljék!

Húsvéti kalács.
Húsvéti kalács.

Torta – sonkával

Huszonöt deka kifőtt és hideg vízzel leöblített metélt tésztát keverjenek össze két deci tejföllel és húszdekányi nagyon apróra vágott főtt sonkával. Reszeljenek el két almát, s azt a sonkával, két tojássárgájával kevés sóval, gyömbérrel, szegfűszeggel ízesítve kavarják hozzá a sonkás-tejfölös tésztához. Öt dekányi vajjal kenjenek ki egy tűzálló tálat, tegyék bele a masszát, nem túl forró sütőben addig süssék, míg kicsit piros nem lesz a teteje. "Tortaszeletekre" felvágva tálalják, savanyú káposztát kínálva hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. kiokushyn 2011. április 25. 11:47
    „Jaj! Ne már! Tele voltak az árúházak, sonka, pia ezerrel!”
  • 1. Wacky 2011. április 25. 01:49
    „Lassanként csak a száraz kenyér marad... :D:S:D:S:D:S:D:S:D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld erdőben, kék erdőben, és még 40 pajzán locsolóvers

Szeged felől jön a gőzös, oda öntök, ahol szőrös - és még negyven huncut, humoros locsolkodóvers. Összeállítás. Tovább olvasom