Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Hídivásár magvakkal, ocarinával és sült teával

Szeged - A Hídivásár utolsó napján, pünkösd hétfőn is sokan látogattak ki a kézművesekhez Szegeden. A függőágytól a körtemuzsikán át a sült teáig sok-sok kézzel készített termékből válogathattak a vásárlók.
Eső nyitotta a háromnapos Hídivásárt szombaton, de ez nem szegte a szegediek kedvét. Aki ki akart menni körülnézni a kézművesek forgatagában, valamelyik nap megtalálta a megfelelő alkalmat. Bár alig-alig bújt elő a nap, tegnap is sokan bámészkodtak a Belvárosi-hídon. Akkora tömeg talán nem volt, mint az előző napokban.

Több ezren a hídivásár zárónapján vasárnap. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ki szoktunk jönni minden évben. A csattogós lepke az alap, már megvan otthon. A gyerekekkel előre megbeszéltem, hogy egy darab vásárfia jár mindenkinek, és a végén egy nyalóka. Vannak olyan kereskedők, akiknél visszatérő vevők vagyunk, például egy foltvarrással foglalkozó árushoz megyünk, akinél párnát szeretnénk venni – mondta Tompainé Tanács Zsuzsanna, aki négy gyerekkel járta be a vásárt.

Régi „ismerősöket" is felfedezhettek a szegediek: ott volt például az ezüstre festett szoborember a Híd utca és a Roosevelt tér sarkán, a Kárász utca Széchenyi tér felőli végén pedig Gyula, a csontváz társaságában tekerő velocipédos lépett rá a pedálra, amikor pénzt dobtak kosarába. A kézművesek között pedig idén is ott ült kerámiáival Ambrus Attila, akit viszkis rablóként ismer az ország. Több, fiatal muzsikusokból álló zenekar is fokozta a hangulatot, miközben a Partfürdőről felhallatszott a Pick-szurkolók szezonzáró bulija.

Több ezren a hídivásár zárónapján vasárnap. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Kemencében pörkölt olajos magvak, természetes fűszerekkel ízesítve – magyarázta Treiber Daniella, hogy mi lapul a Dióhéj manufaktúra dobozaiban. – Az idén indítottuk a vállalkozást Szolnokon Tóth Nándorral. A termékek nevét költői képek adják – mutatott egy Babits-idézetre.

Láttunk férfi-női pólókat 2800 forintért, mandalát és körtemuzsikát 1500-ért, ocarinát 3500-ért. Utóbbiról megtudtuk, hogy a körtemuzsika elődje, és a neve libát jelent. Kottát is adtak azoknak, akik a „pikulázást" otthonukba akarták csempészni. Egy kényelmes függőágyat is bárki hazavihetett 19 ezerért. Sült tea is kapható volt, apró üvegekben. Ez nem más, mint tepsiben sütött, mézzel és fűszerekkel összekevert gyümölcs, amelyből forró vízzel finom tea készíthető. A sós perec 500, a főtt kukorica 400, a királyi kürtőskalács 1000, a normál méretű vattacukor 400 forintba került.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 új troli közlekedik a 13-ból

Hétvégén több Ikarus–©koda trolit lehetett látni Szeged útjain abból a 13-ból, amely több mint egy hónapja, április 25. óta állt az SZKT Csáky utcai telepén. Tovább olvasom