Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Hiénák a szegedi ingatlanpiacon

Aki abban reménykedik, hogy saját maga is el tudja adni a lakását, és ezzel megspórolja a közvetítő jutalékát, pórul járhat. A szegedi lakáspiacon az utóbbi időben az fordul elő a leggyakrabban, hogy a feladott hirdetésre ingatlanügynök csönget be, s mire az eladó feleszmél, már alá is írt egy magas jutalékról szóló szerződést. Vagy más trükkökkel csapják be.
Némi túlzással a két kezünkön meg tudjuk számolni, hogy Szegeden hány, 15-20 éve a szakmában dolgozó, neves, megbízható, profi ingatlanközvetítő iroda található. Ezek azok, amelyek vezetői, képviselői nemrégiben lapunk hasábjain jelentették be, hogy csak az összefogásban látják a kiutat a tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben. Sok ugyanis az eszkimó és kevés a fóka: az ingatlanos szakmában egyes számítások szerint akár 200-an is vadásznak az ügyfelekre a városban. Ők a megélhetési gondokkal küszködő közvetítők: se szakmai képzettségük, se presztízsük, se ügyfelük.

E sorok írója az elmúlt időszakban azon kísérletezett, hogyan ugraszthatná ki a nyulat a bokorból, hol bukkanhatna rá a lesben álló, hirdetéseket vadászó hiénákra. A nyomozó munka során sikerült találkozni két fiatallal, akik vállalták, hogy elmondják történetüket. A számítástechnikával foglalkozó Medovárszki György – barátnőjével, Katalinnal együtt – szerette volna eladni 1+2 szobás újszegedi panellakását. Maga hirdetett, és első körben megélte azt a szituációt, amelyről egy, az ingatlanpiacról szóló cikkünkben még csak hallomás alapján számoltunk be. A hirdetésre jelentkező, nagy rábeszélő-képességgel megáldott ingatlanügynök arra akarta rávenni Györgyöt, azonnal írjon alá egy szerződést, hogy 4,5 százalékos jutalékot fizet, ha vevőt szerez neki. A fiatal ember azonban nem ment bele az üzletbe. (Információink szerint ilyen esetekben az ügynök azt állítja, a meghirdetettnél magasabb áron képes túladni a lakáson, ezért a nagy összegű díj, aminek hogyne örülne meg az eladó.)

Medovárszki Györgynek egy másik hirdetésére – szegedi iroda és ügyvéd képviseletében – szintén egy ügynök jelentkezett, aki 1 százalékos jutalékért vállalta, hogy vevőt szerez. Vele szóban megállapodtak. Az iroda küldött is egy-két érdeklődőt, akik megnézték a lakást, de soha többé nem jöttek vissza. Ezért a fiatal ember pár hónap elteltével újra hirdetni kezdett és talált is egy komoly vevőt, aki a részletek megbeszélése után ügyvédjének azt a személyt nevezte meg, akivel Medovárszkiék szóbeli egyezséget kötöttek. Miután pontosan tudták, hogy az üzletet maguk hozták össze, és nem az iroda, nem akarták a közvetítői díjat kifizetni.

A fiatalok azt hitték, miután vevőjükkel mindenben megállapodtak, elegendő, ha csak más ügyvédet keresnek. Nem így történt. Az iroda ugyanis ezt követően addig hívta telefonon a vevőt, és mondott el minden rosszat a kiszemelt lakásról, megígérve: másikat, sokkal jobbat szereznek neki, hogy az visszalépett az üzlettől. Medovárszkiék ezek után mindent elölről kezdenek és valószínűleg egy neves szegedi irodához fordulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom