Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Higgins professzor, a született renitens

Szeged - Korosztályának egyik legnagyobb színésze – mondta a My Fair Ladyben Higgins professzort alakító Széles Lászlóról (44), az Örkény színház tagjáról Novák Eszter, a musical rendezője.
- Eszterrel jól ismerjük egymást, többször dolgoztunk együtt, így tudta, mire számíthat, amikor engem választott. Izgalmas feladat Higgins professzor, örültem neki. A legjobban attól tartok, hogy ilyen nagy zenekarral még sohasem énekeltem. Sok zenés produkcióban játszottam már, de ott nemigen volt négy-öt muzsikusnál több. Amikor először ülőpróbát tartottunk a szimfonikusokkal, akkor szembesültem csak vele, hogy itt egy fesztiválzenekarral kell majd fellépnem. Egészséges drukk van bennem – fogalmaz Széles László, amikor a My Fair Lady Dóm téri próbáját a nézőtér alatti szúnyogirtás miatt kényszerszünettel meg kell szakítani.

– Higgins professzort többnyire korosabb színészek szokták játszani, például Básti Lajosnak volt sokáig nagy szerepe. Rex Harrison is jóval idősebb volt, mint én most, amikor a nevezetes filmet forgatta. Professzoros modora miatt gondolunk arra: Higgins biztosan egy tisztes, őszes úr, holott akár nekem is lehetne olyan idős lányom, mint Eliza. Szeretem a figurában, hogy bár az Angol Akadémia jeles tagja, öntörvényű ember. Felrúgja az angol etikett merev szabályait. Született renitens. Vonzó kihívás egy színésznek.

Széles László Tompos Kátyával a My Fair Lady próbáján, a Dóm téren.  A szerző felvétele
Széles László Tompos Kátyával a My Fair Lady próbáján, a Dóm téren.
A szerző felvétele

Már az olvasópróbán látszott: Széles László és Kossuth-díjas kollégái, a Pickering ezredest alakító Gálvölgyi János és a Doolittle szerepét játszó Bezerédi Zoltán jókat poénkodnak. – Varró Dani zseniális új fordítása sok nyelvi leleményt tartalmaz. Addig kell kiszórakoznunk magunkat rajta, amíg zajlanak a próbák és megtehetjük; az előadásokon már nekünk kell a nézőket szórakoztatnunk. Több nyelvtörő is akad a szövegben, ezek elmondása agyi kérdés is: mindenkinek vannak nehezen kimondható szavai, hangkapcsolatai. Nekem az „elembertelenedett Ede haleledele" a mumus, erre kell különösen figyelnem – árulja el Széles László. Azt is mondja: már szinte elfelejtette, hogy 1987-ben, a Nyomorultak ősbemutatóján főiskolásként már fellépett a Dóm téren.

– Osztályfőnökünk, Szinetár Miklós rendezte a musicalt, mi statisztaszerepet kaptunk benne Vikidál Gyula, Kútvölgyi Erzsébet, Hámori Ildikó és a többiek mellett. Izgalmas egy ilyen óriási színpad. A színész mindig élvezi, ha nagyon sok ember előtt lehet igazán jót játszani. Annak is megvan persze az előnye, amikor egy stúdióban öt centire ülnek a nézők. Nagyszerű gárda gyűlt össze itt a My Fair Ladyre. Amikor a Koldusoperát játszottuk Pesten, és én voltam benne Bicska Maxi, Tompos Kátya még főiskolásként szerepelt benne. Már akkor felfigyeltem rá, hogy milyen fantasztikusan énekel, és milyen jó humora van. Gálvölgyi Jánossal korábban még csak nem is találkoztam, most élvezem a közös munkát. Venczel Verával és Bezerédi Zoltánnal is élmény újra játszani. A szabadtéri jó lehetőséget teremt arra, hogy azok a színészek, akik évad közben ki sem látszanak a munkából a saját színházukban – én például 11 darabban játszottam az Örkény István Színházban –, új kollégákkal találkozzanak. Szegedből egyelőre csak az albérletem és a színház közötti útvonalon fekvő kocsmákat és éttermeket sikerült felfedeznem; de a halászlét megkóstoltam már.

Ringató-táborba készül

A két szegedi előadásblokk között Széles László párjával és kétéves kisfiukkal Ringató-táborba megy. Párja a Ringató-program lelkes híve: megtanítják az anyukákat, hogy minél többet énekeljenek a gyerekeiknek. A színész – akiről köztudott: korábban évekig Udvaros Dorottyával élt együtt – hamar kezdi a következő évadot: augusztus 21-étől próbálják egy orosz rendezővel, Jurij Kordonszkijjal Örkény Tótékját. Direktora, Mácsai Pál az Őrnagy, ő pedig Tót szerepét alakítja majd. A színművészetin színészmesterséget tanít Novák Eszter zenés osztályának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este is látták a belvárosban az eltévedt őzgidát - videóval!

Riadt őzgida futkos Szeged utcáin. A szakemberek egyelőre próbálják lokalizálni az vad pontos helyét. Írja meg mikor és hol látta az állatot! Tovább olvasom