Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Hiller István: Kampánylabor az országjárás

Országjáró körútja első állomásának Csongrád megyét választotta Hiller István. A Magyar Szocialista Párt elnöke lapunknak adott interjújában kísérleti terepnek, kampánylabornak nevezte e rendezvénysorozatukat, s elmondta véleményét a helyi szocialisták szerepéről.
Csongrád az MSZP új és erős bástyája – véli Hiller István pártelnök. Fotó: Karnok Csaba
– Mennyire erős az MSZP Szegeden, illetve Csongrád megyében?

– Az MSZP új és erős bástyája Csongrád, hiszen innen kerül ki a párt egyik alelnöke, az egyik legbefolyásosabb polgármestere és megyei pártelnöke, több aktív országgyűlési képviselője. Ők nemcsak a helyi közélet meghatározói, hanem a szocialista párt egészét is befolyásolják.

– A Fidesz 5:2 arányban győzött megyénkben, több egyéni választókerületi képviselőt küldhetett az Országházba 2002-ben. Ezt az eredményt elfogadja, vagy változtatna rajta 2006-ban?

– Azt szeretnénk, ha Csongrád hét egyéni választókerületének többségéből szocialista képviselő kerülne a parlamentbe.

– A megyebeli nagyobb városok szocialista polgármestereit honatyának is jelölik. Mi a haszna az ilyen kettős funkciónak?

– Azt látjuk, akik eddig e két funkciót együtt látták el, azok jól dolgoztak. A helyi problémák ismerete az ő segítségükkel jelenhet meg a legközvetlenebbül a párt parlamenti frakciójában.

– Az ország sorsát meghatározó ügyeken túl az egyre gyakoribb kampányjellegű megnyilvánulásokban is a miniszterelnöké, s nem az MSZP elnökéé a főszerep. Ki irányítja a szocialisták politikáját, választási kampányát?
– Helyénvalónak tartom, hogy ha a baloldal adja a miniszterelnököt, akkor ő vezesse a kampányt. E munkát az országos választási bizottság irányítja, melynek elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a párt elnöke pedig e testület elnökhelyettese. De a feladatokat harmonikus együttműködésben oldjuk meg. Minden döntést hármasban – bevonva a parlamenti frakció vezetőjét, Lendvai Ildikót is –, együtt hozunk meg.

– Kampánymegmozdulásaik egy része, például az épp aktuális „országjárás" is emlékeztet a jelenlegi ellenzék legnagyobb pártja, a Fidesz ötleteire. Ez természetes?
– Nincs ebben semmi meglepő. Inkább az a szokatlan, hogy egy kormányon lévő párt ennyire aktív választási felkészülést végez. Ez eltér az előző kormányok azon felfogásától, mely szerint az ország jó kormányzásának jutalma, hogy a választók további négy évre bizalmat szavaznak. Ezzel szemben mi a négy évet a választásra való folyamatos felkészülésnek tekintjük. Például a politikai élet centrumává a parlamentet tettük, idén ősztől a miniszterelnök a napirend előtti megszólalás lehetőségét új tartalommal megtöltve tematizálja a politikai életet és a közvéleményt. Országjárásunk pedig kísérleti terep, egyfajta kampánylabor. Kampányunkat 2006 februárjában kezdjük hivatalosan. Annak három témája lesz: a miniszterelnök-jelölt megnevezése, a szocialista párt országos listájának és a választási programnak az elfogadása.

– A Medgyessy-féle MSZP–SZDSZ kormányban kulturális miniszterként dolgozott, most a szocialisták pártelnöke. Melyik szerepkörben érzi magát jobbnak?

– Kulturális miniszterként kedvvel és tehetségem szerint dolgoztam. Az MSZP-elnökséget önként vállaltam, mert hiszek egy modern szociáldemokrata párt működésében.


Orbán Viktor később ad interjút

A kiegyensúlyozottság jegyében ezen az oldalon szerettünk volna közölni egy interjút Orbán Viktorral, a Fidesz-MPSZ elnökével is. A volt kormányfő az elmúlt hétvégén Vásárhelyen járt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének rendezvényén. Programja azonban annyira szoros volt, hogy nem tudott időt szakítani a beszélgetésre. Ígéretet kaptunk azonban, hogy még karácsony előtt interjút ad a Délmagyarországnak és Délvilágnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosigazgató nélkül működik a rendelőintézet

Lemondott posztjáról a szegedi rendelőintézet orvosigazgatója. Varga Lajos azzal indokolta… Tovább olvasom