Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hínártalanítás, amurral

Tart az őszi nagy lehalászás a szegedi Fehér-tavon. A karácsonyi hal lehet, hogy olcsóbb lesz, mint tavaly. Fönnállása óta először compóivadékot is előállított a Szegedfish Kft. az idén. Az amurra egyre nagyobb a kereslet, de a fő hal továbbra is a ponty.
Lehalászás a szegedi Fehér-tavon Fotó: Gyenes Kálmán
Az idén 500 tonna egy- és kétnyaras tenyész-, s 700 tonna étkezési halat halászik le a Szegedfish Kft. – Lesz elég hal karácsonyra, az ár nem emelkedik, sőt az is lehet, hogy kissé csökken a tavalyihoz képest – mondja Sztanó János ügyvezető igazgató, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke. A halak a napokban kezdődött lehalászás eredményeként a tavaszi-nyári, s részben őszi tartózkodási helyükről a biztonságos téli tartózkodást lehetővé tevő, mély telelőtavakba kerülnek. Innen igény szerint – a piacra.

Az állomány legnagyobb hányada szegedi tükrös ponty, de van pikkelyes ponty, amur, fehér busa, harcsa, csuka, süllő, ezüstkárász is. A haltermés 10 százaléka exportra megy, uniós országokba, a többit a Dél-Alföldön terítik, Baja–Mohács–Bátaszék környékén is: a szegedi halnak sikerült betörnie e hagyományosan sok halat fogyasztó dél-dunai vidékekre is. Változnak az igények, vele a halkínálat: idén először compót is elkezdett tenyészteni a gazdaság, 300-400 kiló ivadékot állítva elő.

Horgászvízkezelőknek értékesítik tavasszal. A csuka, süllő legnagyobb részét szintén horgászcélokra adják el. Kezd növekedni az igény az – eredendően kínai – amur iránt is, a kínai vendéglők szaporodásával. A speciális kínai ételekhez egyre többször ezt a halat dolgozzák föl. Elkezdték az amurt hínártalanításra is alkalmazni – biovédekezésként –, zárt vizeken, ahonnan nem tud továbbterjedni. Például a szegedi Sziksóstóra is került a Fehér-tóról amur, hínárritkítás céljából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombákat találtak a szegedi reptéren

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A… Tovább olvasom