Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hintázás után jöhet a kullancsvizsgálat

Szeged - Térdig érő fű, körbenyírt játszóterek, kullancsvizsgálat – sok családot foglalkoztat mindez mostanában Szegeden. Folyamatosan nyírják a füvet, de a heves esőzések nehezítik a munkát.
Rengeteg olvasói panasz érkezett arról, hogy sok helyen nem nyírják a füvet Szegeden. – Ide jár a lányom bölcsődébe, miután elhozom, mindig kijövünk egy kicsit a játszótérre. Ebbe a nagy fűbe már nem merem letenni a gyereket, így a kezemben viszem a hintáig. Amikor hazamegyünk, természetesen következik a kullancsvizsgálat, de lekopogom, eddig még egyszer sem találtunk. Sokszor gondoltam már rá, hogy panasszal fordulok az illetékesekhez – mondta a 3 éves lányát hintáztató Kristó Sándor.

Nem mindenütt ilyen rossz a helyzet, néhány helyen szépen rendben tartják a közterületeket, de sok panasz érkezett például Újrókusról, a Zöldfa utcából és a Csillag tér környékéről is. Gergely Éva, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási vezetője elmondta, hogy az esőzések miatt nem tudtak kellő tempóban haladni a munkálatokkal, hiszen nemcsak azt kell megvárni, hogy elálljon az eső, hanem azt is, hogy a talaj felszáradjon. Jelenleg 2,8 millió négyzetméteren gazdálkodnak, így a kaszálás igen időigényes folyamat.

Hintázás  után jöhet a kullancsvizsgálat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Először a legfrekventáltabb területeken vagyunk kötelesek nyírni, és haladunk program szerint a kevésbé hangsúlyos területek felé. A város zöldterületeiről az önkormányzat által meghatározott kategóriák, azaz gondozási gyakoriságok vannak megkülönböztetve A-tól E-ig. Érkeznek hozzánk bejelentések, hogy mely területre mikor jutunk el. Ebben jórészt meg van kötve a kezünk az említett besorolás miatt, de próbáljuk ezeket túlmunkával teljesíteni – mondta Gergely Éva.

Vígh Barbara, aki az Ilona utcai játszótérhez vitte le gyermekét, több anyukával együtt elmondta, hogy felháborítónak tartják a helyzetet. – Épp arról beszélgettünk, milyen szépen levágták a füvet. Körbenyírták a játszóteret, csak épp a lényeget hagyták ki. A kullancsoktól is féltjük a gyerekeket – mondták felháborodva az Ilona utcai édesanyák.

Gergely Éva tegnap közölte, hogy a nap folyamán megkezdték a Ilona utca és a környék rendbetételét is. A belvárosban, Újszegeden, Makosházon és Szőregen például már sikerült az első kaszálást befejezniük, és belekezdtek a másodikba. Tarjánban, Rókuson a héten fejezik be a végső sávokkal.

– Az esős napok miatt több helyen is félbe kellett hagyni a munkát, amint az idő engedte, folytattuk és befejeztük. Jelenleg a nagy fű miatt nagyon sok kaszálék gyűlik össze, amelynek az elszállítását hatékonyan kell megoldanunk, fel kell fűzni a járattervekre. A kupacok elszállítása aznap, esetleg másnap megtörténik. Nagy gépállományunk 12 fűgyűjtős fűnyíró traktorból, valamint két nagytraktorból áll. A karbantartás alatt lévő gépeken kívül jelenleg a többivel folyamatosan dolgozunk – mondta Gergely Éva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korábban virágzik az akác Szeged környékén is

Napok óta rendesen virágzik a politikai viták kereszttüzében álló akác ott, ahol a leghamarabb… Tovább olvasom