Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

HírCsárda: nem igaz, de felháborítóan vicces

Naponta 55-60 ezer egyedi látogatója van a HírCsárda nevű álhírportálnak. A szerkesztőség –"név szerint" például Rózsa Sándor, Sobri József – őrzi inkognitóját, az impresszumban pedig leszögezik: sem az oldal tartalmáért, sem semmi másért nem vállalnak felelősséget. Lapunk rendhagyó módon egy teljes szerkesztőséggel készített interjút. A válaszok inkább szórakoztatók, de nyomokban információt is tartalmaznak.

– Helyes-e az a feltételezés, hogy a Hírcsárdát újságírók írják, akik a napi munka után egyfajta szelepként használják az álhír írást?
– A szerkesztőség tagjai az élet minden területéről jönnek, van köztünk testnevelés-esztétika szakos tanár, egykori olimpikon, bolti eladó, kommandós, fogtechnikus és ipari alpinista. Mindannyiunknak ez kikapcsolódás. A szelep az jó kifejezés, mi így fejezzük nemtetszésünket a túlértékelt celebek és az ostoba politikusokkal kapcsolatban.

– Szívesen vennék, ha a bulvárnak leáldozna a csillaga?
– Isten ments, nekünk ez kifogyhatatlan téma- és stílusforrás. A HírCsárdában sikerült megvalósítanunk a tökéletes bulvár műfaját. Baromi érdekes cikkeket írunk és azokból egy szó sem igaz. A többi újság nem veszi ennyire komolyan ezt a műfajt, és mindenféle úgynevezett valós tényekkel tupírozzák a cikkeiket. Mi az ilyen műfajidegen trükköket lenézzük.

– Miből tartják fönn a honlapot?
– A tárhely fillérekbe kerül, valójában csak a szabadidőnket áldozzuk rá, de néha mi is felfeszítünk egy-két templomi perselyt. De hát manapság ki nem? Elég szomorú... Más forrás is akad nagyritkán, például ipari alpinista kollégánk egyik veséjére opciós jogot szerzett egy maláj bőrkabát kereskedő, így ha minden kötél szakad, a veséje eladásából pár hónapig még fedezni tudjuk a költésgeinket, ami főleg korsó sörökből áll össze. De ha bárki hozzánkvágna egy jól látható nokiás vagy annál nagyobb doboznyi pénzt, nem lennénk nagyon hálátlanok, alpinista barátunk pedig külön boldog lenne két vesével.

– Az inkognitó azért kell, hogy a hírek alanyai ne tudják, kinél kell reklamálni, vagy csak a kaland kedvéért?
– Ez egy imidzs, a valós arcunkat nem tudnák hova kötni, elfelejtődnénk. A betyárvilág pedig, a folkromantika révén, egyenlő a csínytevéssel, rablással és gyilkossággal. Mi ebből kettőt követünk. A híreink alanyai egyébként nem nagyon szoktak reklamálni, mert sok esetben ők is kitalált személyek. Akik meg valós személyek, és reklamálhatnának, szerintünk azért nem teszik, mert amit leírunk az sok esetben jobban fedi az általa elhallgatott valóságot, mint az a valóság, amit ő próbál kialakítani magáról. Bár ennek a mondatnak nem volt semmi értelme, azért valószínűleg így gondoljuk.

Naponta 55-60 ezer egyedi látogatója van a HírCsárda nevű álhírportálnak.
Naponta 55-60 ezer egyedi látogatója van a HírCsárda nevű álhírportálnak.

– A kommentelők között rendre akad olyan, aki megkérdezi, hogy „ez ugye nem igaz"? Számítottak rá, hogy akad, aki komolyan veszi a híreket?
– Ez egy érdekes játék, hogy ki mikor jön rá, hogy ez az oldal direkte nem igaz, de úgy nem igaz, hogy ugyanakkor reményeink szerint felháborítóan vicces is. Most például ott tartunk, hogy jelenleg fél szlovákia azon rágódik, hogy egy nálunk megjelent álhír kapcsán vajon Vona Gábor tényleg hadat üzen-e Szlovákiának. E hírünknek egy részét átvette a szlovák „MTI", amit onnan átvett több újság és portál is, úgyhogy lehet, hogy hamarosan jegyzékváltásra fog sor kerülni, amiben a hírben megjelent poénokat fogja magyarázni Martonyi János. Ezen mi nagyon jól szórakozunk.

– Van-e olyan dolog, ami szent, amivel nem viccelődnének?
– Csak két dolog: a vietnami háború és a családon kívüli erőszak.

– Jött-e már valami reakció a kicikizett politikusoktól, közéleti szereplőktől, celebektől?
– Naponta kapunk levelet ügyvédektől, ismert médiaszemélyektől. Neveket sajnos nem mondhatok, de ha végignézi az oldalt, rájöhet kikről van szó. De olyan is van, hogy amit mi megírtunk, az valósággá vált. Gondoljon csak Hagyó Miklósra. Nálunk már több, mint egy hónapja lehet őt rabosítani, és lám az élet megvalósította ezt a poénunkat: Hagyó urat rabosították.

– Hogy született a HírCsárda? Volt egy olyan kifigurázni való esemény ami generálta, vagy inkább egy folyamat eredménye?
– A betyárseregünk tagjai több éve foglalkoznak álhírek írásával. Ki online, blog formájában, ki a nyomtatott sajtóban. Ezeket az erőket szervezte egybe Milfajt Ferkó betyártársunk, s így indult el a HírCsárda.

Olvasóink írták

 • 8. saturnus 2010. május 29. 10:04
  „Mindig kitermeli a világ a szabad (cenzura és érdekektől mentes) sajtót.”
 • 7. eeeee 2010. május 29. 09:57
  „theseus, lehet hogy nem kellene ezzel viccelődni, de szerintem mégis színt visz a hétköznapokba és legalább nem "ruhamustra a cserepessoron" stb cikkekkel tömik meg...”
 • 6. Tvmedve 2010. május 28. 17:35
  „Van fenn egy-két gyengébb cikkük, de szerintem remek az oldal.
  Szeményes kedvenc:
  http://hircsarda.hu/4-kultura/6928-magyar-talalmany-a-kodaly-modszert-kombinaljak-a-karateval/”
 • 5. szilléri 2010. május 28. 14:28
  „,,Bizony mondom néktek felsőbbrendű vagyok.................. " J.K. cca. 2010.”
 • 4. antikos 2010. május 28. 12:09
  „Napi 50.000 látogató:) Ez vicc ugye??? Max. ha jól megy ennyi oldalletöltés van. Mert ennyi egyedi látogatóval bármelyik középszintű lap nagyon elégedett lenne...”
 • 3. theseus 2010. május 28. 11:09
  „"Most például ott tartunk, hogy jelenleg fél szlovákia azon rágódik, hogy egy nálunk megjelent álhír kapcsán vajon Vona Gábor tényleg hadat üzen-e Szlovákiának. E hírünknek egy részét átvette a szlovák ,,MTI", amit onnan átvett több újság és portál is, úgyhogy lehet, hogy hamarosan jegyzékváltásra fog sor kerülni, amiben a hírben megjelent poénokat fogja magyarázni Martonyi János. Ezen mi nagyon jól szórakozunk."

  Mások viszont nem. Ez a téma egyáltalán nem vicces, főleg mostanában. Ezzel egyáltalán nem kellene szórakozni. Ilyet legfeljebb a homokozóban kellenne játszani.”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. május 28. 08:30
  „http://hircsarda.hu/2-bulvar/7491-vona-mesterhazynak-egesz-jo-segge-van/”
 • 1. KolompárRómeó 2010. május 28. 07:10
  „Ez durva jó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izgalmas ízek, nemzeti specialitások

Los bandidos, lahmacun és cevap - más nemzetek specialitásit kerestük Szegeden. Három kontinens… Tovább olvasom