Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Híres lett az újszentiváni kolbászos rétes

Az országban egyedülálló módon kolbásszal töltött rétest készít egy újszentiváni család. Antolikék különleges süteményét egy tévéstáb ihlette, sikere azonban olyan nagy volt, hogy felvették kínálatukba. Nem ez volt azonban az első furcsa töltelékötletük: került már ki a kezük közül zöld koktélcseresznyés, nemzetiszínű rétes, és már kacérkodnak a halas rétes gondolatával is.
Antolik András kolbászos rétese csak egy a családi vállalkozásban készülő különlegességek közül Fotó: Frank Yvette
Zsidek László ízvadászt egy újszentiváni réteskészítő család híres süteményei csalták nemrégiben Csongrád megyébe. Antolik András különleges, tótkomlósi kolbászos rétesével mutatkozhatott be Stahl Judit vasárnapi főzőműsorában. Ilyen rétest sehol máshol nem készítenek. Nem is készíthetnek, hiszen a tölteléket a forgató stáb kedvéért, hirtelen ötlettől vezérelve találta ki a mester. A különleges recept azonban akkora sikert aratott, hogy a kolbászos rétes felkerült Antolikék kínálatába, így az ország különböző rendezvényein, melyekre kitelepülő buszukkal járnak, ezentúl bárki megkóstolhatja ezt a helyben készülő finomságot.

Kézzel húzott hungaricum

Sokan talán nem tudják, de a kézzel húzott rétes magyar specialitás, sehol máshol nem készítik ezt a süteményt ilyen technológiával. Egy nagyjából 15 centiméter átmérőjű, hét rétegben egymásra rakott és lezsírozott tésztakorongból két és fél méter hosszú, 70 centiméter széles lapot lehet kihúzni – már amennyiben jó a tészta minősége, és ügyes a mester. Egy rúd elkészítése sütéssel együtt háromnegyed órát vesz igénybe, tehát egyáltalán nem tartozik a könnyen elkészíthető sütemények közé.  
– Úgy kellett kimenekíteni néhány darabot a forgatócsoport tányérjairól, hogy legyen mit lefilmezni – mesélt a kolbászos rétes sikeréről Vas Szilvia, András felesége. Pedig tulajdonképpen semmi különleges hozzávaló nem kell hozzá: a kihúzott tésztát tótkomlósi kolbásszal, hagymával, tejföllel és pirított kenyérkockákkal betöltve tekerik fel. – Elég emberes sütemény, nem egy könnyű, nőies falatoznivaló – tette hozzá a férfi nevetve.

Antolikéknak egyébként nem a kolbászos rétes volt az első különleges alkotásuk. Azt vallják, a rétest bármivel meg lehet tölteni – akár még paprikás csirkével is. A lényeg, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle. Az eltelt 15 évben, mióta ezzel a süteménnyel foglalkoznak, rengeteg fajtával kísérleteztek már.

– Minden országrészben mást és mást kedvelnek, egyedül talán az ananász az, amit sehol nem fogadnak el az emberek a rétesben – osztotta meg velünk tapasztalatait Szilvia. – Van például olyan tájegység, ahol az embereket kirázza a hideg a tökös-mákos rétes gondolatától is, máshová el sem mehetünk anélkül. A káposztásat van aki édesen, más sósan szereti. Ezért jó, hogy helyben készítjük a rétest, hiszen mindenkinek az ízlése szerint tudunk sütni.

Többször előfordult már, hogy Antolikék egyéni kérésre készítettek rétest. Ezek közül a legkülönlegesebbet a visegrádi palotajátékokon kínálták: diós, mákos és túrós mini rétest egy nagyobba tekertek össze. De került már ki a kezük alól nemzetiszínű sütemény is, amiben a zöld színt a zöld koktélcseresznye adta. Most azon gondolkodnak, hogy a szegedi halászléfőző fesztiválra előrukkoljanak-e a halas rétessel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom