Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Híresek és halottak

Szeged - Fűrészelt koponyák, kéz- és lábcsontok között, az SZTE Embertani Tanszékén mutatta be az érdeklődőknek az antropológia leghíresebb halottait Bereczki Zsolt tanársegéd.

Tutankhamon, Ekhnaton és Nofretete talán a legismertebb celebek a tárgykörben, ha nem lenne ízléstelen, azt mondhatnám, hogy az ő múmiájuk lerágott csont.

De talán kevesebben hallottak például a piltdowni emberről. Néhány évtizedig ő volt a britek büszkesége, de aztán kiderült, hogy "maradványa" csupán ügyes hamisítvány. Az 1912-ben Charles Dawson amatőr régész által talált leletre sokáig nem csak az első britként, hanem a hiányzó láncszemként is tekintettek az antropológusok. Az ember és a majom közötti hiányzó láncszem kutatása  a paleoantropológia Szent Grálja - fogalmazott Bereczki Zsolt. A piltdowni könnyen lehetett volna az egyik megoldás, hiszen emberi koponyatetője, de majomszerű fogai voltak. 1953-ban aztán kiderült, hogy miért: orángután állkapcsot, emberi koponyatetőt és csimpánz fogakat csiszoltak össze az elkészítéséhez.

Mégsem ő a hiányzó láncszem. Forrás: http://science.discovery.com
Mégsem ő a hiányzó láncszem. Forrás: science.discovery.com

Sosem derült ki, hogy ki készítette, de abban egyetértettek a kortársak, hogy rendkívüli elme kellett a csaláshoz, ezért még Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes írójának a neve is felmerült lehetséges elkövetőként. Nincs rá bizonyíték, hogy maga Dawson készítette volna a leletet, elképzelhető, hogy ő csak - ahogy Bereczki Zsolt nevezte  - stróman volt.

Az emberfélék kutatásában valaha volt  legnagyobb hamisításnak azonban  haszna is volt: a valódi leletek az eset után nagyobb visszhangot kaptak. A piltdowni embernek egyébként emlékoszlopot állítottak, és a nevét máig őrzi a településen egy kocsma: The Piltdown Man Pub.

Ha a lelet nem is, a kocsma valódi.Forrás: geograph.org.uk
Ha a lelet nem is, a kocsma valódi. Forrás: geograph.org.uk


A következő halott celeb az előadáson Lucy volt. Donald Johanson és Tom Gray 1974-ben Etiópiában egy vízmosásban lelt rá a 3,2 millió éves csontokra - a teljes csontváz 40 százalékára. A következő eső elmosta volna, az előző felszínre hozta. Az életében 110 centiméteres, 30 kilós nőstény a Lucy nevet a Beatles Lucy in the sky with diamonds című számáról kapta, ez szólt ugyanis kazettáról a régészek táborában.

Két túrázó, Erika és Helmut Simon találta meg 1991-ben Ötzit, a jégmúmiát Olaszország és Ausztria határán. Az 5300 éves rézkori múmiára, amit kizárólag a jég tartósított, először azt hitték, hogy "friss" holttest, ezért az Innsbrucki hullaházba szállították. Ott azonban  hamarosan gyanítani kezdték, hogy már senki nem fogja hiányolni a férfit. Ma a bolzanoi múzeumban őrzik mínusz 6 fokon, 98 százalékos páratartalom mellett.

Ötziről szinte mindent lehet tudni: a körmei, béltartalma és lábai elárulták, hogy a környéken lakott, sokat gyalogolt, bélparazitája volt, és életének utolsó fél évében háromszor volt beteg. 57 tetovált jelet találtak a gyulladt izületei körül, ami akupunktúrás kezelésre utal.

Profi túracuccal rendelkezett - mondta Bereczki Zsolt – növényi rostokból készült vízlepergető subát viselt, 18 féle fából voltak kifaragott eszközei. Egy 2001-es CT vizsgálat nyílhegyet talált a vállában, és négy másik ember vére volt a ruháján és a használati tárgyain. Vagyis harc közben ölték meg.

Megtalálásának dicsőségét és az érte járó jutalmat sokan maguknak követelték, a bíróság végül a Simon házaspár javára döntött. A pénzt azonban már csak Erikának utalhatták, Helmut ugyanis 2004-ben hegymászás közben egy szakadékba zuhant. Soha nem találták meg a testét.

A Halott celebek és celeb halottak az antropológia történetében című előadás az Őszi Kulturális Fesztivál programja volt.

Olvasóink írták

 • 4. Morpheus_RexXx 2010. október 26. 17:11
  „"ha nem lenne ízléstelen, azt mondhatnám, hogy az ő múmiájuk lerágott csont." de csak leírtad. ;)

  Az átmenet a fejlődésben még most is megvan. Tanúlmányozzuk a kárpátmedencét és környékét. :D
  3,2 millió év... aham. Tudjuk hogyan állapítanak meg ilyen merész korokat, de ugye ama feleződés MESTERSÉGES körülmények között történő folyamat... a természetben sok más behatás is közrejátszik. Nem csak az emberi leleményesség ami ebből a cikkből kiderül. :P”
 • 3. LukSzkaivoker 2010. október 26. 14:13
  „1. Hehe :) Helmut lesz a hiányzó láncszem a valóban értelmes ember és a majmok között.”
 • 2. Aranea 2010. október 26. 08:55
  „Nekem is éppen ez jutott eszembe :)”
 • 1. mackósajt 2010. október 26. 07:05
  „A végén meg Helmutot találják meg múmiaként pár ezer év múlva! És majd csodálkoznak, hogy micsoda thermo cuccba volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ömlött a gáz Mórahalmon

Mórahalom - Véletlenül gázvezetékbe fúrtak a Démász munkatársai tegnap délután 5 óra körül… Tovább olvasom