Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Hírességek dedikált fotóit gyűjti a szegedi gimnazista

Gerhard Schröder, Tony Blair, valamint a rendszerváltás utáni magyar államfők és miniszterelnökök dedikált fotói is szerepelnek a szegedi Bátyi Tamás gyűjteményében. A Ságvári gimnázium 15 éves diákja, aki történész, jogász vagy közgazdász lesz, legközelebb Fidel Castrónak és George W. Bushnak küld autogramkérő levelet.

Tony Blair és Gerhard Schröder is elküldte dedikált fotóját Bátyi Tamásnak. Fotó: Gyenes Kálmán
Bátyi Tamás autogramgyűjtő szenvedélye öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy olasz–magyar válogatott meccs után a budapesti Fradi étteremben találkozott Albert Flóriánnal, Novák Dezsővel és Ebedli Zoltánnal. Az akkor tízéves kisdiák tőlük kapta az első nagy becsben tartott aláírásokat.

Ezer nyelven

Futballrajongó lévén eleinte a híres játékosokra koncentrált, majd ahogy megszerette a történelmet, érdekelni kezdte a politika is. Leveleket küldött hazai és külföldi államfőknek, miniszterelnököknek, pártelnököknek, minisztereknek. Bemutatkozásként mindig megírta magáról, hogy szegedi diák és hobbija az autogramgyűjtés. Maga is meglepődött, hogy a neves személyiségek többsége milyen készségesen válaszolt.

– A legprecízebbek, leggyorsabbak a német politikusok voltak, akikkel a budapesti német nagykövetség segítségével vettem fel a kapcsolatot. Az exkancellár, Helmut Kohl és a jelenlegi, Gerhard Schröder is másfél héten belül elküldte a dedikált fotóját. Kohl ráadásul névre szóló, személyes ajánlással. Udvariasságból mindig az illető politikus anyanyelvén írom a levelemet, már egy egész kis csapat segít ebben. Biztosan ennek is köszönhetem, hogy még a svéd királyi családtól is kaptam választ.

Nagyon örültem a brit miniszterelnök, Tony Blair fotójának is. A szlovák kormányfőnek, Mikulás Dzurindának Felvidéken élő rokonaink segítettek megírni a levelet, amit e-mailben és postán többször is elküldtem, mire végül választ kaptam – meséli Tarján városrészi otthonában Bátyi Tamás, aki azt is elárulja: a következő leveleit Fidel Castrónak, George W. Bushnak, Jose Luis Zapatero spanyol miniszterelnöknek és Lech Walesának postázza.

Hazai paletta

Szinte a teljes hazai politikusi élgárda „trófeájával" rendelkezik már. Antall József és Boross Péter kivételével a rendszerváltás utáni összes magyar miniszterelnök és mind a három köztársasági elnök dedikált fotója megtalálható a gyűjteményében, ahol Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is békésen megfér egymás mellett.

A legértékesebbnek azt tartja, amikor levelet is küldenek a fotóval. Például a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, Járai Zsigmondtól jókívánságokat kapott, Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek pedig Isten áldását kérte az egész családjára. Megdöbbent viszont azon a levélen, amit a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának titkárságvezetője volt kedves mellékelni főnöke, Bozóki András dedikált fotójához. „Jelen levelemben csatolva megküldöm Önnek a kért fényképet, hogy gyűjteményét ezzel gyarapíthassa. Egyúttal felhívom a figyelmét arra, hogy a Miniszter úr aláírásának jogosulatlan felhasználását a törvény bünteti." Lamperth Mónika fotójával a szigorúnak gondolt Belügyminisztériumból kedvesebb választ kapott: „Az elkövetkezendő nyárra szép időt, jó pihenést és balesetmentes kerékpározást kívánok." Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke saját kezűleg írta meg válaszlevelét, Áder János viszont alá sem írta a fotóját, csak egy személytelen, nyomtatott szignós fotót küldött magáról.

Unokái is látni fogják

– Mivel nagyon érdekel a történelem, a legjobban kedvenc történészem, a Szegedről indult Romsics Ignác akadémikus válaszának örültem, aki a fotón kívül küldött néhány Rubicon-számot is a dedikált cikkeivel – mondja Tamás, aki jelenleg 9. osztályos a Ságvári gimnáziumban, így bőven van még ideje eldönteni, hogy történész, közgazdász vagy jogász legyen-e. Autogramgyűjteménye egyelőre százkilencven darabból áll, politikusokon kívül népszerű színészek, zenészek például Kállai Ferenc, Törőcsik Mari, Bárdy György és Eszenyi Enikő, a Neoton Família és a KFT együttes is szerepel benne.

Külföldön is nagy divat autogramokra vadászni, vannak olyan internetes portálok, ahol licitálni is lehet a különleges ritkaságokra. Beethoven aláírása nemrégiben több tízezer euróért talált gazdára.
Tamás nem akar a szerzeményeivel üzletelni. Olyan gyűjteményt szeretne létrehozni, amit majdan büszkén megmutathat gyermekeinek, unokáinak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom