Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Hírnévnövelő címek, rangok

A Hagyományok–Ízek–Régiók védjegyet is megkaphatja a csongrádi bor, a makói vöröshagyma, a szentesi paprika és a mindszenti pritaminpaprika, ha pályáznak rá a termelők. Hungarikumnak Csongrád megyéből a Pick szalámi, a szegedi paprika és a makói vöröshagyma számít.
Francia kezdeményezésre már évek óta fut az Unióban az Euroterroirs, vagyis az Európa Vidékei program, amelynek célja a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ismertségének, valamint piacának növelése. Ezt most hazánk is átvette, október 30-áig lehet pályázni a Hagyományok–Ízek–Régiók, vagyis a HÍR védjegyre az Agrármarketing Centrumnál. Ennek megszerzése még nem jelenti azt, hogy hungarikummá válik a termék, de a megkérdezett termelők, szakemberek szerint minden védjeggyel, címmel növelhető az ismertség.

– Hallottunk erről a lehetőségről, s élni is szeretnénk vele, ezért pályázunk. Településünkön többen foglalkoznak pritaminpaprikával, célunk, hogy helyben dolgozzuk fel a termést – halljuk Kaczor Istvántól, a mindszenti Pritavicha Szövetkezet elnökétől, aki egy konkrét terméket, a Mindszent Aranya nevű pritaminpaprika-krémet szeretné a HÍR védjeggyel ellátni.

A Csongrád megyei borok számára is az a legnagyobb elismerés, ha sorban állnak értük a fogyasztók. Fotó: Karnok Csaba
A Csongrád megyei borok számára is az a legnagyobb elismerés, ha sorban
állnak értük a fogyasztók. Fotó: Karnok Csaba

Ungerbauer György, a Csongrádi hegyközség elnöke tőlünk hallott először erről a védjegyről. Úgy véli, minden olyan lehetőséget, ami reklámozhatja a terméküket, így a csongrádi kadarkát vagy kövidinkát, érdemes megpróbálni. Korábban a térségben ő szorgalmazta a kövidinka telepítését, így most már tájjellegű bornak számít az ebből a szőlőfajtából készített bor.

13 élelmiszer hungarikum

A hungarikumok között 13 élelmiszeripari termék szerepel: a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a szegedi és budapesti téliszalámi, a makói vöröshagyma, a csabai és a gyulai kolbász, a tokaji aszú, a szikvíz, valamint négy pálinka, a szatmári és békési szilva, illetve a szabolcsi alma és a kecskeméti barack.

– Olyan fajta nincs, hogy szentesi paprika. Van azonban a szentesi édes- vagy a szentesi paradicsompaprika, amelyek tájjellegű termények. Jó ötlet a fenti kezdeményezés, de mi ennél a földrajzi védjegynél magasabb szintűt, az úgynevezett oltalmi védjegy elérését céloztuk meg. Ha sikerül, akkor 2011-re meg is lesz – tudtuk meg Ledó Ferenctől, a szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnökétől.

A makói vöröshagyma már hungarikum, de ennek ellenére a helyi Hagyma Terméktanács elnöke, Gazdag János kiemelte: érdemes a makói hagymásoknak a HÍR védjegyet is megszerezniük, mert minél több címe, elismerése van egy terméknek, annál ismertebbé válik, így könnyebb értékesíteni.

Bartók, a bogrács és a puli is védjegyet kapott

A hungarikumok listája óriási, több tucatnyi termék, tárgy, emlék, de még személy is kapott védjegyet. Így például zenei hungarikumnak számít Bartók Béla, Kodály Zoltán és Sebestyén Márta. Könyvtártudományi hungarikum például a Gesta Hungarorum, a Halotti Beszéd vagy az Ómagyar Mária-siralom. Néprajzi téren levédett a tiszai halászat, de a bogrács is. A kutyafajták között a puli, a komondor vagy a drótszőrű magyar vizsla. De hungarikum még a halasi csipke, a Herendi porcelán, a Pető-módszer és a szőregi rózsatő, de ugyanígy a balatoni fogassüllő, a bivaly és a lipicai ló is.

Olvasóink írták

  • 2. vaginamamma 2009. október 06. 18:11
    „Erre a rettenetes nagy sorban állásra azért nem lennék büszke. Ha ez a pár nő jelenti az elismerést, akkor elkezdhetnek a borászok zokogni.”
  • 1. Pinaman 2009. október 06. 12:54
    „A kenderfajtak kozul meg a " Szegedi Utos"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezonnyitó koncert Kossuth-díjasokkal

A szegedi szimfonikusok két Kossuth-díjas vendéggel, Lukács Ervin karmesterrel és Jandó Jenő zongoraművésszel adnak ma szezonnyitó koncertet. Tovább olvasom