Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Hispánia magyarországi hódítása

Szeged - Először járt Szegeden Rafael Valle spanyol nagykövet, de nem először beszélgettek Hispánia nyelvén egy diplomatával a szegedi Tömörkény gimnázium két tannyelvű spanyol tagozatos diákjai. Tegnap Csongrád megyével és Szegeddel ismerkedett Spanyolország magyarországi nagykövete.
– Madridban jártunk a spanyol állam meghívására, de ott más országbeli diákokkal is megismerkedtünk – lelkesedik Zalányi Áron. A szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tizedikese és osztálytársa, Prém Alexandra szívesen mesél élményeiről azon a dallamos nyelven, mellyel második esztendeje ismerkedik. Történetüket elégedett mosollyal hallgatja Spanyolország magyarországi nagykövete, Rafael Valle és kísérete.

Protokoll

Csongrád megyével úgy ismerkedett tegnap Spanyolország magyarországi nagykövete, Rafael Valle, hogy találkozott Magyar Annával, a megyei közgyűlés elnökével, majd a Kereskedelmi és Iparkamra itteni képviselőivel. Hispánia Szegeddel kapcsolatos kérdéseire Solymos László alpolgármester válaszolt. A spanyol diplomata tegnapi Tisza-parti látogatása a tudományegyetem hispanisztikai tanszékén zárult.

– Spanyol ösztöndíjként 600 eurót nyertem, amit majd utazásra költök – veszi át a szót Molnár Luca. Ő és Hovanyecz Lilla is jó lehetőségként említi az esetleges spanyolországi egyetemi tanulmányokat. Blaskó Brigi azt hangsúlyozza: a külföldi munkavállaláshoz ad muníciót a felsőfokú nyelvvizsgával zárható képzés. Bár Huszka Brigitta még nem járt spanyol nyelvterületen, de úgy véli, e nyelv megtanulása kitágítja számára a világot. Gyenge Anna egyszerűen csak szeret beszélni – spanyolul is, ezért érdekli a cserediákos és testvériskolai program.

A Hispániát ösztöndíjasként már tavaly kóstolgató Lincoln Telma, Balázs Réka és Nagy Veronika kérdezni se szégyell. Ők a tanulás mellett végezhető nyári munkára, a spanyolországi turizmusra is kíváncsiak. Válaszában Marta Cerezales, a spanyol nagykövetség oktatási attaséja szinte anyai jó tanáccsal szolgál: „Olyan területen tanulj tovább, amiben jó vagy és amit szeretsz! Így lehetsz majd elégedett felnőtt." Egyébként pedig azt hangsúlyozza, minden további lépésben segít a nagykövetség, mint eddig is. Ennek igazolásául a szegedi két tannyelvűsök spanyol tanárai közül Guba Eszter, illetve a lektor, José Francisco Gonzales megmutatja a gazdag kézikönyv gyűjteményt.

– Magyarországon és nem csak Budapesten képviselem hazámat – jelenti ki mosolyogva Rafael Valle mintegy indokolva szegedi kiruccanását. – Magas szintű a szegedi fiatalok spanyoltudása, s megnyerő a hozzáállása, aminek hátterében bizonyára a kiváló tanár-diák viszony áll.

Három éve indult a két tannyelvű spanyol középiskolai képzés Szegeden. Az akkori spanyol nagykövet kezdeményezte Szeged önkormányzatánál, hogy – más hazai nagyvárosokhoz hasonlóan – itt is tegyék lehetővé a spanyol nyelv tanulásának e kiemelt, öt tanéves formáját – halljuk Kühn Jánostól. A Tömörkény gimnázium igazgatója szerint e képzés eredményességéről mindent elárul, hogy diákjaik az első lehetséges alkalommal megnyerték azt a színjátszó teljesítményt is értékelő versenyt, amelynek jutalmaként Magyarországot képviselhetik a spanyol két tannyelvű középiskolák nemzetközi seregszemléjén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom