Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hitellel vagy anélkül, de feltétlenül előre

Szeged - Nem hátrálnak, inkább előremenekülnek megyénk nagyobb cégei a fejlesztésekben. Négy olyan társaságnál érdeklődtünk, amelyek jelentős támogatást nyertek uniós pályázatokon. Eredetileg munkahelyteremtésben gondolkoztak, de ez több helyen munkahelymegőrzéssé olvadt.
Ölükbe hullott rengeteg pénz, de mernek-e kezdeni bármit is vele? Lapunk annak próbált utánajárni, hogy megyénk uniós pályázatokon nyertes cégeinél miként valósulnak meg a tervezett fejlesztések, mennyire hátráltatja őket a vészjósló gazdasági környezet. Olyan társaságokat kerestünk meg, amelyek több százmilliós beruházásokat hajtanak vagy hajtanának végre.

– Nem kérdés, hogy megvalósul a projektünk, de az még függőben van, hogy milyen tartalommal – mondta Szalai György, a Frigolux Zrt. vezérigazgatója. A csongrádi hűtőgépgyártó vállalatnak tavaly nyáron 184,5 milliós támogatást ítéltek meg, de még mindig nem kezdték el az összesen 460 milliós beruházást. A cégnek nem csupán a költségek 60 százalékos önrészét, hanem a teljes bekerülési összeget kell előteremtenie hitelből, hiszen – mint ahogy az alábbi esetekben is – utófinanszírozott pályázatról van szó. A technológiai fejlesztés eredetileg létszámnövekedést hozott volna magával, de ez a cél mostanra a meglévő munkahelyek megőrzésére módosult.

A Hunor Coop Zrt.-nek volt saját tőkéje a makói Maros Áruház felújításához – sokaknak nincs. Fotó: Szabó Imre
A Hunor Coop Zrt.-nek volt saját tőkéje a makói Maros Áruház felújításához – sokaknak nincs. Fotó: Szabó Imre

Makón és környékén a Hunor Coop Zrt. kezdett fejlesztésbe egy 86,5 milliós pályázati támogatásnak köszönhetően. Mivel a cég saját tőkével és jó banki háttérrel is rendelkezett, ehhez viszonylag könnyen hozzá tudta tenni a 130 milliós önrészt. Mészáros Zoltán vezérigazgatótól megtudtuk, még ebben a félévben befejeződik a Maros Áruház és 10 kisebb üzlet informatikai rendszerének korszerűsítése, illetve a boltok homlokzatának felújítása.

Mindettől dinamikus bevételnövekedést és némi munkahelyteremtést remélt a társaság, amikor belefogott, de azóta náluk is a dolgozói létszám megtartása vált elérhető törekvéssé. Mészáros szerint továbbra is bürokratikus a hazai pályázati rendszer, az előlegnyújtást – amit nemrégiben vezettek be – felgyorsíthatnák, mert a fizetőképesség megtartása egyre nehezebb a vállalkozói szférában.

Tűzálló nyílászárók kifejlesztését és piacra dobását tűzte ki célul a vásárhelyi K' Art House Kft. A társaság 94,5 millió forintot – 50 százalékos támogatást – nyert erre a projektre tavaly júliusban. A cég részéről Kendi János elmondta, a hitelfelvétel körülményes. Még ebben az évben szeretnék megvalósítani a fejlesztést, de valószínűleg nyújtani kell rajta. A kft. inkább vállalja a kockázatot, és előremenekül, mert bíznak a termékük sikerében, de az már most látszik, hogy ez a fejlesztés nem teremt új munkahelyeket, csupán a létszám megtartását szolgálja.

Létszám-racionalizálás a Szilánknál

A Szilánk Zrt. már túl van azon a több százmillió forintos technológiai fejlesztésen, amihez 2007 októberében 156 millió forint uniós támogatást nyert. A cégcsoport beruházásainak finanszírozása megoldott – tudtuk meg Sipos Auréltól. A vezérigazgató hozzátette, amikor belekezdtek a kapacitásbővüléssel is járó projektbe, magasabb volt az igény az építőipari termékekre. A szűkülő kereslet a következő időszakban fog igazán nehézségeket okozni. A pályázataikban beígért munkahelyeket meg tudják tartani, de – ha a helyzet úgy hozza – ezzel párhuzamosan a cégcsoport kiadásait vissza kell fogni, optimalizálni szükséges. Utóbbi azzal is járhat, hogy racionalizálják a dolgozói létszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tippmixen nyert százezrek

Szeged - Menetrendszerűen nyeri havonta a százezreket a tippmixen Sáfrány Mihály. A szegedi vállalkozó receptje: csak az kockáztasson nagyobb pénzt, aki naprakész információkkal rendelkezik. Tovább olvasom