Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hitelük van a diákoknak

A diákhitel jelenleg a legkedvezőbb szabadon felhasználható forinthitel – állítja a Diákhitel Központ Rt. több vezetője is. Utánajártunk, a Szegedi Tudományegyetemen vajon hányan élnek ezzel a lehetőséggel, és a felvett összeget mire használják. Találkoztunk csalódott diákkal is.
A Szegedi Tudományegyetem a diákhitelben részesülő hallgatók számát tekintve második helyezett az országban: nyolcezernél is többen veszik igénybe, vagyis nagyjából minden harmadik diák. A rendszer legkényesebb pontja a visszafizetés: a szegedi diákok közül 692-en mind a mai napig nem kezdték el törlesztését, holott befejezték tanulmányaikat, vagy már abból a húsz hónapos türelmi időből is kiestek, amit a központ az esetleges évismétlések miatt vezetett be. Ez a szám viszonylag magasnak tűnhet, de a hiteligénylők összlétszámához viszonyítva nem az.

Az SZTE-n jóval több nő igényelte a diákhitelt, mint férfitársaik. Szeptember 1-jéig havi huszonötezer forint volt a legnagyobb felvehető összeg és ez bizonyult a legnépszerűbbnek is: majdnem hatezer diák választotta.

A most másodéves Kozák Orsolya is. Államilag finanszírozott képzésre jár, így a tandíj miatt nem fáj a feje. – Ez az összeg fedezi a megélhetésemet. Ugyan albérletben lakom, de azt a szüleim finanszírozzák. Nekem csak élelmiszerre kell költenem ebből a pénzből, illetve az esetleges bulikat is ebből fedezem – mondja. A visszafizetésre egyelőre nem gondol.

A már kétdiplomás, jelenleg állást kereső Ujvári Ferenc is felvette a hitelt, de már megbánta. – Két évig vettem fel havi huszonegyezer forintot, hogy a második diplomámat, illetve a nyelvvizsgáimat fizetni tudjam. Emellett egy régi számítógépet vásároltam a pénzből, hogy a szakdolgozatomat otthon írhassam meg – mesélte. A rendszer sokáig nem volt világos számára, egy jogász ismerőse segített, hogy megértse.

– Jelenleg a mindenkori minimálbér hat százalékát törlesztem havonta, de ez csak arra elég, hogy a kamat kamatát fizessem. Ettől az eredeti tőketartozásom megmarad. Mindenképpen olyan munkát kellene találnom, ahol többet keresek, akkor előtörlesztéssel is tudnék élni.
A fiú eddig ötven-, hatvanezer forintot fizetett vissza, de még több mint félmilliót kell törlesztenie. A visszafizetés alól semmilyen indokkal nem lehet kibújni. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem is támogatja a költségtérítéses képzésben részt vevők nagyobb hiteligényét.
Ekler Gergelyt, a HÖOK elnökét telefonon értük utol. – Nem az ellen vagyunk, hogy a költségtérítéses hallgatók ne a legnagyobb mindenkori összeget vehessék fel, hiszen ez minden felsőoktatási intézményben tanulónak alanyi jogon jár. Csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mindenki gondolja meg: képes lesz-e majd a törlesztésre? Nem akarjuk, hogy a stabilitás felboruljon, és a már törlesztőknek is nagyobb kamatot kelljen fizetniük az esetlegesen nem fizetők miatt – mondta Ekler.


Már harminc

A mostani tanévtől a korábbi 15, 21, 25 ezer forint mellett 30 ezret is föl lehet venni. A törlesztést az egyetemi tanulmányok befejezése után rögtön el kell kezdeni, ami az első két évben a mindenkori minimálbér hat százalékát jelenti, jelenleg 3420 forintot. A visszafizetés harmadik évétől az igénylő már a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelméből fog törleszteni: havi átlagának hat százalékát. 


Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltcsíkot húznak a szegedi reptéren

Várhatóan a jövő héten kezdi el építeni a szegedi reptéren az ezerkétszáz méteres futópályát a… Tovább olvasom