Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hitelválság miatt Zsugorodó lakások

Szeged - Az Otthon Centrum előrejelzése szerint megfordulhat az elmúlt egy-két év látványos tendenciája, amikor – főként az egymással versengő bankok hitelkondícióival és az építési minőség javulásával párhuzamosan – nőttek a lakásméretigények. A hitelszigorításokkal idén élénkülhet a kisebb lakások iránti kereslet.

A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztőrészletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb távú következményekkel számolnak a lakáspiacon a szakértők. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése.

Míg szeptemberben például egy fiatal pár bátran tervezhetett egy 60 négyzetméteres lakást megvásárolni (az önerőn felül 10 millió forintos, svájci frank alapú, 20 éves futamidejű, havi kb. 75 ezer forintos részletű hitellel kalkulálva), addig ez mára álommá vált. Most „eltántorító" a legkedvezőbb euró alapú hitel havi 110 ezer forint körüli részlete, és inkább néhány millió forinttal olcsóbb és egy szobával kisebb lakás az eladhatóbb. Aki még a hitelszigorítások előtt szerződött, és azt most kénytelen lenne felmondani, félő, hogy elveszíti a befizetett foglalót – ez általában a lakás árának tíz százaléka – vagy új vásárlása esetén a regisztrációs díjat, ami beleszámít a foglalóba, és általában néhány százezer forint.

A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt reális annak a lehetősége, hogy az idén újonnan induló építkezésekné a lakásméreteket, illetve a szobaszámot már a változó vevői igényekre szabják. Csökkenhet például a hálószobák mérete – hivatalosan azonban most már csak 8 négyzetméterig –, vagy a gyakran indokolatlanul nagy közlekedőkből lehet lefaragni. Sokan lesznek kénytelenek inkább egy hálószobáról lemondani sokmilliós megtakarítás érdekében.

Építkezés. Kelendőbbek lehetnek a kisebb lakások. Fotó: Frank Yvette
Építkezés. Kelendőbbek lehetnek a kisebb lakások.
Fotó: Frank Yvette

Mennyi pénzért, mit lehet ma kapni a piacon?

Tipikus árlimiteket célszerű vizsgálni, mint amilyen a 8, 10, 12 millió forint. A 8 és 12 milliós értékhatár az ún. Fészekrakó kedvezmény esetében is „mérföldkőnek" számít. Igénybevételekor – amely lehetővé teszi, hogy fiatal párok, gyermeküket egyedül nevelők minimális önerővel lakáshoz juthassanak, ha teljesíteni tudják a magasabb törlesztést – a hitelből finanszírozott ingatlan vételára nagyon fontos. Ez vidéki használt ingatlanok estében nem haladhatja meg a 8, míg Budapesten és a megyeszékhelyeken 12 millió forintot.

A fővárosban, a legalacsonyabb, nyolcmilliós árszinten a kevésbé kedvelt lakótelepeken kétszobás panellakás, illetve elfogadható minőségű, de nagyrészt földszinti téglagarzon, vagy akár másfél szobás – igaz rosszabb állapotú – lakás kapható. Ugyanakkor megyeszékhelyeken a legelterjedtebb, családok számára is kényelmes 1+2 fél, vagy 2+fél szobás panellakás, illetve hasonló méretű, szerény állapotú téglaépítésű lakás ára jön ki ennyiből. Igazán lakható méretű családi házat csak kisebb településeken találunk 8 milliós áron.

Bérlakáspiac

A szakemberek szerint a vevők hitelfelvételi nehézségei, illetve az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet a bérlakáspiac. Sokakat a kényszer terelhet majd albérletbe, míg az óvatosabb hitelképesek is inkább kivárhatnak a most kedvezőtlenül alakuló kölcsönök felvételével, és átmenetileg – jó tapasztalatok esetén hosszabb időre – lakást bérelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzati cégek adnak munkát a segélyből élőknek

Szeged - Az önkormányzat azt szeretné, hogy mindenki, aki képes a munkavégzésre, dolgozhasson. Ha 4 hónapig állásban van, visszakerülhet a munka világába. Tovább olvasom