Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hitet kapott, jövőt adhat

A szegedi ÁGOTA Alapítvány egyik vezetője, Balogh Zsolt és felesége, Petra első gyermeküket várják. Együtt készülnek a veszélyeztetett fiataloknak szervezett karácsonyi ünnepségre. Zsolt állami gondozásban nőtt fel, arról is mesélt, miért küldetés számára az apaság.
– A legnagyobb ajándék érkezik meg hamarosan, az élet csodája, amire már nagyon régen vágytam! Január elejére várjuk a kislányomat, Boglárkát. Végre apa leszek! – avat be Balogh Zsolt. A szegedi ÁGOTA Alapítvány programokért és támogatókért felelős ügyviteli testületének ügyvezető igazgatója már tizenegy éve azzal foglalkozhat, amire mindig is vágyott; sorstársaiért küzdhet az állami gondoskodásban élő és veszélyeztetett fiatalok támogatására életre hívott szervezetnél. Az új Csongor téri közösségi házukban találkoztunk. Feleségével, Balogh-Tóth Petrával, aki a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és Nevelőszülői Tanácsadó munkatársa, és szorgos fiatalokkal a karácsonyi ünnepségre készülődtek, díszeket készítettek, rendezkedtek.

22 évesen talált családra
Zsolt születésekor ikertestvérével együtt maga is állami gondozásba került Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azonban még az érettségi előtt lehetősége volt megismerkedni Kothencz Jánossal, az alapítvány elnökével és feleségével egy ÁGOTA-táborban.

– Hitet kaptam tőlük, aminek hatására elkezdtem az érettségit, illetve Jánosék úgy döntöttek, hogy megnyitják előttem a saját ajtajukat, és a családjukba fogadnak – pedig ekkor már 22 éves voltam. A gyermekotthon falai közül kikerültem, és hozzájuk költöztem Csongrád megyébe. János és Viola személyében családra találtam, Apjukra, Anyjukra leltem. Ezután végeztem el a főiskolát. 15 év alatt bensőséges bizalmi viszony alakult ki közöttünk. A mai napig sokat tanulok tőlük – meséli Zsolt. Nagyon várt egy olyan társra, akit szerethet, akivel kölcsönösen támaszkodhatnak egymásra. Elárulta, régimódian udvarolt, számára fontos volt, hogy meg kelljen hódítania Petrát. Két évvel ezelőtt találtak egymásra, már csak a gyermek hiányzott a teljes családhoz.
 
Balogh Zsolt és felesége, Petra a 16 éves, kortárs segítőnek készülő Viktóriával (középen) díszeket fabrikál az ÁGOTA Alapítvány karácsonyi ünnepségére. Fotó: Schmidt Andrea
Balogh Zsolt és felesége, Petra a 16 éves, kortárs segítőnek készülő Viktóriával (középen) díszeket fabrikál az ÁGOTA Alapítvány karácsonyi ünnepségére. Fotó: Schmidt Andrea


Remény egy elveszett fiatalnak
– Számomra fontos, hogy úgy tudjam a hivatásomat megélni, úgy tudjak a fiataloknak adni, hogy én rendben vagyok. És nálam akkor van bent rend, ha tudom, hogy valakire támaszkodhatom, valakinél otthon vagyok. Apaként is valami hasonlót tűztem ki célul. Az lesz a feladatom, hogy a gyermekemben tudatosítsam, én mindig ott leszek neki. Féltem, aggódom miatta. Mindezt én nem kaptam meg gyermekkoromban. Nekem nem az lesz a küldetésem, hogy elhalmozzam drágábbnál drágább ajándékokkal – persze a kislányomnak is lesz Barbie-ja a polcon –, hanem hogy megadjam neki azt a belső törődést, odafigyelést és szeretetet, amit én nem kaptam meg gyermekkoromban. Nekem most ez az életcélom, még akkor is, ha úgy pörgök reggeltől estig, mint a mérgezett egér. Igyekszem hangolódni arra, hogy az ünnepek után kicsit elcsendesedjek, mert amikor megszületik a lányunk, akkor két hetet szeretnék otthon lenni velük, és segíteni – érvel Zsolt, aki szociális munkásként kezdett dolgozni az alapítványnál. Mindig szívén viselte a nehéz sorsú gyermekek ügyeit, akik maguk között Dzsulie-nak becézik, felnéznek rá. Megosztotta velünk a nagy álmát: – Két saját és egy nevelt gyermekre vágyom, hogy azt a vonalat, amit Apjuk elkezdett, továbbvigyem. Szeretnék én is támaszt, jövőt biztosítani és hitet adni egy elveszett fiatalnak. 

Az árváknak is lesz mit mesélniük 
Miközben arról beszélgetünk Zsolttal, mit jelent egy állami gondoskodásban felnőtt ember számára, hogy saját családot alapít, Petra elpityeredik férje szavait hallgatva. Bár ő normális családban nőtt fel, mindezt átérzi, hiszen nevelőszülői tanácsadóként látja, min mennek keresztül a veszélyeztetett gyerekek. – Most nem tudok olyan aktívan segíteni az ajándékok csomagolásában, mint szoktam, de nagyon szeretem ezt csinálni. Éppen beszélgettük Zsoltival, hogy bár tervezgetjük az ünnepeket, de majd úgyis Boglárka dönti el, mi lesz a program
– mutat rá Petra, és elmondja, már minden készen áll, bármikor megérkezhet a baba. Nagyon izgatott.

– Az itt segítőknek most az a feladatunk, hogy egy meghitt karácsonyi ünnepséget szervezzenek a fiataloknak. Az ajándékokat mindig azok a felnőttek adják át, akik a gyerekek mellett vannak a hétköznapokban is. Megszidják a gyereket, amikor egyest hoz, de megölelgetik, ha arra van szüksége. Ők ilyenkor egy kicsit pótanyukák, pótapukák – világít rá Zsolt, miközben bemutatja a 19 éves Saja Esztert, aki hat évvel ezelőtt ment el az ÁGOTA-sok akkori épületébe, és annyira megszerette ezt a közösséget, hogy itt ragadt. Most maga is segít az előkészületekben. – Sok gyerek azért jön, hogy hasznosan eltöltse az idejét, ne az utcán csellengjen iskola után, soknak azonban nincs családja, nem kapnak szülőktől, nagymamáktól ajándékot. Karácsony után az iskolában mindig megkérdezik a diákok egymástól, hogy ki mit kapott – ez a szokás. Olyan jó érzés, hogy az ide járó gyerekeknek is lesz mit mesélniük.

Mindenkinek jár ajándék
A tavaly karácsonyi forgatagban is minden gyermeknek jutott ajándék. Idén közel ezer gyermeknek készítenek csomagot a szegedi ÁGOTA Alapítvány karácsonyi ünnepségére. A csomagolásban nagyjából hatvanan vesznek részt, többek között önkéntesek is.
 FOTÓ: Szabó Csaba
FOTÓ: Szabó Csaba

Az alapítványi pénzből vásárolt, illetve a felajánlásokból befolyt ajándékok között vannak bögrék, tisztálkodási szerek, ruhák. Egy nagy támogató jóvoltából több száz plüssfigurához, egy másik segítő áruházlánc segítségéből a lányok piperekellékekhez jutnak. Egy szegedi támogatónak köszönhetően a partin lesz pizza is, nagy mennyiségben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bibi balettrajongó lett Moszkvában

Bibi balettrajongó lett Moszkvában
Szauer Bianka olyan hárfát kapott a moszkvai zenei versenyen, amin két húr nem működött, nem lehetett felhangolni. Tovább olvasom