Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Hitlernek, Sztálinnak is varrt

Szeged - Erzsébet királynő, Hitler, Sztálin, Rákosi, Kádár, Ceausescu életében egy közös vonást biztosan találni: halasi csipkét varrt nekik a Szegeden élő Bolgárfalviné Bakos Gizella a munkatársaival.
93 éves létére örökmozgó a szegedi Alsóvároson élő Bolgárfalviné Bakos Gizella, nehéz vele időpontot egyeztetni, hogy néhány percre leüljön mesélni a halasi csipkével töltött 35 évéről. Alig végezte el a kereskedelmi iskolát 18 évesen, amikor a kiskunhalasi csipkeházat alapító első varró, Markovits Mária megtanította csipkézni. A tervezéstől az előrajzoláson, a varráson keresztül az eladásig mindent megtanult. Egy év múlva, 1935-ben megnyitott a csipkeház.

Az ifjú csipkekészítő gyorsan lépdelt fölfelé a ranglétrán. Fél év alatt beletanult az öltésekbe, aminek a titka szerinte, hogy nem szabad abbahagyni. A 60-féle öltésből táncost, galambot, szarvast, lepkét csipkéztek. Főként kerek terítőket varrtak, ám egy idő után saját ötleteit is megtervezte: például virágos gallért. Olyan hatalmas népszerűségnek örvendett a kezük munkája, hogy a világ minden tájáról a csodájára jártak, és exkluzív ajándékba vették koronás főknek, állami és pártvezetőknek. Varrtak Bolgárfalviné Bakos Gizella irányításával Gömbös Gyula feleségének, kocsitakarót küldtek a holland trónörökös esküvőjére, az olasz trónörökös gyermekének születésére, II. Erzsébet brit királynőnek, sőt Göring német birodalmi kancellárnak és Adolf Hitlernek is.

A legnépszerűbb csipkeköltemények: táncos, szarvas, galambpár. Fotó: Frank Yvette
A legnépszerűbb csipkeköltemények: táncos, szarvas, galambpár.
Fotó: Frank Yvette

A világháború alatt az oroszok ellen védte meg az asszony a csipkeházat; pénzügyes vonalon dolgozó férjével kitalálta, hogy beköltözik a látványműhelybe. Így nem foglalták el, és tették tönkre, helyette a saját házukat ajánlotta fel a vezérkarnak. A felszabadulás után is kincsesbányának bizonyult a messze földön híres kézimunka. Ceausescunak 80, Sztálinnak 150 centi átmérőjű terítőt küldtek. Bolgárfalviné Bakos Gizella úgy emlékszik, utóbbit 9-en varrták 2 hónapon át. Rákosi Mátyásnak és Kádár János feleségének – kitüntetésből – személyesen adhatta át a leheletfinom csipkét. Aranyáron fizettek a halasi varrók munkájáért, úgyhogy nagyságos kisasszonyként éltek a parasztlányok a fizetségből. Bár 1960-ban bezárták a csipkeházat, a csipke kapós maradt, az asszonyok otthon varrtak tovább. Vezetőjük 1970-ben ment nyugdíjba, Pestre költözött, végül Szegeden telepedett le. Kézimunkázik még, de halasi csipkéhez csak hasonlót varr.

A halasi kizárólag Halason készül

A halasi csipke lényege, hogy kizárólag Halason készülhet – tudtuk meg a csipkeház jelenlegi igazgatójától, Kiliti Zsuzsannától. Grammjának ára vetekszik az arany unciájáéval: közel 16 ezer forint. Egy 3–4 négyzetcentis dísz 6–7 ezer forint, 7–8 órányi munka gyümölcse. Az elsőt 1902-ben Dékáni Árpád rajztanár tervezte a velencei csipke után. Hungarikum. Nemcsak a tű, a cérna is egyedi; indiai sásból sodorják. Egy varróasszony napi 8 órás munkával sem használ el belőle 70–80 dekánál többet – évente.

Olvasóink írták

 • 11. redstar 2009. július 14. 06:11
  „Lapoda Multimédia Kislexikon:"Magát művészi alkotásnak feltűntető, értéktelen mű, amelynek tömegtermelése a polgári világ hanyatlásával alakul ki. Általában szenvelgő magatartásmódot tükröz, az emberi-társ. problémák felszínes és szokványos megjelenési módját szerepelteti, nem hatol azok mélyére. Célja a kellemesség fizikai és pszichikai érzetének keltése. Veszélyessége abban áll, hogy rutinos ábrázolásmódjával megtévesztheti a szemlélőt. "
  Írhatnám:halasi csipke...attól, hogy sok 20 szd-i nagyság kapta, még lehet giccses...
  varadipalika, a különbség nem az, hogy én itélem meg, vagy te, hanem a fenitek...atermészet meg azért nem giccses, mert
  -nem alkotás
  -2.sohasem öncélú, minden funkcionális benne.”
 • 10. kitsy09 2009. július 13. 19:53
  „Szerintem az ,hogy giccses némi túlzás egyébként nem egy 20. századi nagyság is kapott már ilyen csipkét.tényleg hungarikum”
 • 9. varadipal 2009. július 13. 18:25
  „Nem horkol, horgol.”
 • 8. varadipal 2009. július 13. 18:24
  „Kedves 2.sz. hozzászóló!
  A giccset az különbözteti meg az értéktől, hogy nem olyan szépérzékkel megáldott emberek ítélik meg, mint Te. Menj ki a természetbe, ott is látsz a kék mellett zöld virágot, meg a páva faroktollai is elég cifrák, még sem mondhatod, hogy a természet giccses.A Hungaricummal egyetértek, a brüsszeliek is büszkék a csipkéjükre.”
 • 7. flexsnake 2009. július 13. 18:12
  „6. inkább csomózni :D”
 • 6. Mignon 2009. július 13. 17:31
  „Istenem!
  Micsoda egy nevsor!
  Lehet,
  Vonanak is varrni fog......................???
  :)”
 • 5. dömdödöm 2009. július 13. 14:56
  „Gratulálok a Néninek, Isten tartsa meg sokáig! Elképesztő türelem és kitartás kellett a sok szép kézimunkához...”
 • 4. sima 2009. július 13. 14:45
  „2. Esztétikai érzéked nem sok lehet.”
 • 3. vmagdi 2009. július 13. 14:15
  „szerintem a kezimunkanal nincs ertekesebb, mert figyelemmel megszentelt munka hordozza az ember lelket is. Osszahasonlitva a regi dolgokat a mai tucatdarabokkal, szerintem egyaltan nem giccses. A mi eletunk sablonos. A regi hazaknak meg arcuk volt, a panelek meg csak dobozok, csak szamokat raktak ra, hogy tarjan 456-os epulet, az jobb? A butoraink is sablonosak, tulajdonkeppen akarmelyik lakasba hazamehetsz, ugyanazt talalod, meg a bennelakok se nagyon kulonboznek, csak a szilikonok meretei. Tucatemberek lettunk, tucatgondolatokkal. Ez a helyzet. Szeretem a csipket is, noies, finom, sokszor elgondolom, vajon hany oraig keszult, mi lehetett a fejeben, mikozben keszitette.”
 • 2. redstar 2009. július 13. 13:15
  „"Hungarikum."És irtó giccses....”
 • 1. cipész 2009. július 13. 10:06
  „Gratulálok, és hosszú boldog évet kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garázda áldozatait keresik a szegedi rendőrök

Szeged - További két sértett jelentkezését várja a Szegedi Rendőrkapitányság egy garázdaság vétsége miatt folyamatban lévő nyomozásban a tényállás tisztázása érdekében. Tovább olvasom