Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Hivatal jár helyettünk hivatalba a jövőben

Kóstolgatják a gyakorlatban is a hivatalnokok az új eljárási szabályokat. A „Ket", a közigazgatási hatósági eljárásról szóló új törvény előírásait e héten alkalmazták először.
Hatályba lépett a „Ket", a közigazgatási eljárás szabályairól szóló új törvény. Már eszerint intézik az új ügyeket a közigazgatásban, a régebben megkezdett ügyek még a korábbi jogszabály, az államigazgatási eljárásról szóló törvény alapján fejeződnek be. A módosítást több évig készítették elő. A jogalkotó szándéka szerint a közigazgatási munka gyorsabb, áttekinthetőbb lesz. Az új jogszabály a szakemberek szerint az ügyfél számára sokkal több garanciát biztosít jogainak érvényesülésére. A kormány egymilliárd forintot különített el a bevezetésével kapcsolatos költségekre.

Csongrád megyében közel ezer önkormányzati szakember vett részt a megyei közigazgatási hivatal képzésén, többen távoktatásos formában tanulták az új jogszabályokat – tudtuk meg Dubeczné Károlyi Évától. A Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: egyik újítás a hatósági eljárás megindításáról szóló értesítési kötelezettség. Az ügyfél így tud róla, ha őt érintő eljárás folyik valamelyik közigazgatási hatóságnál. Ezentúl például építési ügyben kezdődő eljárásnál a szomszédoknak levelet küld az elsőfokú hatóság – eddig csak a határozatot postázták az érintetteknek.

Másik sokat emlegetett változás: a Ket. hatályba lépése után az eljárásokban az ügyfelet nem kötelezhetik olyan adatok beszerzésére, amelyek a hatóságok nyilvántartásában valahol már szerepelnek. Ez a hivatalok saját nyilvántartásában szereplő adatokra eddig is vonatkozott – tette hozzá a hivatalvezető – most azonban ez a lehetőség bővült: a más hatóságoknál hozzáférhető adatokat sem muszáj az ügyfélnek beszereznie.

A vásárhelyi jegyző, Korsós Ágnes szerint természetesen az első időszakban jobban oda kell figyelni az ügyintézőknek, de május óta készítik föl dolgozóikat. Próbára is teszi a hivatalt az új törvény. Egyes eljárásokat a gyorsabban kell befejezniük, az érintettek kötelező értesítése pedig többletköltséget és többletmunkát is jelent. Az ügyfél dolga azonban egyszerűbb lesz: például egy építési engedély kérelemhez be kell csatolni tulajdoni lap másolatát. Ezt azonban ügyfél költségére a hivatal is beszerezheti: az illetéket ugyanúgy meg kell fizetni, de nem kell kétszer sorban állni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom