Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hivataltól hivatalig - út a locsolókocsiig

Szeged - Ismét locsolóautók járják Szeged utcáit. A hivatalok szerint a rendkívüli meleg nem veszélyezteti az emberek életét, így védelmi helyzet sem alakul ki.
Arra voltunk kíváncsiak, miért nem hűtik Szeged utcáit locsolóautók a rendkívüli kánikulában. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre annyit mondott, azért, mert még nem kaptak rá utasítást. Az ügyvezető azt javasolta, érdeklődjünk a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodáján. Itt azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a katasztrófavédelemre vonatkozó jogszabályok változásával a védelmi bizottság elnöke, aki a locsolást elrendelheti, a polgármester helyett a járási hivatal vezetője lett.

A városüzemeltetési iroda illetékese ezért azt kérte, keressük a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatóját, Polner Eörsöt. Mielőtt Varga Mártától, a Csongrád Megyei Kormányhivatal kommunikációs vezetőjétől választ kaptunk volna kérdésünkre, Makrai László arról tájékoztatta lapunkat, hogy a városházáról időközben megkapták az utasítást, és elindultak a locsolóautók.

A kormányhivatal szóvivőjének elektronikus úton szerkesztőségünknek elküldött válaszából kiderül, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tiszti főorvos az, aki tájékoztatja a lakosságot, ha a napi átlaghőmérséklet bizonyos hőfokot elért, vagy meghaladt.

A katasztrófavédelemről szóló törvény csak akkor tekinti szélsőséges időjárási helyzetnek és kezeli veszélyhelyzetnek a hőséget, ha az emberek életét, anyagi javait vagy a lakosság alapvető ellátását veszélyeztető helyzet is bekövetkezik. Önmagában a hőmérséklet megemelkedése nem idéz elő ilyen körülményt, így védelmi helyzet sem alakul ki.

A településen belüli közutak locsolása, párakapuk létesítése, illetve hideg ivóvíz osztása nem veszélyhelyzet elhárítása céljából történik.

„Ismereteink szerint az ország többi településén a locsolást a városüzemeltetéssel foglalkozó gazdasági társaságok az önkormányzatok mint tulajdonosok felkérésére végzik" – olvasható a kormányhivatal kommunikációs vezetőjének e-mailjében.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Figyelő 2013. augusztus 10. 11:34
  „Maradjunk, abban, hogy a városházát körbevevő utcákat tegnap reggel 05 - 06 órák közt kettő locsoló autó is locsolta!
  Erre a Makrai kapott utasítást vagy a Bohácstól vagy a Kalmártól!
  A város többi utcáit valóban nem locsolják!
  Lehet, hogy nincs is mivel?!”
 • 21. kormoska 2013. augusztus 10. 10:25
  „Bárki aki szétnéz a városban vagy rendszeresen közlekedik az láthatja,hogy egyre több a szemét és a por a városban....,nem is olyan régen még naponta többször is láttam a forgókefés gépeket,ahogy a járdaszegélyek mellett is tisztogattak.Ma már csak a Kárász utcán és Széchenyi téren látom,alkalmanként!

  A 19 és 17 hozzászólónak igaza van.A nagynyomással való locsolásnak inkább jótékony hatása van...,még ha egy ki párát el is kell viselni!”
 • 20. macs 2013. augusztus 09. 21:53
  „17. Piano,
  azért én előbb megkérném azokat, akik a szemetet eldobálják, hogy ne tegyék! A szegediek azért, mert ez a város az otthonuk, a vendégek, pedig azért, mert nem illik a vendéglátok otthonát tele szemetelni. :-(”
 • 19. Tshabalala 2013. augusztus 09. 21:33
  „Furioso ezek szerint igy akarják eltenni a polgármestert láb alól? A locsolás következtében az aszfalt felső rétege kb 10 fokot csökken ha naponta 3x locsoljak! A páratartalom meg elfulja a szél ráadásul a parolgas ami hőt von el. Latom tényleg nehéz gondolkodnod ebben a melegben. Ahol felnőttem naponta 3x locsoltak és a magas portartalmat is jelentősen lemossa!”
 • 18. Zotya100 2013. augusztus 09. 17:50
  „"14. kormoska 2013.08.09. 13:52
  Ami a hőségben is állandó=Az egymásra való mutogatás+hivatkozás!
  Lassan egy éve létrejöttek a kormányhivatalok,de még mindig sokan nem tudják,hogy kinek mi a dolga-hatásköre.
  És ezért jutalmazgatják egymást....,szégyen!" --- Nálad a pont!!!!”
 • 17. Piano 2013. augusztus 09. 16:15
  „Azért én először feltakaríttatnám az egész várost, olyan mocskos Szeged, hogy ilyen még nem volt. Naponta járok a Belvárosi hídon, ott is és az egész belvárosban iszonyú kosz, szmét van.
  Ilyenkor hol vannak a közmunkások? Láttok valahol valakit söprögetni az utcákon? Ez véletlenül nem a Környezetgazdálkodáshoz tartozik???”
 • 16. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 09. 14:27
  „jaj ne visitsunk már egy kis melegtöl, afrikába meleg van éheznek szomjaznak szegénység van , itt meg a sok elhizott diszno kövér ordit egy kis melegtöl”
 • 15. szabójóska 2013. augusztus 09. 13:59
  „Régen szinte egy véletlen folytán eljutottunk eljutottam két kollegámmal (már mindkettő meghalt) Párizsba és a cég jóvoltában a Diadalív,közelében egy utcácskában egy pici szállodában laktunk. Meghívóink fizették: Minden reggel jött az algériai utcaseprő és egy nálunk tüzcsapnak minősülö kutat nyitott ki a felső utcavégen és a hosszú nyírfasöprűjével a teljes utcát lemosta (apró köves volt,mint a Dóm-tér) De hát erre külön vízvezeték volt! Ez az egyik véglet.
  A másik az évtizedek előtti Szeged, mely egy poros város volt ( LÁSD:Porlód) ahol a por ellen kellett locsolni,nem a meleg ellen. Ma szerintem,ha az eső nem esik csak az utcák tisztítása céljából kellene bő vízzel éjjel locsolni,esetleg seperni ( főleg amikor csurog a dinnyelé bűzösen) a hőség ellen nem jó . A németek okosan teszik!”
 • 14. kormoska 2013. augusztus 09. 13:52
  „Ami a hőségben is állandó=Az egymásra való mutogatás+hivatkozás!
  Lassan egy éve létrejöttek a kormányhivatalok,de még mindig sokan nem tudják,hogy kinek mi a dolga-hatásköre.
  És ezért jutalmazgatják egymást....,szégyen!”
 • 13. kormoska 2013. augusztus 09. 13:47
  „"A hivatalok szerint a rendkívüli meleg nem veszélyezteti az emberek életét, így védelmi helyzet sem alakul ki......."

  Hát náluk a jó kis légkondis irodában biztosan nem.Max megfáznak:-)
  Ha Magyarországon egy dolgozó(vagy vezető)jó-jobb körülmények közé kerül,rögvest kezdi elveszteni a realitás érzékét!
  Ez van a városházán a kormányhivatalban,de Makrai úr birodalmában a Kht-nál is!!

  "A településen belüli közutak locsolása, párakapuk létesítése, illetve hideg ivóvíz osztása nem veszélyhelyzet elhárítása céljából történik"

  Hát akkor miért?
  Tán csak nem egy nemes emberbaráti gesztus?
  Nehogy már azt várják,hogy 40 fokban még hálálkodjunk!
  Ezek egy Európainak mondott városban természetesek,vagyis annak kéne lenniük.”
 • 12. Commander-V2 2013. augusztus 09. 11:22
  „A fideszes cégvezető akkor is kap év végén jutalmat, ha az emberek felborulnak a melegtől vagy télen a parkolókból és az iskolák elől sem szállítják el a két méteres havat? Minél kevesebb munkát végeznek, annál kevesebb pénz folyik ki a cégből, annál többet lehet haverokra elszórni, mutyizni. Nemde?”
 • 11. macs 2013. augusztus 09. 11:07
  „Akik reklamálják a forró aszfalt locsolását, azoknak javaslom, hogy álljanak az út mellé, majd egy locsolóautó menjen el előttük. Várom a beszámolókat!
  Nekem volt ilyen élményben részem, mintha szaunában lettem volna, amikor a forró kövekre hideg vizet locsolnak. Arról nem beszélve, hogy pár perc múlva már nyoma sincs a víznek.”
 • 10. ketrin72 2013. augusztus 09. 10:50
  „8
  ebbe bele sem gondoltam, de igaz :)”
 • 9. Emberségetavilágnak 2013. augusztus 09. 10:46
  „Nincs az a vízmennyiség, ami a város forró flaszterét eredményesen le tudná hűteni.
  Itt csak Péter segíthet, ha idetol nekünk hűvös levegőt széllel, esővel.”
 • 8. mediashreck 2013. augusztus 09. 10:08
  „Nem akarok hozzaszolasaimmal unalmas lenni, de
  megint egy nemet peldat kell hogy hozzak:

  -Nemetorszagban a "locsolokocsik" mint olyan,
  1969 augusztusa ota be vannak tiltva...!
  Ennek egeszsegügyi okai vannak:
  -a keletkezett göz, szinte "szauna" meg artalmasabb az egeszsegre, es
  -a locsolassal csak szorjak (nemetül "schleudern") a bacilusokat...!
  Igy, a legforobb napokban sincs un. "locsoloauto".

  Ehelyett azt tanacsoljak a hivatalok, hogy
  -mindenki igyon elegendö asvanyvizet, vagy
  -ki se menjen az utcara.”
 • 7. furioso 2013. augusztus 09. 09:34
  „Megint vihar egy pohár vízben!
  Bedobják, hogy nem locsolják az utcákat, itt meg néhány ember nekiáll szitkozódni. Pedig ha belegondolnának, a kb. 60 fokos aszfaltra kilocsolt víz (mert nem árasztják az utcákat, csak "mögszentölik") egy két perc alatt elpárolog, érdemi hűtőhatás nélkül. Továbbá az elpárolgás következtében a levegő páratartalma megemelkedik a környezetben, tovább növelve a nagy meleg elviselésére kényszerült emberek szenvedéseit A száraz meleg elviselhetőbb, mint a magasabb páratartalom esetén.
  Gondolkodni nehéz! (Főleg ilyen melegben...)”
 • 6. szatyi 2013. augusztus 09. 09:04
  „" ..a védelmi bizottság elnöke, aki a locsolást elrendelheti, a polgármester helyett a járási hivatal vezetője lett."

  " a városházáról időközben megkapták az utasítást, és elindultak a locsolóautók."

  Most akkor érti ezt valaki? Ha a járási hivatal vezetője rendelheti el, akkor miért a városháza utasítására indultak?”
 • 5. KamuNeni 2013. augusztus 09. 08:56
  „Az a polgarmester nem normalis. 40 foknal mar nagy veszelyhelyzet alakul ki. Epp ugy mint 40 fokos fagynal is nagy veszelyhelyzet van. Kire? Arra aki nem tud huvosbe ulni meg fekudni mint a polgarmester, vagy arra akinek nincs tuzelni valoja.”
 • 4. kowalsky 2013. augusztus 09. 08:50
  „Ész az van. Ezért (s) kár volt létrehozni ezt a vízfejet szóvivőstől, mindenestől. Vicc.”
 • 3. Tshabalala 2013. augusztus 09. 08:18
  „Bezzeg a Polgármesteri hivatalban veszelyhelyzet lehet mert azt naponta többször körbe locsoljak, a piros fokú riasztasnal meg hagy hulljon a férgese, nem veszélyes a lakosságra!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szín 5: kedden jelenik meg a dicsőségtabló

Hagyományunkat felelevenítve ismét megjelentetjük a megyei általános iskolások dicsőségtablóját: augusztus 13-án, kedden 8 oldalas mellékletben közöljük a színötös kisdiákok portréit. Tovább olvasom