Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hó a bicikliúton: takarítják is, meg nem is

Szeged - Az óriási hó ellenére sokan közlekednek két keréken Szegeden. Mi is erre tettünk kísérletet szombat délelőtt. A teljesség igénye nélkül próbáltunk tekerni a város bicikliútjain és kerékpársávjain.
- Ez nem bicikliút, menjen innen – kiabált ránk szombat délelőtt egy idős hölgy a Petőfi Sándor sugárúton, a járdán. Igaza volt, de nem véletlenül próbálkoztunk ott. A kerékpárúton több centiméter vastagon állt a megfagyott hó. Sokkal jobb a gyalogosok terepén sem volt a helyzet, de nagyobb esélyt láttunk azon végigmenni. Arra tettünk kísérletet a hétvégén, hogy a város forgalmas kerékpárútvonalait tekerjük körbe.

Tárolhatatlan

A biciklutakat és kerékpársávokat ilyen időben is rengetegen használják, sok embert láttunk a hétvégén is két keréken közlekedni. Azonban egyetlen tárolót sem találtunk, ahova le lehetne zárni a járműveket, hó borította mindet.

Többször kellett leszállnunk bringánkról, ugyanis gyalogos és kerékpáros is jött szembe, nem fértünk volna el egymás mellett. A nagykörút és a Dugonics tér közötti szakaszt jó 10 perc alatt tettük meg. A Feketesas utcán haladtunk tovább az Anna kút irányába, itt már könnyű dolgunk volt. A héten ugyan másfél méter magasan állt a hó a kerékpársávon, szombat reggelre azonban elhordták innen is. Nyomokban még maradt belőle, de haladni lehet. Az Anna kútnál és utána is elég rossz volt a helyzet. A Kálvin tértől az úton kellett mennünk, pontosan a sáv széléig állt a hó. Többször ránk is dudáltak az autósok, amiért elvesszük előlük a terepet. Próbáltunk gyorsan haladni, de hát csúszós az út, troli alá érkezni pedig nem túl szerencsés. Végig mentünk tehát a Csongrádi sugárúton, a panelek közötti szakasz döbbenetes volt. Járdán, úton, bicikliúton is szinte lehetetlen közlekedni. Gyalogosnak, autósnak, bringásnak egyaránt.

Visszaküzdöttük magunkat a belvárosba, megnéztük a Boldogasszony sugárutat is. Egyetlen centiméter sincs, ahol ne lepné el a bicikliutat a hó ezen a szakaszon. Aki a háza elől lapátolt, az egyszerűen csak rádobálta bringaútra a havat. Onnan pedig már senki sem vitte el.

Hó a bicikliúton: takarítják is, meg nem is. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Dóm téren viszont széles utat alakítottak ki, ahol bőven elfér egymás mellett két szembejövő biciklis. Itt is maradt hó ugyan, de át lehet rajta tekerni. Az Oskola utcán kis túlzással suhanni lehet a bicikliúton. A Glattfelder térig felemás a helyzet a Belvárosi hídtól, de ide is épségben eljutottunk. A téren viszont nem mentünk rá a bicikliútra, lehetetlennek tűnt. Az autók mellett karikáztunk vissza. A Vár utcába tekertünk, ide azonban csak az élmény kedvéért mentünk be, hasonlított egy sípályára. Hó borította az egész utcát, nemcsak a mi sávunkat.

Hétvégi körutunk végeredménye: esés nélkül megúsztuk, az arcüreggyulladás kezdeti tüneteit produkáljuk, biciklinkre ráfagyott némi latyak, a lánc kétszer leesett. Legközelebb akkor ülünk rá, ha teljesen elolvadt a hó.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. Arkagyin 2012. február 15. 21:14
  „59. imo74 2012.02.14. 19:13

  Kérdezd meg tisztelt B. Nagy László úrtól, mert ő jelentette be, hogy ő irányítja a hóeltakarító csapatokat. MAjd utána szidd Botkát!”
 • 59. imo74 2012. február 14. 19:13
  „Amióta leesett a hó napi szinten kerékpározok úgy mint előtte is.az utak vacakok a hóeltakarítás olyan mint a kutya vacsorája villanyoltás után... alsóváros ballagitó sor...itt még idén nem járt hókotró!Kíváncsi lennék,hogy dicső polgármesterünk felé vajon napjában hányszor járhatott?”
 • 58. SirRasor 2012. február 14. 17:00
  „A sóról még annyit, hogy olvadáskor ez szépen locsolja majd a fákat/bokrokat. Egyébként mindenhol sóznak. Úgy tudom, hogy pár éve a fővárosban betiltották a sózást. Miért is? Vagy ha ennyire rossz, akkor itt miért nem? De most ott nagy hógond volt, úgyhogy ideiglenesen megint engedélyezték a sózást. Akkor meg miért tiltották be? Istenem..”
 • 57. CsImre 2012. február 13. 22:06
  „Ma reggel Alsóvároson teljesen rendben ment a közlekedés biciklivel és autóval is, az úttesten. Valaki mindig volt olyan előzékeny, hogy senki ne kerüljön kényelmetlen helyzetbe. A Feketesasról ez már nem volt elmondható, 2 sorban parkoltak az autókkal, jól megszívatva a többi autóst, tolatgattak, bénáztak sorban a hóbuckákon. A parkolókért ment a közelharc, volt, hogy valaki épp befejezte a parkoló lekotrását, már rá is parkolt egy vadidegen, szóval voltak élmények. Stefánián nem elégséges a takarítottság, a gyalogosok pedig a szűk kitaposott felületen kénytelenek menni, ami egy lejtőn nem előnyös.

  A só közben szép csöndben érdekes mintázatokat rajzol a cipőkre, biciklikre, járdákra, ahol kicsit is megszárad a terep.”
 • 56. jasz0507 2012. február 13. 20:42
  „Nem is kommentálom mert csak sípolna a hozzászólásom...”
 • 55. atomboy 2012. február 13. 20:08
  „1. maci53
  Nezd csak meg ezt a videot: http://www.youtube.com/watch?v=m56vSWy-G2M”
 • 54. gedeon 2012. február 13. 19:11
  „Szégyen és gyalázat a közlekedés Szegeden. Ma reggelre - igaz, hogy közel sem esett akkora hó, mint a múltkor - csak néhány centiméternyi havat rázott le Holle anyó, de katasztrofális a közlekedés. Lehetetlen gyalogosan közlekedni a járdának csúfolt utakon, nemhogy biciklizni merjen az ember. Örül a szegény polgár, hogy megáll a talpán és nem esik a hátsó felére. A Nagyáruháznál a Passzázson pl. hóbuckák vannak az üzletek előtt, azt hittem, h. rosszul látok. Ez még csak hagyján, de az egész soron olyan csúszós az út és a lépcső is, hogy gatyafékkel kell közlekedni, ha nem akar egy hatalmas hátast dobni a gyalogos.”
 • 53. vuk 2012. február 13. 17:58
  „52. maci53 2012.02.13. 17:20
  Nem artana az autosoknak meg valami vezetestechnikai trening, mert vicces ahogy sokan padlogazzal probalnak kihajtani a 20 centi hobol vagy elindulni a lampanal...
  En megprobaltam segiteni az egyiken, hogy toljuk ki, miutan nyolcadjara se fogta fel, hogy ne porgesse a kereket padlogazon, otthagytam a francba.”
 • 52. maci53 2012. február 13. 17:20
  „A bicajosoknak ilyenkor télen KRESZ tanfolyamra kellene járni,hogy nyáron jobban tudják anyázni a zebránáthajtva az autósokat.”
 • 51. Kisg 2012. február 13. 16:27
  „Csak ne sózzák!!!!! A letaposott hó sokkal ember- és cipőbarátabb, mint a nyakig érő tömény latyak. A lábbelik beáznak, és szétmarja őket a só :-((((”
 • 50. Queenmargareth 2012. február 13. 16:02
  „Na, ma biciklizzetek a Rókusi krt-on pl. Olyan szántások és csúszkálások nyomai vannak. Egy szemernyit nem takarítottak, de nemcsak ott! Sehol!
  Gyalog is nehéz végigmenni rajta. Ez azért már tényleg mindennek a teteje.”
 • 49. redboat 2012. február 13. 15:51
  „:-) ekkora hóban csak a medvék bicajoznak: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.364950123523389.90180.153754884642915&type=1”
 • 48. SirRasor 2012. február 13. 15:49
  „A lánc hogy esett le? Biciklivel járok minden nap dolgozni, és semmi gond nincs. Mondjuk váltanom se kell, mert nem lehet ezeken az utakon haladni :(
  Arcüreggyulladás ellen meg a sálat ajánlom a száj elé. Mondjuk nekem még betörőmaszkom is van; -15 C°-ban ajánlott :)
  Amúgy sajnos nem mehetünk a járdákon. Eleinte én is rácsengettem pár emberre, de asszem ilyen esetben is csak a gyalogosok zavarása nélkül lehet ott haladni a KRESZ szerint (mármint ha az út , útpatka használhatatlan, és jelenleg az..).

  Egyébként jó poén ilyenkor is biciklizni a csúszkálások miatt, úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki szeretné fejleszteni az egyensúlyérzékét.”
 • 47. redboat 2012. február 13. 13:45
  „38. joy: de van, nagyjából 15 eFt-tól kapható, lamellás, szöges stb... de szerintem elég leereszteni kb 1 bárra a mezeit , ha nem tükörjég, az is elég vidékre.”
 • 46. mammer 2012. február 13. 12:03
  „Juliska néni, meg a Pista bácsi TUDTA, hogy TÉLEN HÓ VAN ( már ha igazi tél van ) és nem lepődtek meg rajta, hogy a biciglit ( amit jól felpakoltak ) inkább csak tolni lehet... nem NYAF-NYAFOGTAK
  Akinek száraz utak kellenek akkor is amikor rekord hideggel jön a több mint jelentős mennyiségű hó az talán próbálja meg vmi. melegebb tájon, de vigyázat Etiópiában is nagy a hó !”
 • 45. deszkás 2012. február 13. 11:32
  „MESKA! Én is imádom mikor egyesek azon pörögnek MÁSOK hogy nem lapátolnak. Gyere hozzánk el: utca kb30m2, udvar40 m2 és amióta esik rendszeresen takaritom. És te kis tizedikenlakószámkivetett?”
 • 44. p79 2012. február 13. 11:17
  „Ez az egész havazás téma fel van fújva. A 80-as években, meg a 90-es évek elején nemegyszer volt hasonló mértékű hóesés, mégsem állt meg az élet. Most meg piros riasztás, katasztrófahelyzet, rendkívüli iskolai szünet stb. A szakemberek megvárták, hogy szépen lefagyjon az úttest, aztán csodálkoztak, hogy februárban még a hó is eshet. Vicc az egész.
  Ami meg a kerékpározást illeti: mi ebben az extrém sport??? Én most télire 4 ezer Ft-ért vettem egy 25 éves Csepel bringát (a drágább bicajom meg pihentetem), ami a célnak tökéletesen megfelel. A kerékpárutak többsége pedig a hófedte aszfalt ellenére járható. A különbség csak annyi, hogy 20 perc helyett ilyenkor 32 perc alatt érek be vele a munkahelyemre. De inkább választom ezt, mint havi 6500-ért bérletet venni, minden nap kibattyogni a megállóba, hosszasan várni a "menetrend szerint közlekedő" járatot, aztán a megállóban átmászni a fél méter magas hóbuckán át buszra stb.”
 • 43. jozko 2012. február 13. 10:59
  „Végül is jó láncokkal akár élvezet is lehet/ne a téli biciklizés!
  Úgy értem - lánctalpakkal...”
 • 42. vuk 2012. február 13. 10:24
  „40. dodoni 2012.02.13. 09:13
  Csak az elso par napban volt rossz, mert akkor meg a jardat sem takaritottak. De mult het kozepetol mar lehetett menni uttesten is akar.”
 • 41. jozko 2012. február 13. 09:42
  „CsImre, Vuk, skyzó:

  Balesetmentes bringázást kívánok.
  Kisebb "forgalmi akadályt" képeztek, mint sok nyári, hétvégi autós, aki teljesen felkészítetlen kocsival és "nyári" vezetési "technikával" szerencsétlenkednek az utakon!
  Megkeserítik és megnehezítik azok életét, akiket munkaköri kötelesség vagy az elkerülhetetlen kényszer
  köt ilyenkor is az autóhoz!

  Végül is akár így, akár úgy, a közlekedésben társak vagyunk.

  A minden időjárási körülmények között a járgányukhoz ragaszkodók készüljenek: előbb utóbb a lánctalpakat vízsugár hajtóműre cserélhetik: rövidesen olvadni fog!”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten bújtak meg a kamionban Röszkénél - galériával

Az afgán állampolgárságú férfiak – mint kiderült - a sofőr tudta nélkül jutott be és rejtőztek el a kamion rakterében. Tovább olvasom