Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Hó helyett kikeleti hóvirág

Szeged - A langyos napsütés? A nedves föld átható szaga? Vagy inkább a cinege Nyitnikék-éneke? Mikor mondhatjuk ki: ez a tavasz első pillanata? Vagy csak akkor sóhajthatunk föl, amikor a hófoltok alól kidugja fehér szirmú sapkás fejét és zöld kezecskéit a hóvirág? Inkább megérzés, mint bizonyosság a tavasz első pillanata.
De ezekben a mostani, bolond időkben már december közepén virágzott a hóvirág és az illatos hunyor – a Mecsekben! Persze a kutya nem ette meg a telet: jöttek még fagyos napok. A jeges január után a február enyhet hoz: már „nyitnikékel" a cinege az algyői Tisza-parton, s virágzik a hóvirág a szegedi Tisza-parton.

Hó helyett kikeleti hóvirág fehérlik a Kőrösy-szakközépiskola előtti kertben is. Észrevette ezt a végzősök közül Mikulán Gyöngyi és Vanyó Vivien is: innentől számítják a tavaszt. Tudják, a hóvirág védett növény, letépni nem szabad. De tán azért sem szeretnének egy ilyen csokrot, mert – Méhes András Társalgó könyve szerint – virágnyelven azt jelentené: „hidegséged visszarettent".

Tartja Vanyó Vivien és Mikulán Gyöngyi is Tavaszhírnöknek a hóvirágot. Fotó: Segesvári Csaba
Tartja Vanyó Vivien és Mikulán Gyöngyi is Tavaszhírnöknek a hóvirágot. Fotó: Segesvári Csaba

Olvasóink írták

  • 1. török 2009. február 05. 19:57
    „global warming. örüljünk? sztem ha kirakok a polcra egy herendit, akkor máshogy nézek rá, ha loptam, máshogy, ha vettem, és máshogy, ha ajándékba kaptam egy kedves barátomtól. így vagyok az időjárással is. más a szép és meleg idő, ha tavasz végén jön, és más, ha a télnek majdnem a közepén.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiloptak egy ef Zámbó-képet a REÖK-ből

Szeged - Információink szerint kabátjába rejtve csempészte ki a REÖK ef Zámbó-kiállításának egyik képét egy 55 éves szegedi férfi kedden. Tovább olvasom