Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Hobo kedvenc költőivel érkezik a REÖK-be

„Hármas oltárral" emlékezik meg kedves költőiről Földes László Hobo a REÖK-ben az ősz, tél és tavasz folyamán. Első alkalommal a katartikus verseket szerző szovjet költő, Viszockij műveiből ad ízelítőt.

Október 3-án lép fel először verses esttel Hobo a REÖK-ben: Viszockij műveit mutatja be az „Adjatok a kutyáknak húst!" című előadáson. A népszerű énekes, dalszerző, színész később további két kedves költőjének műveivel is megismerteti a szegedi közönséget. Időben és térben széles skálát jár be ez a három előadás, hiszen a szovjet költő után Jim Morrison és József Attila szavait tolmácsolja sajátos stílusában.

Hobo még a Szegedi Szabadtéri Játékok idei, jubileumi nyitó előadása előtt járt a REÖK-ben, és lenyűgözte az épület emelkedett hangulata. Nem volt kérdés, hogy ha ezeket a verses esteket a városba hozza ősztől, csakis ezen a helyen adja elő őket. A „Hármas oltár" így igazán méltó helyen hangzik el.

„Sosem láthattam őt, nem hallgathattam Viszockij dalait. Ő belehalt a létező szocializmusba, én túléltem. Dalait meg sem próbáltam úgy előadni, ahogy ő tette – vallja Hobo a szovjet költőhöz fűződő szellemi kapcsolatáról. – Nem tudok gitározni, így harmóniáit, dallamait, sorait a rockzene hangzásával játszom el magyarul. És kizárólag azokat, amelyek saját hazámban és saját utamon érvényesnek érzek."

Hobo október 3-án Viszockij-estjével lép fel először a Reök-palotában.
Hobo október 3-án Viszockij-estjével lép fel először a Reök-palotában.

Erre az estre tizenöt éve kezdett el készülni, tizenhárom éve játssza folyamatosan hatalmas sikerrel: nyolcvan dal versfordításából írt húsz verset, amelyekből megszületett a lemez és a műsor, később pedig a monodráma. „Katartikus versek, amelyeket nagyon nehéz körülmények között játszott Viszockij. Lakásfelvételek, rossz mikrofonokkal, ellenséges politikai légkörben, ez volt az ő valósága."

Belépőjegyek a Vidnyánszky Attila rendezte Viszockij-estre – amely az Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül valósul meg – már kaphatók a REÖK jegyirodájában, elővételben 1200, helyszínen 1500 forintért. Hobo további verses estjei télen és tavasszal kerülnek a REÖK színpadára.

Újra Helen Doron matiné

Ma 10 órától és ezentúl kéthetente ugyanebben az időpontban újra várja a kicsiket a Helen Doron matiné. A mai foglalkozáson termésképeket készíthetnek vékony gallyacskákból, különféle magvak felhasználásával, vagy függeszthető, állatfigurás spiráldíszeket papírból, és „istenszemet" pókozással, botok és színes rafia felhasználásával. A belépés ingyenes.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. tol 2011. szeptember 25. 09:12
    „nagyon jól versel a Hobo. Szeretem. Lelkes ember.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hévézi adománya a Móra- múzeumban

Szeged - A szegedi születésű, Londonban élő Hévézi Endre két festményét ajándékozta a… Tovább olvasom