Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hódító pipacsvirág

Szeged - Meghódítja a várost a pipacsvirág – nyugtázzuk. A szegedi Vadaspark lakópark és a mellette hirtelen fölhúzott bevásárlóközpont között maradt egy keskeny, zöld sáv, amit most bepettyeznek a pipacsok.
Mintha tanyai dűlőúton járnánk. Mindkét oldalon üde, zöld mező, itt-ott vöröslő pipacsfejek. Legeltetjük a szemünket. Amott mintha több lenne a lila-fürtös szarkaláb. Aztán ahogy beljebb haladunk, győz a pipacs – vércseppes az egész mező.

A halált hozó pipacsföld – az Óz, a nagy varázsló című Baum-mese egyik fejezete. „Ahol nagyon sok pipacs van együtt, a szaguk olyan erős, hogy aki beleheli, elalszik, és ha az alvót nem viszik ki gyorsan a virágok közül, soha többé nem ébred föl..." Dorkát a pipacsföldről a Madárijesztő és a Bádog Favágó menti ki, hogy meghódíthassa Smaragdvárost.

Pipacspirossal zendüljön a világ! – zárul Radnóti első rímes verse. Fotó: Segesvári Csaba
Pipacspirossal zendüljön a világ! – zárul Radnóti első rímes verse.
Fotó: Segesvári Csaba

Fekete a közepe, de a szirmok széle felé haladva csupa piros, őspiros, élénkpiros, tüzes piros, tömény piros, vérpiros – a pipacsvirág. Szerelemvirág is a pipacs. Mert életteli színe nászörömhöz illő. A komornak gondolt Radnóti Miklóst is megihlette a pipacs. Szegedi egyetemistaként első rímes versében énekelte meg: asszonya „kezében lángol a lenge virág". A Radnóti-vers utolsó versszaka: „Újra füttyentek; füttyömbe boldog / madár füttye vág s ő mosolyog: / Pipacspirossal zendüljön a világ!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi védettséget kap a Hősök kapuja

Szeged - 39 szegedi építménnyel 390-re nőhet Szegeden a helyi védettséget élvező objektumok száma,… Tovább olvasom