Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Hogy kerül homár Mátyás asztalára Ópusztaszeren?

Ópusztaszer - A homár könnyen romlik, hogyan vihették el a tengertől még ehető állapotban Mátyás király budai asztaláig, az akkori közlekedési viszonyok között? – kérdezi olvasónk, aki nemrég megnézte az ópusztaszeri emlékpark panoptikumát.
1996 óta láthatók a magyar történelem jelesei életnagyságú viaszfigurákként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A panoptikumot azóta bővítették, népszerűsége töretlen, idén júliusban köszöntötték itt az egymilliomodik látogatót. A vendégek közül sokan csak szórakozni szeretnének, az élethű arcokra, szemekre, mozdulatokra csodálkoznak rá, akik viszont érdeklődnek a történelem iránt, a környezetre, a tálalásra is figyelnek. Utóbbi csoportba tartozik Kiss Annamária, aki lapunkhoz elküldött üzenetében arra volt kíváncsi, hogyan juthatott el Mátyás király asztaláig a tengertől a homár, hiszen a rákféle nagyon könnyen megromlik.

Kérdését továbbítottuk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkhoz, a nonprofit kft. pedig eljuttatta Palotás Erikához, a budapesti Reneszánsz Panoptikum ügyvezetőjéhez. Ő arra emlékeztetett, hogy a középkorban gyakrabban ettek halat, Mátyás király szakácsa csak a csukát negyvenféleképpen tudta elkészíteni. A magyar udvar szokásaira, az étkezések menetére a források szerint nagy hatással volt Aragóniai Beatrix érkezése. A király asztalán a hagyományos ennivalók mellett megjelentek az itáliai finomságok, az olajbogyó, a parmezán sajt, a gesztenye. Beatrix nagynénje személyesen küldött vörös- és fokhagymát a királynak.

Mátyás király lakomája Ópusztaszeren. Ördög a részletekben. Fotó: Segesvári Csaba
Mátyás király lakomája Ópusztaszeren. Ördög a részletekben.
Fotó: Segesvári Csaba

– A homár, a rák szállítása mindig élve, azaz vízben történt, és főként ünnepi alkalmakkor, diplomáciai fogadásokkor került a király asztalára, amelyet a kiállítótérben megjelenített királyi lakoma enteriőr is hivatott bemutatni – írta Palotás Erika.

– A homár természetes közegében 0-6 Celsius-fokos vízben él, de sokkal érzékenyebben reagál a hőmérséklet-ingadozásra, mint a víz hiányára: akár már 12 fokon is elpusztul, de stabil hőmérsékleten akár öt napig is életben tartható. Tehát elképzelhető, hogy szalmába csomagolt jégtömbök között pár napig az európai homár életben maradhatott nagy királyunk idején – reagált kérdésünkre Szabó Péter, a budapesti Vörös Homár Halkereskedések kereskedelmi vezetője, aki korábban Amerikában, Új-Zélandon és Skóciában, mint séf, közel 4000 homárt készített el.

Márpedig a homár nem való arra az asztalra – ez már Bartók Gertrud történész véleménye. – Tiszai, balatoni, dunai rákot ettek, azt nem volt nehéz odavinni. De az Adriáról, hetekig tartó út után vajmi kevéssé valószínű, hogy ehető minőségű homárt tudtak tálalni.

Szerinte azonban Mátyás király ópuszaszeri asztalán nem a homár az egyetlen baki. Az asztali drapéria és terítő például nem reneszánsz kori, hanem barokk, a két gyertyatartó gépi esztergált, kovácsolt, ez már inkább a mai lakásdivathoz illik. A talpas tálak XIX. századiak, festésük, mázazásuk sem korhű, sehol egy fém- vagy fakupa. Akkoriban nem mély, hanem lapos tányérból ettek, már ha használtak tányért, mert a levest inkább cipóban tálalták, a többi ételt pedig közös tálakból, kenyérszeletre véve fogyasztották. Nyers zöldségeket nem szolgáltak fel, a padlizsán pedig inkább a XVII. században terjedt el, ráadásul akkor még fehér volt és kerek. A halakat mártásban, és nem vágódeszkára dobva szolgálták fel, egy gazdagon megrakott asztal nem így nézett ki. Bartók Gertrud reméli, az asztalon az a nagy baromfi liba, és nem pulyka.

Úgy látja, az alakokkal sincs minden rendben: a férfiak akkoriban vagy hullámokba rendezve, vagy választék nélkül, kerekre vágva hordták a hajukat, ez a rendezetlen, félhosszú viselet az 1960-as, 70-es évek divatja. A nők ruhája szép, de ilyet csak a XVII. századtól viseltek. – Az egyetlen korhű alak a vendég, Bakócz Tamás, de ő sem teljes pápaválasztó főpapi ornátusban járt vendégségbe – figyelmeztet a történész.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Örvájn 2012. november 15. 17:25
  „Tisztelt Smerdis ön bizonyára akadémikusi magaslatokból (bár Elena Ceausescu óta ez is viszonylagos) ítéli meg a kérdést. Engedje meg, hogy ennek ellenére úgy véljem -továbbra is- még ha ezzel ön szemében a műveletlenségemről teszek tanúbizonyságot. Nemzeti Történeti emlékparkra igen is szükség van, ahol a látogatok a múlt megidézett (3D-s) kulisszái között sétálva megismerkedhetnek az előttük élő generáció(k) körülményeivel. Ez utóbbit számomra hitelesen, nagy gondossággal teszik, nem vitatom (bizonyára ,,erős kritikával" kevert rosszindulattal) nagyítóval szemlézve itt-ott esetleg előfordulhat valami baki. Legyen az terítő vagy rajta pihenő királyi étek esetleg konnektor. Úgy vélem az írás és az azt követő vita stílusa a kérdés tárgyához méltatlan.”
 • 29. macs 2012. november 15. 13:23
  „Mátyás udvarában történtekről sok kortárs írt. Nem lehetne ezekben utána nézni mit ettek ittak az udvari lakomákon. Én osztrigáról már olvastam, ezeket tengervízzel töltött hordókban hozták az udvarba.”
 • 28. szöszi 2012. november 14. 23:11
  „Már csak a kenyérpirító hiányzik :)”
 • 27. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. november 14. 12:30
  „"Hogy kerül homár Mátyás asztalára Ópusztaszeren?"
  De mi? Nem is tudtam, hogy Mátyás homár volt XD”
 • 26. andlui49 2012. november 14. 12:23
  „Az már eszetekbe sem jut , hogy akkor az Adria a mienk volt.
  Ott eszegette Mátyásunk a homárt.
  Nem a homár jött Budára, hanem Mátyás ment nyáron az Adriára,
  mert télen felfázott a Duna jegén.”
 • 25. dondongó 2012. november 14. 10:29
  „Úgy tudom, a homárt kecsappal leöntve ették Matyiék.:-)”
 • 24. Smerdis 2012. november 14. 08:44
  „17. Örvájn 2012.11.13. 22:07

  ja. egy olyan családnak, ahol a műveltség egy kicsit alacsonyabb szinten áll. egy műveltebb társaságnak már inkább egy gagyi lehúzásnak tűnik az egész emlékpark.”
 • 23. Tiszthelyettes 2012. november 14. 08:28
  „13: bocs, első olvasatra nem jött át az irónia... Egyébként ha egy korszakot be akarunk mutatni, igenis törekedjünk a tökéletesre! Nem színház ez, se nem cirkusz, hogy csak úgy nagyjából mutatunk valami hasonlót. A dilettantizmus sajnos pártfüggetlen ebben az esetben.”
 • 22. Tiszthelyettes 2012. november 14. 06:54
  „13: csak aztán nehogy valaki nyakon verjen, te pökhendi <moderálva>!”
 • 21. rezice 2012. november 14. 05:18
  „Biztos Ő már unios Mátyás volt!!Mert ebben az országban már a sz.r is unios!!HAHAHA !!”
 • 20. gedeon 2012. november 14. 02:50
  „"Ha már homár, legyen kövér! Juhéj!
  Legyen eszetek! Aki ma keszeget eszeget,
  az kevés."”
 • 19. kumisz 2012. november 14. 02:26
  „11. ráérő 2012.11.13. 18:54

  Ez félázsiai homár vazzzeeeeee!!!!!!!!”
 • 18. jozko 2012. november 13. 22:19
  „Esetleg a páncéljával dekorálták a terítéket - a dizájn kedvéért .
  Az akkori szakácsoknak is lehetett fantáziája...
  Amennyire az akkori főurak az igazi homár húsát ismerték, megtölthették az ollóit bármi ehető finomsággal!
  Amúgy meg már korábban, az ókorban is tartósítottak sóval, rozmaringgal, zsályával...a környezet is kevésbé volt fertőzött.

  Őszintén szólva engem most jobban foglalkoztat az, hogyan lehetne az átlagos, vagy annál kisebb jövedelmű magyar családok asztalára - elfogadható áron!- friss zöldséget, gyümölcsöt - és húst !- tenni!?”
 • 17. Örvájn 2012. november 13. 22:07
  „Esetleg ,,korhű konnektort" nem fedezet fel a lelkes múzeumlátogató, valamelyik alak mögött a falon? Szánalmas! Ópusztaszeri emlékpark egy gyönyörű kiállítás, amelynek a végig járására, igazán tartalmas program egy családnak.”
 • 16. dean23 2012. november 13. 21:31
  „Inkább örülnénk, hogy nem dobozos sört tettek Matyi asztalára!”
 • 15. Zakuro67 2012. november 13. 21:18
  „Irigylem a gondjait annak aki ezen tud agyalni, hogy evett-e Mátyás homárt vagy sem.”
 • 14. queenmargareth1 2012. november 13. 20:26
  „...amikor Mátyás álruhában az adriai tengernél homárt fogó lánykát pillantott meg....és most jönnek a virágot okádó madarak és körbeokádják a monitort;)”
 • 13. Natasa 2012. november 13. 19:48
  „Andris felháborító, voltam a skacokkal Pusztaszeren és láttam azt az izét, mert csak annak nevezhető. Öregem, homár az asztalon, te nyilatkozok neked szívesen, érdekel a téma, dolgozz már egy kis oknyomozó cikket ki belőle Andris, oké? Okéj Gertrúd, majd az olvasóink jelezték duma lesz. Beleremeg egész Szeged, ráadásul örülnek majd a városházán is, hogy nekem is sikerül megint valamibe belekötni, és hülét csinál a Fideszből újra. Köszi Gerti, köszi!”
 • 12. Pandora 2012. november 13. 19:39
  „és mindezért 800 forintot kérnek el, hogy megnézhessük?
  aztán kiderül h tiszta kamu az egész! :D”
 • 11. ráérő 2012. november 13. 18:54
  „" A homár természetes közegében 0-6 Celsius-fokos vízben él,"
  wikipédia:
  Az európai homár Európa, Észak- és Nyugat-Afrika szinte valamennyi sziklás partjánál megtalálható, az Atlanti-óceánban, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben is.
  Ezek közül melyiknek a hőmérséklete magasabb hat foknál ?”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy rekordot döntött

Június óta több mint 42 ezren látták a Móra-múzeum Munkácsy-kiállítását. Ezzel az összeállítás megelőzte az intézmény összes eddigi bemutatóját. Tovább olvasom