Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Hogy lehet megélni 47 ezerből?

Szeged - A panel- és társasházi lakóknak vannak fix kiadásaik, de spórolni lehet a villany- és vízhasználattal, csomagváltással racionalizálni lehet a banki szolgáltatások díját.
Meg lehet-e élni havi 47 ezer forintból Magyarországon? – erről folyik a politikai disputa manapság. – Aki ezt mondja, annak felajánlom, hogy költözzön be hozzánk a panelbe, a 35 négyzetméteres garzonba, és nézzen körül! – nevetett a kérdésünkön Tóth Éva Lujza a tabáni családsegítőnél. A 29 éves, kereskedelmi végzettségű nő egy éve munkanélküli, 22 ezer 800 forintos segélyt kap. Egyedül neveli tartósan beteg, látássérült 6 éves kislányát, emiatt magasabb a családi pótlék, 26 ezer forint. Kiszámoltuk: havi 45 ezer a hitel, 35 a rezsije alsó hangon. Krumplin és tésztán élnek, hogy ne éhezzenek, az asszony szülei segítenek, hogy a kislány ne szenvedjen szükséget. Az apuka is munkanélküli, rá nem számíthatnak.

Van hová nyúlni

Megírtuk: a legalacsonyabb jövedelműek kiszorulnak az adósságkezelő programból, mert csak az vehet részt benne, akinek havonta több a jövedelme, mint a kiadása. A tanácsadó elmondta: közüzemidíj-hátralékosok a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítványhoz pályázhatnak. Villanyszámla-hátralék esetén a Máltai Szeretetszolgálattól kérhető támogatás. Támogatást, kedvezményt nem csak rezsitartozók igényelhetnek. Az önkormányzat szociális irodáján a panelprogramhoz panelplusz támogatást, rezsihez lakásfenntartási támogatást, lakbérhez lakbértámogatást, krízishelyzetben átmeneti segélyt, gyerekek ellátásához rendszeres, illetve rendkívüli gyermekvédelmi kedvezményt és étkezési hozzájárulást lehet kérni. Elérhető a szociális ebéd napi 100–300 forint önköltségen, és újra indult a családsegítő szolgálatnál a Boldogságfalva Alapítvány által felajánlott heti egyszeri ingyen vegetáriánus ebéd.

– 30–50 ezer körül van az egy főre jutó jövedelem azoknál a családoknál, akik hozzánk fordulnak – számolt utána a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény adósságkezelési tanácsadó munkatársa. Godáné Horváth Emőke évente nagyjából 1200 családnak segít. A szakember konkrét támogatásokról tájékoztatja a rászorulókat, és igény szerint segít racionalizálni a háztartás gazdálkodását. A panel- és társasházi lakóknak olyan fix kiadásaik vannak, mint a gáz átalánydíja, a távfűtés alapdíja és a közös költség. Spórolni lehet viszont a villany- és vízhasználattal, illetve érdemes utánanézni, milyen kedvezményes csomagban elérhető az internet és a kábeltévé. Sokan elcsúsznak azon, hogy lejár a vízórájuk hitelessége, és ha a vízdíj beépül a közös költségbe, jócskán megdobhatja. Célszerű távfűtött lakásban a radiátorra korszerű mérőt szereltetni, ételmelegítésre pedig gázt használni, nem mikrót. Csomagváltással racionalizálni lehet a banki szolgáltatások díját; az első hónapra ingyenes ajánlatokat körültekintően kell fogadni, mert a fenntartása fölösleges költséget jelenthet.

– Aki nehéz helyzetbe kerül, próbáljon meg egyedül vagy segítséggel háztartási naplót vezetni! A kiadásokat és a bevételeket összevetve kiszámolhatjuk, hetente mennyi pénz jut élelmiszerre, ez alapján tervezhetővé válik a bevásárlás – javasolta a tanácsadó. – Boltba bevásárlócetlivel induljunk! A „lépjünk egyet vissza!" elv szerint ki kell próbálni az eddig használt élelmiszernél olcsóbb kategóriát, és ha beválik, azzal is spórolunk. A pénztár előtt még egyszer ellenőrizzük, hogy biztos mindenre szükség van-e. Vissza lehet hozni olyan olcsó kikapcsolódási formákat, mint a sütés, séta, piknikezés, amivel még a családi kapcsolatokat is erősítjük. Fontos, hogy időben kérjünk segítséget szakembertől, hogy legyen lehetőség megelőzni a teljes eladósodást.

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. jambrik 2012. február 20. 19:28
  „Most olvastam egy cikkben, hogy Pintér Sándor napi 75000ft.-ból él. No comment!”
 • 112. törppicur 2012. február 19. 18:30
  „Készítsetek már egy listát, hogy miket fizettek, (számlák, ruha, kaja, stb) és akkor az mennyi összesen? Hát nem 47 000. Az arra sem elég, hogy kitöröljem a hátsóm. Már elnézést. Éljen meg az aki mondja annyiból és akkor majd meglátja mennyiszer korog a gyomra.”
 • 111. Elendur 2012. február 17. 14:33
  „Köszönjük, DM, köszönjük D.T.! Megint egy hatalmas pofon a netiketnek!!!”
 • 110. maci53 2012. február 17. 12:42
  „Én polgármester vagyok ,képviselő.,pártalaelnön nemtudomhány ellenőrző bizottsági tag,símán megélek beleőle mert 47 ezret kapok félnaponta.”
 • 109. Moon 2012. február 17. 10:13
  „A válasz egyszerű sehogy, vagy ha mégis akkor trükközve.
  Az egésszel az a baj, hogy aki először ezt felvetette vagy netán utalt rá annak a havi illetménye ennek az összegnek az istentudja hányszorosa.
  Megin egy több milliós fizetéssel rendelkező politikus ossza az észt, kinek halvány gőze sincs arról, hogy a magyar családoknak micsoda uniós munkabérekből kell megélni, netán gyereket nevelni vagy finanszírozni a gyerek továbbtanulását.
  Igaz az a mondás az ő esetükben már nem előszőr miszerint :"Bizonyos esetekben sokkal bölcsebb az ember ha csöndben marad"”
 • 108. ALBERT 2012. február 17. 10:07
  „Hogy lehet megélni 47 ezerből ??? Röviden: SEHOGY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 107. unicum58 2012. február 17. 09:17
  „Itt lenne az ideje hogy a képviselő uraink megmutassák hogy is lehet ebből megélni. Ezt kellene elérnünk komoly ráhatással! Ha kell semmilyen eszköztől
  sem riadva vissza! Nemsokára itt márc.15-ke emlékezzünk vissza!!”
 • 106. pardon 2012. február 17. 09:07
  „matolcsi is majd látná,ha a vacsorára főtt krumplit 3 felé kéne vágni,hogy mindenkinek jusson!!”
 • 105. Queenmargareth 2012. február 17. 08:55
  „104. mozdony 2012.02.17. 08:16 mit nem értesz?feketén, mert másképp nem foglalkoztatnak ilyeneket, mint mi-elmennek dolgozni 4 órába, mert azt betartják.nehogy feltűnjön valakinek.”
 • 104. mozdony 2012. február 17. 08:16
  „Nekem az a kérdésem:valaki válaszolja meg,hogy lehet még is megélni 22500-ból,27500-bólvagy 47500-ból!
  Matolcsy szavait szándékosan elferdítették,majd szándékosan továbbadják ebben a formában.
  Akkor ,hogy is lehet ebből még is megélni?Ugye 47-es-mi tudjuk a választ?”
 • 103. nemtudom11 2012. február 17. 05:57
  „NA ez engem kiakasztott.Mi az hogy olcsóbb élelmiszer??Már így is a vacak kategória legalját vesszük.Nem futja jobbra.Ápolásim 34 ezer ,az anyám nyugdíja 55 ezer.Mire kifizetjük amit muszáj még tescós párizsira se futja.Gyógyszer a cukor beteg anyámnak,plusz cukros étrend.Szeretem mikor olyanok adnak tanácsot akik életükbe nem voltak ilyen helyzetbe.1 hónapra cserélnék vele,beszélgethetnénk róla hogy mit tudott kifizetni és milyen élelemre futotta.Ruháról ne is beszéljünk, meg cipőről.tudom sokan most megjegyzik hogy bezzeg internet az van,igen mert sajnos ma már a munka kereséshez elengedhetetlen.”
 • 102. tom_peris 2012. február 16. 22:25
  „"illetve érdemes utánanézni, milyen kedvezményes csomagban elérhető az internet és a kábeltévé"

  HE?
  47 000 ből milyen internet? milyen kábeltévé???”
 • 101. FeLőllem3. 2012. február 16. 21:47
  „Egyébként meg lehet élni 47 ezerből is, ezt nem vitatom.
  Csak nem a fogyasztói társadalomnak, amelyre már 2 évtizede nevelnek bennünket.
  Ahol az a fontos, hogy minél újabb és trendibb használati cikkeid legyenek és a tartóssága meg egyenlő legyen a nullával.
  Sokak jót röhögnének rajtam, ha meglátnák a 34 10 Nokiámat ami már 7 éves, de még mindig jobban működik mint sok új típus.
  Lehet nem fényképez és nem lehet hallgatni töménytelen zenét rajta, de amire kitalálták arra tökéletesen megfelel.
  A magam részéről azokon nevetek akik megveszik a sok íztelen vacak péksüteményt ahelyett, hogy vennének 1 kiló lisztet 1 tojást és megcsinálnák saját maguk a sós vagy édes süteményt és több napon keresztül is ehetik és legalább jót esznek.
  Nem költenek el több száz vagy akár 1000 forintot vackokra.”
 • 100. ferdzso 2012. február 16. 21:46
  „"Chuck Noris" még félre is tudna tenni belőle!(Ám, "Matolcsy" -bizonyára- az ő napi "47" bevételére gondolva érthette...)”
 • 99. studyfy 2012. február 16. 20:57
  „95. lukrécia, de ráadásul Orbán még jóvá is hagyja a korrupció lehetőségét. Mikor azt mondja, hogy a gazdagok úgy is kibújnak az adózás alól, akkor miért adóztassuk őket. Ezzel szinte elismeri a jogot, legálissá teszi, hogy a gazdagok csalhatnak.”
 • 98. smalltown 2012. február 16. 20:56
  „47 ezerbol nem lehet megelni emberhez melto modon, es ennyi. Ragozhatjuk, tokmindegy melyik ujjat harapja meg az ember. Megerdemelne, hogy ennyit vigyen az haza, aki olyan cinikus nagypofaval allitja, hogy ez eleg a megelhetesre.”
 • 97. szandokán 2012. február 16. 20:42
  „47 ezerből ki lehet jönni csak bemenni sehova.”
 • 96. roxper 2012. február 16. 20:23
  „Páran még mindig félremagyarázzák gyuri hülyeségét és nem értik meg, hogy a zsiga-féléknek is egyenes kérdést tettek fel, hogy meg lehet-e ennyi pénzből élni, vagy sem?! Nem azt, hogy ez több, vagy kevesebb, mint volt, hanem azt, hogy igen, vagy nem! És ahogy klj is írja pintér is ezt a bicskanyitogató hazugságot szajkózza, ti meg bekajáljátok...”
 • 95. lukrecia 2012. február 16. 20:23
  „Valoban erdekes ez a zsebbe fizetes. Ugyanis ahhoz hogy zsebbe tudjon fizetni szamla nelkuli bevetele is van a ballakozasnak. Az egyik nem megy a masik nelkul. Es nem ELLENORZIK: Miert ??? Ez is egy kerdes.
  !"Ha egy őrző védő cég bevállal egy áruházat akkor azon a napon hányan szerepelnek a jelenléti íven a fentiek szerint? Miért törvényes hogy " figyi adok neked szerződést napi 4 óráról és a többit, megkapod kesben zsebbe " ???
  Kérem minden törvényhozó politikus felelős a jelenlegi törvényesített fekete munkáért ! A jelenlegiek is már két éve csak törvénykeznek! Hol van ez az alaptörvényben, vagy a sarkalatos törvényekben ???"”
 • 94. FeLőllem3. 2012. február 16. 20:18
  „Remélem akik úgy védik Matolcsit és Zsigát azok tisztában vannak azzal, hogy korábban 61 ezret kerestek napi 8 órában a Közmunkán.
  Nem a 28 500-hoz kell viszonyítani a 47 ezret, hanem a 61 ezerhez.

  Sokba kerül az államnak, lehet, de épp a minap halottam egy hazánkba levő börtönről, ahol újra hasznosítják az állam papír hulladékát és ezzel 4,5 milliárd bevételt érnek el évente.
  Ha egy börtönbe normális munkát adnak az embernek, akkor miért nem lehet a közmunkásnak is hasonló értékteremtő munkát adni.
  Talán csak az értelmetlen közmunkát kellene befejezni és értelmesre cserélni, még talán bevétele lenne az államnak és nem csak kiadása.
  Ide sorolható az új startmunka mintaprogram is, mert attól az államnak nem lesz kisebb a terhe, ha az emberek megtermelik a betevőjüket, mert a szolgáltatónak nem mondhatod, hogy itt van 2 kiló burgonya az elfogyasztott áramért.”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hófúvás: gyorsan jött, gyorsan ment, de a szél marad

Meglepte Szegedet a hirtelen jött hó tegnap késő délután, mint ahogy az egész országban volt kisebb nagyobb havazás a hidegfront után. Tovább olvasom