Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Hogy lesz a vevőé a mérőóra?

Csongrád megye - Az ingatlanok adásvételével együtt járó mérőóra-átírás olvasónk szerint bonyolultabb, mint korábban. Az egyik szolgáltató állítja: készpénzben ugyan nem lehet fizetni, de a menetrend továbbra is egyszerű.
Egy ingatlan eladója és vevője együtt kereste fel az EDF DÉMÁSZ, valamint a GDF SUEZ szegedi ügyfélszolgálatát, hogy úgynevezett végszámlát kérjenek. Mindkettőjük érdeke az volt, hogy „kitisztázzák" a lakást, hiszen a vevő ügyvédje kikötötte: az eladó csak akkor kapja meg a vételár legutolsó részletét, ha igazolja, hogy nincs az ingatlanon közüzemi tartozás.

GDF SUEZ: bonyolult
a tulajdonosváltás


„A tulajdonosváltozás technikailag a legbonyolultabb és legidőigényesebb feladat – áll a GDF SUEZ válaszában. Ügyfélszolgálatainkon a névátírást általában back office folyamatként, háttérben végezzük el, ezzel is spórolva ügyfeleink idejével. A kapcsolódó dokumentumokat – végszámla, egyetemes szolgáltatói szerződés – pedig postai úton, utólag küldjük meg. Azonban ha ügyfelünk azt kéri, hogy a tulajdonosváltozás átvezetése még aznap történjen meg, és az ehhez szükséges dokumentumok rendelkezésre állnak, akkor ezt ügyfélszolgálatainkon elvégezzük." 

 
Az EDF DÉMÁSZ-nál – állításuk szerint kérlelésre – sikerült megtudniuk, mekkora a hátralék összege, és azt készpénzben ugyan nem egyenlíthette ki az eladó a helyszínen, de postai csekket kapott róla. Az áramszolgáltató általánosságban – a konkrét ügyről nem adtak felvilágosítást – a következőt válaszolta: „Amennyiben a fogyasztási hely átírásánál az eladó és a vevő együtt jelennek meg, és rendelkeznek a szükséges jogcímigazolásokkal, a gyári szám és a mérőállás ismeretében megtörténik az átírás, és az új tulajdonos aláírja a szerződését. A régi tulajdonos megkapja a végszámlát, amit kifizethet a helyszínen bankkártyával vagy csekken a postán. A tartozásmentességről csak a befizetés igazolása után adunk ki igazolást."

Beszéltünk a vevő ügyvédjével, aki további kérdéseket tett fel: mi történik akkor, ha az eladót soha többé nem érik utol? Ha Brazíliába költözik? Ha több a tartozása, mint a visszatartott pénz? Vajon „ráírják-e" a vevőre a mérőórát abban az esetben is, ha tartozik az előző fogyasztó? Az ügyvéd szerint „életszerűbb" volt a korábbi gyakorlat, amikor ott helyben készpénzzel is lehetett fizetni, és a két fél együtt, „egy úttal" rendezte az ügyet.

Az áramszolgáltató válaszából kiderül: abban az esetben, ha az ügyfélszolgálaton csak az új tulajdonos jelenik meg, a jogcímigazolás, a mindkét fél által aláírt átadás-átvételi igazolás, a gyári szám, és a mérőállás alapján ráírják az új tulajdonos nevére a mérőórát, a kiállított végszámlát pedig postán küldik el a régi tulajdonosnak. Ettől kezdve a szolgáltatón múlik, hogyan hajtja be a tartozását.

Olvasóink írták

 • 12. murphyka 2012. október 17. 11:20
  „11.Teljesen igazad van.A törvény a rossz, mert a mérő a szolgáltató tulajdona, de neked kell vigyázni rá!!! Nonszensz helyzet pláne ha még olyan helyen is van ahol mindenki hozzáférhet.Ezzel élnek nagyon vissza a premizált szerelők!Rendet kellene itt tenni, mert ilyen helyzet nem igen van, hogy a más tulajdonára kötelességed vigyázni!!”
 • 11. waterbear 2012. október 16. 20:03
  „Hülyeség a cikk címe... sosem lesz a vevőé a mérőóra, az mindig is a magasságos GDF-SUEZ tulajdona, csak a szerződés alapján a fogyasztó felelőssége vigyázni rá, és a fogyasztó is felel érte, akkor is ha a szerelők megbuherálják... Utóbbi igencsak számottevő bevételt jelent az elmúlt években a közüzemi szolgáltatóknak....”
 • 10. murphyka 2012. október 16. 18:53
  „Vigyázzatok az átíratásnál, mert mi van akkor ha két év múlva a "sasszemű" szerelő észreveszi hogy sérült a plomba vagy "mágnesezésre utaló nyomok vannak"?!Több százezres kötbért fognak kiszámlázni "szabálytalan vételezés" miatt az új tulajdonosnak, mert már vele állnak szerződésben.Ebben az esetben érdemes rááldozni kisebb összeget és lecseréltetni az órát, mint később több százezres kötbért fizetni.Ha ezt nem akarjátok akkor fényképezzétek le az órát és a fényképből egy példányt írassatok alá a szolgáltatóval.Mindig mindenről fényképet kell készíteni, főleg óracserénél, a régiről és az újról is.A szolgáltatónak kötelessége a lecserélt órát fényképpel együtt átadni.Ezt soha nem teszik ezért az így létrejött "szerződést" meg lehet támadni!!”
 • 9. gyukolac 2012. október 16. 07:56
  „haza kellene zavarni az összes közműszolgáltatót...”
 • 8. béci61 2012. október 15. 18:58
  „A cikk címére válaszolva: Úgy lesz a vevőé a mérőóra, ha azt leszereli, tehát a szolgáltató hálózatától függetleníti. Ha eddig nem vették volna észre, akkor most az intézményesített csalás időszakát éljük. Ahogyan 2002. óta minden évben meghírdetésre került valamilyen jelszó. Bár az intézményesített csalás időszaka már több mint négy éve tart, úgy tűnik, aki ebből profitál, az mindenki erre már be is rendezkedett. Példaként lehet hozni az összes közszolgáltatót és a különféle rendeletekkel kizárólagos szolgáltatási jogot szerző céget, intézményt. Sajna ezekre mindegyikre rémtörténetek sorát lehet példaként felhozni, amivel nem csak oldalak, hanem könyvek telnek meg.”
 • 7. macs 2012. október 15. 11:10
  „3. KamuNeni,
  amit leírsz már ott nem stimmel, hogy az órák a fogyasztó nevén és a fogyasztás helyén, címén vannak nyilvántartva, illetve van olyan eset is amikor az óra címe nem egyezik a számlázási címmel, hiszen aki fizet, az máshol lakik, de ez csak a számlázásra vonatkozik.
  Arra az esetre, amit leírsz, hogy jelentős tartozása van az előző lakónak, találták fel többek között azt a megoldást, ami a cikk is leír, vagyis az eladó addig nem kapja meg a pénzét, amíg a számlákat ki nem fizeti.
  Tudod, szidhatod a szolgáltatót, de ne feledkezz meg a vevő felelősségéről se! Nagyon gondatlan az, aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy ellenőrizze, van-e az előző tulajnak tartozása a szolgáltatók felé.
  1. dara,
  én erre azt a megoldást láttam, hogy a tulajdonosnak átutalási számlája van, odafizetik a bérleti díjat és a szolgáltatók onnan viszik el a pénzt. Így a tulaj mindig látja, hogy ki vannak-e fizetve.”
 • 6. klj-54 2012. október 15. 10:50
  „Országgyűlési képviselőinket ez a gond nem érdekli.
  Ős a saját pecsenyéjük sütögetésével vannak elfoglalva, miközben a kiszolgáltatók meg élik saját kis világukat ahol azt tesznek amit csak akarnak!”
 • 5. Horthyszobor 2012. október 15. 10:36
  „3. Like! Erről van szó...”
 • 4. M.Aurelius 2012. október 15. 10:29
  „A DÉMÁSZ elegánsan kezeli az adásvételi váltást. Én az interneten jelentettem be az eladást, és azt korrektül keresztülvezették.
  A havi egyenletes fizetés is rendben megy. Most van éppen a forduló és nincs vele a gond.
  Nem mondhatom ezt el a DÉGÁZ-ról. Azok egy rémálom. :-((”
 • 3. KamuNeni 2012. október 15. 08:12
  „Ez a modszer azert van hogy csalni tudjanak a szolgaltatok. Ugyanis az orak vagy szemelyre vagy cimre szolnak maskepp nem lehet. Ha cimre szol akkor viszont mindenki veszi a rizikot hogy az elozo lako otthagyott egy csomo szamlat, tehat az ingatlan erteke akar millioval is alacsonyabbat er. Ha viszont nevre szol akkor semmi koze az uj tulajnak a hatrahagyott osszeghez.

  Itt jon be a csalas a szolgaltato reszerol, mert eroszakkal es zsarolassal az uj tulajtol probalja behajtani akar jelzaloggal is a hazon. Ez semmi mas mint legalizalt bunozoes ami tiltva van.

  Ha nekik szabad akkor mindenki masnak szabad zsarolni es csalni es jogosan.”
 • 2. Bendegúz007 2012. október 15. 07:47
  „1. dara
  Jó kérdés,a válasz:valaki kifizeti a tartozást általában ez a tulajdonos,és ebben az esetben vissza veheti az órát.”
 • 1. dara 2012. október 15. 07:31
  „Na és hogyan járnak el, ha az albérlő elmegy otthagyja a tartozást a mérő pediglen az albérlő nevén van? A tulaj pedig mit tegyen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a Ro-La: 30 ezer kamion zúdul a sztrádákra

Véget ér a Ro-La magyarországi korszaka: decemberben indul utoljára Szegedről az ausztriai Welsbe kamionokat szállító vasúti szerelvény. Tovább olvasom