Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Hogyan került a Tisza Budapestre?

Szeged - A varázslatot két szegedi festőművésznek köszönhetjük, akik kiállítása a napokban zárult a budapesti Duna Galériában. Sejben Lajos és Darázs József a csongrádi táj és folyók szerelmesei. A varázslatot két szegedi festőművésznek köszönhetjük, akik kiállítása a napokban zárult a budapesti Duna Galériában.
Kedvenc folyójukat is gondolatban magukkal hozták a fővárosba. A Tisza Szegednél… című kiállításukat Hemrik László művészeti író nyitotta meg.

Sejben Lajos szobrai – a tojásarcú Igen és Nem, az ipari forradalom idejét felelevenítő Híd és A torony, a vörös kőből készült Hajótörés, a fém és kő együttes alkalmazásából született Kicsit Marokkó – egy zord, reális világba kalauzolták a látogatókat.

Sejben Lajos: Régmúlt idők napsugarai I. (2001)

A festő papírra vitt alkotásai a nemezelés technikáját juttatták eszünkbe. A kínai rizspapírokra felvitt látomások kollázsként tárták elénk a Tiszát (A Tisza Csongrádnál), Olaszországot (Itáliai mozaikok) és egy természetközeli emlékképet (Régmúlt idők napsugarai).

A 2006-os árvíz során szörnyű látvány tárult az emberek elé. Az akkori Tiszát egy gyermekrajz-szerű ellenpontozással sikerült Sejben Lajosnak megörökítenie.

Darázs József a rovásírás szerelmese. A Tavaszpont sorai (kiskertedbe érkeztem…) és a Vizes jegyben születtem jelezték, hogy az asztrológia iránt is vonzódik. Rozsdás vasból készült tárgyai (Lépcsős állat, Lélekrajz, Összegörbülők, Leföldelt szárnyasok) azonban korunk rideg realizmusára figyelmeztetnek. Kiállításának két része így didaktikus ellenpontban fogalmazta meg emberi kétarcúságunkat.

Darázs József: Lépő (1999)

Az Új Művészet folyóirat is tervezi, hogy nemsokára beszámol a két szegedi művész kiállításáról, akiknek alkotásai jó érzéssel töltik el nézőiket: bizonyítják, hogy a 21. századra még nem hallt ki a homo ludens, a játékos ember.

Olvasóink írták

  • 1. Pataki Tamás 2007. december 24. 13:03
    „Rövid írás, mégis visszaadja a kiállítás hangulatát. Mint grafikus és rovásírás-kutató nagyra értékelem, hogy remek képek is illusztrálják a cikket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5,5 millió forint büntetés a karácsonyi razzián

Szeged - Kevesebb szabálytalanságot találtak a Csongrád megyei élelmiszer-ellenőrök és a… Tovább olvasom