Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hogyan spóroljunk a befektetésünkkel?

Csongrád megye - Mindenki szeretne minél kisebb összeggel minél több adót megtakarítani. Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója összegyűjtötte a hat legfontosabb szabályt arról, hogyan lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) a leghatékonyabban használni.
1. 30–35 éves kor alatt elegendő havonta kisebb, 5–10 ezer forintos összegek befektetése, mivel az idő egyértelműen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévő hosszú időszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhető kamatos kamat többszörösére növelheti a befektetés értékét.

2. 35–40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100 ezer forint állami támogatás megkapható.

3. Az év végi egyszeri, nagyobb összeg befizetése mindig bizonytalan, ezért a rendszeres havi megbízás a célravezetőbb. Ez a rendszeresség egyrészt fegyelmezetté tesz, másrészt nagyon hamar látható az eredménye.
 
Horváth István
Horváth István

4. Mivel a NYESZ egy értékpapírszámla, így a rajta tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetőnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelő vegyes befektetési alapot választani.

5. A tőzsdézők számára kedvező, hogy a tőzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.

6. Abban az esetben, ha még 30–35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az időközben előforduló árfolyam-ingadozások is kisimulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dizájnerdrogok a sötét oldalról

Designer drogok - a sötét oldal kémiája címmel tart előadást Csesztregi Tamás. Tovább olvasom