Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hogyan spóroljunk a fűtésen?

Magyarország - Magyarországon átlagosan 7 hónapon át, az év több mint felében fűtünk. Ha fűtési rendszerünket nem tudjuk korszerűsíteni, egyedül a szokásainkon változtathatunk, hogy kevesebb gáz fogyjon. Erre Domonkos László, a DOMI Épületgépészet ügyvezető igazgatója adott tippeket.
1. Ne fűtsük túl a lakást! Ismert adat, hogy 1 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet 5-6 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást. A nappaliban 20-21 fok, a gyerekszobában 22 is lehet, a hálószobában viszont elég, ha 18 fokot tartunk. A konyhában jó a 16–18 fok is, az itt üzemelő berendezések ugyanis emelik a hőmérsékletet. A megtakarítás mértéke egy tapasztalati adat, lakás és lakás között jelentős eltérés mutatkozhat a használati szokások és a lakás hőtechnikai tulajdonságaitól függően.

2. Előbb vegyünk fel egy pulóvert, és azután fontoljuk meg a hőfok megemelését. Több fokkal alacsonyabb hőmérséklet is kellemes lehet, ha nem pólóban vagyunk otthon.

3. Ne szárítsunk sok ruhát a fűtőtesten, ne tartsunk rajta semmit! Ezzel szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását: jobb lesz a hőérzetünk, mint ha csak szivárogna a meleg.
 
Domonkos László munka közben. Fotó: Kuklis István
Domonkos László munka közben. Fotó: Kuklis István

4. Kis lakásban célravezető, ha nappal nyitott belső ajtók mellett tartózkodunk. Ha az átlagosnál melegebbet akarunk egy helyiségben, akkor csukjuk be az ajtókat, és csak ott fűtsünk. Amennyiben napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, célszerű 3–5 fokkal alacsonyabbra állítani a termosztátot. De ne hagyjuk nagyon lehűlni a lakást: felfűtése mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás.

5. Az alacsonyabb hőmérséklet melegebbnek tűnik, ha elég párás a levegő. A fűtött szobákban tegyünk enyhén sós vízzel telt tálkát a radiátor mellé, vagy használhatunk párologtató készüléket is.

6. Mivel a nagyon felforrósított vízhez mindenképpen hideget keverünk, ne állítsuk magas hőfokra a bojlert, mert kárba vész a hő egy része. Ráadásul a nagyon forró vízben erőteljesebb a vízkőképződés. A hőtárolós bojler termosztátját állítsuk be 40 fokra, és csak akkor vegyük feljebb, ha melegebb vízre van szükségünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt az állami földek zöme

Befejeződött az állami földek értékesítése. Az árverések a Földet a gazdáknak! elnevezésű program keretében tavaly december 2-ától december 30-áig tartottak. Tovább olvasom