Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Hogyan spóroljunk a napelemmel?

A különböző zöldenergia-források közül ma Magyarországon a napenergia felhasználása a legelterjedtebb. Sorozatunkban Harcsa-Pintér Sándor, a 3 COMM Line Kft. ügyvezető igazgatója ad tanácsokat a napelemekkel kapcsolatban.
1. A napenergia korlátlan energiaforrás, kimeríthetetlen mennyiségben rendelkezésünkre áll – amíg süt a nap, addig működik a rendszer. Magyarországon a napsütéses órák száma 2000 óra évente.

2. A nap energiáját felhasználó rendszerek telepítése egyszeri befektetés, amely idővel megtérül, hiszen a segítségével nem kell többé villanyszámlát fizetni, és függetlenedni lehet az ingadozó áraktól.

3. Gyors és egyszerű a telepítése, ezért nem tart tovább egy-két napnál egy átlagos magánháznál.
 
Harcsa-Pintér Sándor
Harcsa-Pintér Sándor

4. A termelés jól kiszámítható, így a korábbi fogyasztás alapján nullára csökkenthető a villanyszámla megfelelő nagyságú és tájolású tetőfelület esetén. Amennyiben azonban ez mégis változna, a többletként megtermelt áramot a szolgáltató kifizeti.

5. A rendszer karbantartási igénye is minimális, hiszen nem rendelkezik mozgó alkatrészekkel, és a mono- illetve polikristályos napelemeknek minimum 25 éves élettartamuk van.

6. A felszerelt napelem és napkollektor emeli az ingatlan értékét, ezért akkor is megtérül a befektetés, ha időközben eladnánk az épületet.

7. A napenergia felhasználható egy épület fűtésére vagy vízmelegítésére is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden énekli első magyar operaszerepét

Szegeden énekli első magyar operaszerepét
Édesapja marokkói, édesanyja pedig magyar Yanis Benabdallah tenoristának, aki első magyar operaszerepeként Nemorinót énekli a Szerelmi bájital című vígoperában a kisszínházban. Tovább olvasom