Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hogyan szabja át a Fidesz a választási rendszert?

Szeged - Több tényező miatt elengedhetetlen a választási rendszer reformja. A Fidesz egyfordulósra szabná át a szisztémát, megszüntetve a kompenzációs listát, növelve a szükséges ajánlószelvények számát. Elemzők szerint az új választókerületi határok meghúzása a kulcskérdés.

Egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol a Fidesz elnöksége – jelentette be Áder János európai parlamenti képviselő a napokban. A párt koncepciója szerint az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200–210 tagúra csökkenő parlamentben. Megszűnne a töredékszavazatokat összesítő kompenzációs lista. Az egyfordulós rendszer lényege: az nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta, ha a választópolgárok 50 százaléka plusz egy szavazó részt vett a választáson. A pártokra vonatkozó ötszázalékos parlamenti bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz azonban – a jelenlegi 750 helyett – 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 35 helyett 21 nap állna rendelkezésre.

A következő választás minden bizonnyal egyfordulós lesz. Elég lesz egyszer bebújni a szavazófülke függönye mögé. Fotó: MTI
A következő választás minden bizonnyal egyfordulós lesz. Elég lesz egyszer
bebújni a szavazófülke függönye mögé. Fotó: MTI

Hogyan szavaznak a határon túliak?

Augusztus végére dől el, milyen eljárást javasol a Fidesz elnöksége arra, hogy a külföldön élő magyar választópolgárok élhessenek szavazati jogukkal. Áder János szerint különböző megoldási lehetőségek jöhetnek szóba. Az egyik a személyes részvétel, ehhez azonban pusztán a konzulátusok nem elegendők, szükség lenne ideiglenes szavazókörökre is, ami a két ország közötti kétoldalú megállapodás kérdése. A másik lehetőség az elektronikus úton történő szavazás, a harmadik pedig a levélben voksolás. Áder János – a személyes szavazás lehetőségének biztosítása mellett – úgy látja, jelentős számú részvételt csak a levélben szavazás biztosíthat.

A választási rendszer reformja több tényező miatt vált elengedhetetlenné: az Alkotmánybíróság évekkel ezelőtt megállapította, hogy az aránytalan választókörzeti határok miatt sérül a választójog egyenlőségének elve. A január elsejétől életbe lépő új alaptörvényben rögzítették: 2014-től a jelenleginél kisebb létszámmal működik a parlament – ehhez át kell szabni a struktúrát. Molnár Csaba Gábor, a Nézőpont Intézet munkatársa az MTI-nek nyilatkozva arra is emlékeztetett: a kisebbségek országgyűlési képviselete rendezésének csaknem két évtizedes mulasztása szintén indokolja a változást. Szerinte az egyfordulós rendszer mellett szól, hogy a második fordulót a pártok korábbi visszalépési gyakorlatától eltekintve szinte mindig ugyanaz a jelölt nyerte, aki az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerezte.

– Ne essünk abba a hibába, hogy készpénznek vesszük az elhangzottakat – hangsúlyozza blogján László Róbert, a Political Capital elemzője. Úgy látja: az új koncepció a többségi elv irányába, az arányosság rovására mozdul el – ez a nagyobb pártoknak kedvez, jobboldalon a Fidesznek, baloldalon az MSZP-nek. A jelenlegi kétfordulós helyett javasolt egyfordulós választási rendszer szerinte már a jelölési időszakban összefogásra késztetheti az ellenzéki erőket, a szelvénygyűjtési időszak csökkentése viszont jelentősen megnehezíti a kisebb politikai erők dolgát.

Szigetvári Viktor politológus, a miniszterelnök Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kommunikációs tanácsadója szerint a kormánytöbbséget legitim szándék vezeti, amikor a kormányzóképes többség kialakításának érdekében „még többségibbé" torzítja a magyar választási rendszert, utat nyitva egy „még dominánsabb kétpártrendszer" felé. Úgy látja: az új egyéni választókerületek felosztásán dől el, demokratikus vagy sem az átszabott országgyűlési választási rendszer.

Teszt, diktatúra

Málovics György, az LMP Csongrád megyei koordinátora szerint a Fidesz teszteli a közvéleményt a „bedobott javaslattal". Egyelőre nem világos, hol húzódnak majd az új választókerületi határok, így az sem látszik pontosan, mit jelent a szükséges ajánlócédulák számának növelése. Az LMP továbbra is érvel az ajánlószelvény-rendszer megszüntetéséért, mert „visszaélésekhez, postaláda-feltörésekhez" vezet, és a gazdag pártoknak kedvez. – A kétharmados politikai diktatúra tükröződik a koncepcióban, nem a valóság – vallja Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke. Kiemeli: nincs tökéletes választási rendszer, de a kompenzációs lista eltörlése, a választókerületek átalakítása torzítja a rendszert, szűkíti a politikai versenyt a Fidesz érdekeinek megfelelően.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. studyfy 2011. július 19. 13:50
  „achilleus és elv társai, nyíltan elismertétek, hogy jobboldali elkötelezettségű/gondolkodású emberek vagytok. Ezzel semmi baj. De azért aki megpróbál józan ésszel, egyik oldalra sem elkötelezettnek maradni, az látja a baloldal melléfogásait és a jobboldal hülyeségeit is. Egyiket sem menti fel, hogy a másik hibát, hibára halmoz. Ha már a német konzervatív sajtó is bírálja Orbánt, akkor azt ne kenjük a szocikra, de ha az angol munkáspárt leszólja Gyurcsányt, akkor nem kell fordítási hibára hivatkozni. Jobb lenne mérsékeltebb és meggondoltabb politizálást folytatni mind befelé, mind kifelé. A kokiknak és a sallereknek nem nagy rangja van a normális országokban.”
 • 35. deszkás 2011. július 19. 10:48
  „ACHILLEUS! Eddig nem tudtam irni és most válaszolok :igen. És bocs de elérhetetlen volt a DM egy darabig amit mástól olvastam.”
 • 34. karakán 2011. július 19. 10:00
  „"33. achilleus 2011.07.19. 09:41
  Mindkét előttem szóló abból a feltételezésből indul ki, hogy..."

  Részemről semmiféle "feltételezés" nem volt! Amit írtam, azt tényként írtam le!”
 • 33. achilleus 2011. július 19. 09:41
  „Mindkét előttem szóló abból a feltételezésből indul ki, hogy nekünk még a demokráciát tanulnunk kell. Lehetséges, hogy így van, de vegyük már észre, ugyanez a lenézés hatotta át sokszor az elmúlt év nyugati kritikáit, miközben az előtte való időszak durva demokráciasértéseit, gazdasági hazudozásait (netalán más országok "nyelvtörvényeit, Benes-dekrétumait) szinte szó nélkül eltűrték. Ezt az alávetettséget favorizáló, merjünk kicsik lenni mentalitást, azok, akik a saját érdekeiket érdemben képviselték az EU-ban, maximálisan ki is használták, mi pedig még a lehetőségeinkkel sem éltünk. Gyurcsány demokráciáját teljesen normális választásokon utasították el a polgárok. A demokráciának ez egy fontos alapelve, amint az elszámoltathatóság is. Nem csak akkor kell demokratának lenni, amikor az nekünk hasznos, hanem mindenkor.”
 • 32. N.P. 2011. július 19. 06:03
  „achilleus 2011.07.18. 18:51
  Ez igaz, de szerinted mit tennének Obamával, ha nekiállna az alkotmányt testreszabni?”
 • 31. karakán 2011. július 18. 22:06
  „"A francia államfőnek, nem is beszélve az USA elnökéről közjogilag nagyobb hatalma van, mint a magyar miniszterelnöknek...."

  Almát a körtével és szilvával?
  Már megint csúsztatsz! Nem kellene összemosni a francia államfőt és az USA elnökét a magyar miniszterelnökkel!
  Teljesen más közjogi berendezkedésű országokról van szó!”
 • 30. achilleus 2011. július 18. 18:51
  „23. Ebgondolat 2011.07.18. 11:47
  "Abban az országban, ahol nem is egy párt, hanem egyetlen személyben koncentrálódik a hatalom (lukasenkó, orbán), az NEM demokratikus állam!!"

  A francia államfőnek, nem is beszélve az USA elnökéről közjogilag nagyobb hatalma van, mint a magyar miniszterelnöknek. Azt, hogy demokrácia van ezekben az országokban, nem vonnám kétségbe.”
 • 29. Wacky 2011. július 18. 18:33
  „"jelentős számú részvételt csak a levélben szavazás biztosíthat."

  a levélben szavazás manipulálható szerintem!!”
 • 28. szilencium 2011. július 18. 18:32
  „Az én verzióm úgy nézne ki,hogy lenne 300 egyéni körzetben megválasztott képviselő.A körzeteket földrajzi alapon jelölném ki.Az ország területét 300 egyforma területű részre osztanám.Így azonos súllyal,képviselve lenne ritkán lakott terület, kisebbségek által sűrűbben lakott terület,stb.Egy fordulóban dőlne el a választás,aki több szavazatot kap az jut be.Kopogtató cédulát nem gyűjtetnék,ezzel is spórolnánk a költségeken.Tisztelet díj a mindenkori minimálbér kétszerese lenne!Szociális kártya mintájára,kártyát kapnának,és a választási kerülettel felmerülő költségeiket erről a kártyáról dotálhatnák,szigorúan számlával igazolva!Az adóhatóságnak és nemzetbiztonsági szerveknek kiemelten kötelezővé tenném az ellenőrzéseket.Mandátumot korlátlan ideig szerezhetnének,de a választástól számítva,két évre megerősítő szavazást kellene tartani.Aki ott több elégedetlen szavazatot kap az nem indulhat a következő választáson.Választásokat 4 évente lehetne tartani.Csak a Magyar Állam határán belül lehetne szavazni,ott érvényes lakcímmel,magyar állampolgársággal.Külképviseleten,államhatáron kívül nem lehetne szavazni! Kormányfőt pályáztatni kellene aki egyben államfő is lenne.A helyettes a MNB elnöke lenne.A Képviselők többségének hozzájárulása kell a hivatalba lépéshez,és a képviselők,szintén többséggel bármikor visszahívhatnák Őket,de egyszerre csak az egyiket.Minisztereket,minisztériumokat a miniszterelnök jelölné ki.Pártok,magánszemélyek állami támogatást nem kaphatnak.
  Önkormányzatoknál,szintén így járnék el.A Polgármester pályáztatva,a képviselők többségével megválasztva.Bármikor visszahívhatóak.Itt a képviselőket évente bocsátanám megerősítő szavazásra.Aki több elégedetlen szavazatot kap,azt a következő évben le kell váltani!Polgármester szintén a minimálbér kétszeresét kapná,a képviselők a minimálbért.A képviselők számát az adott önkormányzat lakosságának számához igazítanám.Nyilván ez csak a keret,természetesen ezen belül,még finomításokra lenne szükség!”
 • 27. unknown 2011. július 18. 15:15
  „<offtopic>”
 • 26. strangerrr 2011. július 18. 14:53
  „25. Ezzel semmit sem cáfoltál meg a 22 és 23-as hozzászóló állításaiból. A fidesz választási programjában hol volt a médiatörvény, a magány nyugdíj pénztárak ellopása vagy hamburger adó? Ez nem hazugáság? Vagy ez is olyan, mint a "mi kommunistáknak nem kommunista" ? Vagy a drágább kínai hitel nem hitel?”
 • 25. unknown 2011. július 18. 14:03
  „23. Ebgondolat 2011.07.18. 11:47

  Tetszettek volna más arányban szavazni a 2010-es választásokon! De nem tetszettek, mert a választásra elment többségnek elege lett az MSZP körüli ügyekből, az ország csődközeli helyzetbe juttatásából, az IMF-től és az EU Banktól felvett csődmentő hitel által előre vetített nehézségekből. Amit főztek, azt kell enni! Még jó, hogy a kormányhivatalokban nem MSZP, SZDSZ elkötelezettek dirigálnak.”
 • 24. unknown 2011. július 18. 13:56
  „" Teszt, diktatúra

  Málovics György, az LMP Csongrád megyei koordinátora szerint a Fidesz teszteli a közvéleményt a ,,bedobott javaslattal". "

  Tisztelt Szerkesztő!

  Ha a kormányzó párt (nem a kormány!) bedob valami javaslatot, az a baj. Ha nem dob be javaslatot az a baj. Akkor pedig miért "teszt"? Akkor pedig miért "diktatúra"? Akkor pedig mire, miként gondol az újságíró?”
 • 23. Ebgondolat 2011. július 18. 11:47
  „Arról végképp nem beszélve, hogy milyen országvezetés az, ahol nem is egy pártnál, hanem egyetlen embernél koncentrálódik a hatalom? orbán gyakorlatilag egy személyben dönt mindenről: házelnök kinevezés, köztársasági elnök kinevezés, pártemberek kinevezése fontos felügyeleti szervekbe (ÁSZ, Médiatanács), kormányhivatalokba stb, stb, stb...
  Abban az országban, ahol nem is egy párt, hanem egyetlen személyben koncentrálódik a hatalom (lukasenkó, orbán), az NEM demokratikus állam!!”
 • 22. Ebgondolat 2011. július 18. 11:38
  „18. achilleus 2011.07.18. 10:52
  33-30? Akkor ez is valami politikai indíttatást sejtet!
  Azért a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a fidesz ellenzékben nemhogy meggátolt mindenféle reformkísérletet, de elképesztő módon lázította az embereket a kormány ellen!
  Példának okáért ott van a vizitdíj! Az ugyan jól hangzott, hogy ne kelljen 300 ft-ot fizetni az orvosnak, de mi van helyette? Több hónapos várólista, műtéthalasztás, lezüllesztett egészségügy! Milliárdokat vett el ezzel a demagóg népszavazás az egészségügytől, amit azóta se pótolt! Ezért ki vállalja a felelősséget? Elrabolták a manyup pénzeket, melyből visszavették a MOL-t! Közben azt hazudozták, hogy eltőzsdézték a pénzt! Ha ez igaz lenne, akkor miből fizetnének több százeres reálhozamokat? Ezért ki a felelős? Az elmúlt egy évben a Forradalom több erkölcsi és anyagi kárt okozott, mint a "nyolc év"! Csak még sokan nem látnak a narancssárga vakutól! Ezért ki a felelős?”
 • 21. achilleus 2011. július 18. 11:13
  „20. deszkás 2011.07.18. 11:08
  Nem tudom erre céloztál-e? Hétfőn (azaz ma) tartja utolsó ülését a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság. A testület várhatóan elfogad egy nyilatkozattervezetet is. Várhatóan nemcsak a jelentéstervezet készítik el, hanem kezdeményezik az előző kormány büntetőjogi felelősségre vonását is, ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy a 2002 és 2010 között felhalmozódott államadósság nem egyszerűen a világgazdasági folyamatok következménye, hanem jóval előbb elkezdődött a folyamat a szociálliberális kormányok rossz gazdaságpolitikája miatt. Szerintük már csak az a kérdés, hogy ez alkalmatlanság vagy szándékosság következménye."
  Mindenesetre nem lenne példátlan az eset, Izland pedig elég régi parlamentáris köztársaság, talán a legrégibb.”
 • 20. deszkás 2011. július 18. 11:08
  „ACHILLEUS! Ez a gazdasági világválság következménye pontosan ott is "személyre szabva". Nálunk Gyurcsány-Bajnai a kettős. Mondjuk nem minden alap nélkül-ott se! Az általam már idézett INSIDE JOB 44 perce pontosan az Izlandi példán mutatja be hogy lehet egy AAA-as országból bóvli kategóriába süllyedni.”
 • 19. deszkás 2011. július 18. 11:00
  „ACHILLEUS! Ez mind (na azért nem egészen) a gazdasági világ válság következménye---ott is! INSIDE JOB 44 perce pontosan ezzel foglalkozik először.”
 • 18. achilleus 2011. július 18. 10:52
  „15. Ebgondolat 2011.07.18. 10:19
  "Fura mód ott nem hallani olyan hangokat, hogy XY tönkre tette az országot! "

  --- volt ahol hallani, http://index.hu/kulfold/2010/09/12/birosag_ele_kerulhet_az_egykori_izlandi_miniszterelnok/
  "Az előző kormányfőt és három miniszterét is vétkes gondatlansággal vádolhatják a 2008-as gazdasági összeomlás miatt. A parlament különbizottsága legalábbis ezt javasolja a törvényhozásnak." Majd: "Az izlandi parlament 33 igen és 30 nem szavazattal úgy döntött, hogy Geir Haarde volt kormányfőnek bíróság előtt kell felelnie azon mulasztásokért, amelyek miatt."”
 • 17. jozko 2011. július 18. 10:31
  „Akkor mégsem fogja megérni 3 farq Qtyapártot szervezni és elindítani a következő választáson....”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevésbé utálnánk cigány vejünket

Főleg a cigány, a fekete és az arab házastársról beszélnék le gyerekeiket a szegediek. A leginkább a más vallású, a munkás és a zsidó választottat veszik természetesnek. Tovább olvasom