Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hogyan szerezzem vissza a pénzemet?

Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre.
– Évekkel ezelőtt kölcsönadtam 1,5 millió forintot egy ismerősömnek, szerződést is írtunk róla. Ennek ellenére nem fizette vissza. Pert indítottam ellene, a bíróság az első tárgyalási napot ki is tűzte. Az adósom jelezte, hogy inkább fizetne, csak állítsam le a pert, én viszont nem szeretnék két szék között a pad alá esni. Mit csináljak, hogyan szerezzem vissza a pénzemet? – kérdi előfizetőnk.

– Több lehetőség van. Az egyik, hogy szüneteltetik az eljárást 6 hónapra. Ezalatt a felek olyan peren kívüli egyezséget kötnek, amely valamiféle garanciát ad a hitelezőnek, de mindenképpen fedezetet kell kérni, különben nem hajtható végre sem az egyezség, sem a bírói ítélet. Ha ennek ellenére nem fizet az adós, újból bíróság elé kell vinni az ügyet, mert csak a bírósági döntéssel lehet végrehajtóhoz fordulni – válaszolta dr. Kertész József.

A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke hozzátette: a legjobb megoldás, ha rögtön az első tárgyalási napon a bíróság előtt állapodnak meg a felek. Ez az egyezség ugyanis az ítélet erejével azonos, ha nem teljesíti az adós, azt később végre lehet hajtani. Ezzel ráadásul jelentős összegű eljárási illetéket spórolhat meg a hitelező, az adós mint pervesztes pedig bírósági költséget takarít meg. Leghatásosabb ebben az esetben is, ha van fedezet. A teendő tehát az, hogy a hitelező szólítsa fel az adóst: igazoljon fedezetet az első tárgyalásra. Személygépkocsiról forgalmi engedélyt, ingatlanról tulajdoni lapot, bankbetétről bankszámlakivonatot kell bemutatni. A bíróságnak elég az első tárgyaláskor jelezni, hogy a felek bírói egyezséget szeretnének.

Olvasóink írták

  • 1. M.Aurelius 2013. április 15. 17:25
    „Nekem ügyvéd nyúlta le az örökségi pénzemet, elítélték jogerősen, a pénz sehol.
    A többi ügyvéd igazán összedobhatná a kolléga svindliségét, mert így is nagyon rossz az imázsuk.
    Ja, biztosítás meg ilyesmi is smafu, ha ez lenne az ötlet.
    Szóval, ki vállalja át a kolléga adósságát, (8 milla) negyedpénzért átadom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyadó - mentesség bonyodalmakkal

Megváltoztak a gépjárműadó-mentesség feltételei. A bürokrácia útvesztőjében Pavlovityné Évának ráadásul egy adóirodai levele is eltűnt, és a hatóság is hibát vétett. Tovább olvasom