Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Nem könnyű, de még negyvenévi dohányzás után is le lehet szokni a cigarettáról. A tüdőráktól egyre többen félnek. A módszerek eltérőek, de mindegyiknél alapfeltétel az akaraterő.
Somfay Attila, az SZTE deszki tüdőgyógyászati tanszékének vezetője szerint a nikotinfüggőség ritka, sokkal jellemzőbb, hogy a dohányos a megszokás és a rítusok fogságában gyújt rá. Mivel azonban feszültségoldó hatása van, nem könnyű lemondani róla. A tanszékvezető szerint a leszokás 90-95 százalékban az akaraterőtől függ – a gyógyszerek és egyéb terápiák csak hozzájárulhatnak a sikerhez.

Több, vény nélkül kapható, nikotintartalmú tapasz és rágógumi van jelenleg is forgalomban, ezeket legfeljebb 3 hónapig lehet használni. Receptre kapható januártól egy vareniclin hatóanyagú gyógyszer is, ami az agyi nikotinreceptorokat gátolja, így a dohányzás nem ad élvezetet a dohányosnak. Közben azonban sajnos számolni kell a hízással is, mert nikotin nélkül lelassul az anyagcsere. Ezért azt ajánlja a szakember, a leszokóban lévő figyeljen a táplálkozásra és a mozgásra is: ha le akarja kötni a száját és a kezét, zöldséget, gyümölcsöt egyen, hetente pedig háromszor fél órát kocogjon, ússzon, biciklizzen.

Elfüstölt lakás

A hatvan fölöttiTóth László és élettársa, Váradi Ágnes több mint negyven évig dohányzott. Mint mondták, négy évtized alatt mai áron számolva ketten biztosan elbagóztak egy két és fél szobás berendezett lakást és egy autót. Négy éve újévi fogadalomként tették le végleg a cigit, és azóta sem szoktak vissza. Korábban többször próbálkoztak már a mennyiség csökkentésével, de az nem vált be. Szerintük egyedül a drasztikus módszer vezet eredményre: letenni és soha többet rágyújtani. – Az első két hét nagyon nehéz volt: ha ránk jött a cigizhetnék, mindig rágtunk valamit. Aztán pár hónap után „visszajöttek" az illatok, jobb lett az étvágyunk, a közérzetünk. Már kerti munka közben sem fulladok – beszélt a leszokás pozitívumairól Tóth. A többi dohányost azzal bátorítják: lényegesen könnyebb leszokni még negyven év után is, mint azt hitték.

A szakorvosnak erős fenntartásai vannak azokkal a terápiákkal szemben, amelyek egy kezelés után sikert ígérnek – noha nem egy ilyet hirdetnek. Mint mondta, ezek hatékonyságát leghamarabb egy füstmentes év múlva lehetne csak lemérni – addigra pedig sok ilyen „szolgáltató" felszívódhat.
Mintha csak erre rímelne, felhívtunk egy hirdetőt, aki egy hónappal ezelőtt a Déli Apróban még azt ígérte: egyetlen kezeléssel kioltja a nikotin utáni vágyat. A számon azonban tegnap már nem volt kapcsolható előfizető.

A hasonló hirdetést feladó Gáborné Asztalos Anita is arra panaszkodott: sokan szakértelem nélkül ígérnek leszoktatást, ő azonban addiktológusként ért a függőségek kezeléséhez. Elektromágneses biorezonancia-terápiájáról ő is azt állítja: már az egyszeri, tízezer forintos kezelés is beválik az esetek nyolcvan százalékában. Akik ebben nem hisznek, azoknak az akupunktúrát ajánlja – ha bírja a pénztárcájuk. Az energetikai rendszerünk „megtűzdelt" helyreállítása kezelésenként 2-5 ezer forint, és két hónapos kúrát igényel. Ennek összköltsége 18-20 ezer forinttól 40-50 ezer forintig is terjedhet.

A szegedi Assisi Szent Ferenc gyógyszertárban nikotintapaszt és nikotinos rágógumit is vény nélkül árulnak. Mint Tóth Tamás patikavezetőtől megtudtuk, ezek csak alacsony fokú függőségnél lehetnek hatásosak. Az egy hétre elegendő 7 darabos tapasz, amelynek hatóanyaga a bőrön keresztül felszívódik, 3386 forintba kerül, míg a 105 darabos rágógumi 4200. Akik sokat és régóta dohányoznak, segítséget jelenthet az év elején bevezetett gyógyszer, melynek havi adagja 22 ezer forintba kerül, gyártója szerint 2-3 hónap alatt sikeres leszokáshoz vezet – az esetek negyedében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötven éves a szegedi tömegközlekedés

Százötven éve indult el a szegedi tömegközlekedés, omnibusz formájában. Az egyszintes társaskocsik… Tovább olvasom