Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Hogyan tanuljunk angolt ötvened magunkkal?

Alig egy hónapja indultak be az ingyenes szegedi angoltanfolyamok. Az Arany János-iskolában tanuló legnagyobb létszámú csoportot látogattuk meg. A példamutató elődöt hallgatva kiderült, nem kidobott pénz a város fizette nyelvóra.
Angolos padtársaim (jobbról): Kovács Szilveszter és Kneip László. Fotó: Schmidt Andrea
Mintha a kicsik és nagyok családlátogatásra érkeznének a szegedi Arany János Általános Iskolába. Kinn nagy pelyhekben szállingózik a hó, az ingyenes angoltanfolyamra érkezve tálcán kínálja magát a hagyományos angol beszédtéma: az időjárás.

– Az évszakok később következnek a tankönyvben. Remélem, akkor már csak emlékezetből idézzük fel a havat – tereli más témák felé figyelmemet Függ Zsolt nyelvtanár. Az alagsori ebédlőben tartja az óráját: a kockás terítős menzaasztalok köré nagy létszámú csoport gyülekezik. Zsolt erőt próbáló létszámot, ötven felnőtt diákot vezényel. És nem először. – Tavaly is két ötvenfős csoportot vittem párhuzamosan, idén ugyanennyien váltják egymást hetente kétszer másfél órában – magyarázza. Közben „bemosakszik", mert táblatörléssel kezdte a délutáni tömegoktatást. – Nem ördöngös dolog, persze teljes erőbedobással küzdök. Korábban gyerekeket tanítottam, ők rövid távon jobbak. Gyorsabban vág az eszük, verhetetlenek például a szótanulásban. A felnőtteket viszont nem kell biztatni, és sokkal jobban terhelhetők.

Sikeres „nagycsoportos"

Rakonczai László tavaly buzdult neki az angoltanulásnak. Tiszta lappal kezdett, Függ Zsolt óriáscsoportjában végezte el a kezdő, majd a haladó tanfolyamot. Azóta magántanárhoz jár, év végére középfokú nyelvvizsgát tervez. A huszonnyolc éves területi képviselő megjegyzi: a nagycsoportos foglalkozás nagyszerű kedvcsináló. Tanára türelmes, következetesen szigorú volt, jó humorral oldotta a tömeg hangulatát.

A meglett korú diákok a „becsöngetésig" mormolva ismétlik az új szavakat, átnézik a leckét. „Az első sorba ülök le az öregúr mellé. Megvárom, míg befejezi a mobiltelefonálást" – gondolom, de a nyolcvanesztendős nyugdíjas tanárember fel is kér egy mosollyal padtársának: – Eddig nehezen ment a kiejtés, de most betettem a hallókészülékem – súgja Kovács Szilveszter, a tanfolyam korelnöke. Elpirulok, akkor hát nem telefonált. Zsolt a táblánál állva érdeklődik, kinek van kérdése az előző leckéhez. Senki nem mer jelentkezni – zavarban van a társaság. Kneip Lászlót a lányai cikizték. Azt mondták, túlságosan „thüringiai" a kiejtése.

Urbán Cintia a Táltos-iskola ötödik osztályában is angolozik, neki az esti óra kiváló gyakorlás. Padtársa az édesanyja, Tábi Tünde, aki csendre int minket. Lám, a tanár úr kikérdezi a leckét. Mi Cintiával lapítunk, mert anya és lánya nem írt házi feladatot. „Buszos téma volt, mi nem járunk busszal" – kacsintanak. A hátunk mögül egy szakállas nebuló menti a helyzetet, elkalauzol angolul a vadasparktól a sportcsarnokhoz. Zsolt türelmesen hallgatja, majd megkérdezi, mindenki jóllakott-e óra előtt. Ma gondolatban ugyanis étterembe megyünk. Kedvükre rendelhetünk tatár beefsteaket, szegedi hallét, vagy ki mit szeret és tud – angolul.


Ingyen – 6,7 millióból

Februárban 2100-an iratkoztak be az ingyenes tanfolyamokra. Az 51 csoportot a termeket biztosító iskolák tanárai oktatják, melléjük a szervező Szegedi Városkép Kft. végzős egyetemistákat toborzott. Óradíjaikat és az ingyenes tankönyveket az önkormányzat fizeti; a 32 órás tanfolyam a városnak 6,7 millió forintjába kerül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom