Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Hóhelyzet délen: teát osztanak a rendőrök

A szerb személyautók átléphetik a határt, de csak Szabadkáig mehetnek - a megyei parkolók megteltek kamionokkal és nálunk is kellett éjszakázniuk. A helyzet percről percre változik - Szerbiába már bemehetnek a menetrend szerinti buszok, Bács megyére viszont elrendelték a kamionstopot.
15.30 óra: A szerbiai határrendőrség továbbra sem engedi belépni az országba a tehergépjárműveket. A határra személyautóval érkezők közül is csak azok utazhatnak be Szerbiába, akik legfeljebb Szabadkáig közlekednek. A menetrend szerinti autóbuszokat 2014. február 2-án 10 óra 35 perctől ismét fogadják.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság visszatérően ellenőrzi a parkolókat.

A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom.

A rendőrök teát osztanak Röszkén, valamint három nyelvű (magyar, angol és szerb) szórólapokon tájékoztatják a határ előtt várakozókat.

11.15 A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint Röszke Autópálya-határátkelőhelyen a menetrend szerinti autóbuszjáratokat február 2-án 10 óra 35 perctől ismét beléptetik az országba. A személy- és teherforgalomra továbbra is a korábbi tiltás van érvényben.

09.50
A szerbiai hatóságok továbbra is csak azokat a személygépkocsival közlekedő szerbiai állampolgárokat engedik belépni országukba, akik legfeljebb Szabadkáig szeretnének eljutni. A más állampolgárokat, illetve a Szabadkán túli céllal utazókat, valamint a teherforgalmat továbbra sem lépteti be a határrendőrség. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről, valamint teát osztanak Röszkén a személy- és teherautókkal várakozóknak.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság visszatérően ellenőrzi a parkolókat. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teljes forgalom.

Röszkénél a helyzet változatlan. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

02. 09.40 Bács-Kiskun megye közútjain a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű
tehergépjárművek nem közlekedhetnek. A külön engedéllyel rendelkező
kamionok közlekedését csak a nehezen járható útszakaszokon korlátozza a rendőrség a megyében. A főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat február 2-án 3 óra 59 perctől másodfokú, narancs riasztást adott ki a megye területére az ónos eső miatt. Kérik, hogy fokozott elővigyázatossággal közlekedjenek! Mielőtt útnak
indulnak, tájékozódjan

20:25 Röszkén este fél hétkor, azaz sötétedés után egyetlen Magyarországon ragadt személykocsi, illetve autóbusz sem várakozott átkelésre - mondta kérdésünkre Tátrai János, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Azért kerestük, hogy megtudjuk, miként segítenek a kényszerből parkolókba éjszakázó "civileken". Dicsérte a rendőrséget, hogy nagyon időben terelték a forgalmat, jó volt a tájékoztatás, így nem gurultak el úgy gyanútlanul – tudatlanul – a személyautósok a határig. Megerősítette, amit a távirati irodának is mondott: felkészültek minden lehetőségre – kijelölték a melegedőhelyeket, ha szükség lenne rájuk

19:10 - A határ közelében élő szerb állampolgárok hazatérhetnek a röszkei átkelőnél, más személy- és tehergépjárművek azonban a hóhelyzet miatt továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt - erősítette meg a rendőrség információit a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton kora este. Tátrai János elmondta, a rendőrség munkatársai már jóval a határ előtt elterelik a forgalmat, hogy ne az átkelőhelyeken kelljen vesztegelniük a járműveknek, erre az autópályákon üzemelő tájékoztató táblák is folyamatosan felhívják a figyelmet.


A Szerbia felé igyekvők Horvátországon át juthatnak el úti céljukhoz. Az átlépéshez az udvari határállomást, majd a Vinkovce (Vinkovci) felé vezető utat javasolta az alezredes. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felkészült arra az esetre, ha mégis feltorlódna a forgalom: három autóbusza áll készenlétben, hogy mint mobil melegedőhely működjön. Ezen felül akár több száz fő számára biztosított melegedőhely Röszke, Mórahalom, illetve Szeged területén.

Hóhelyzet délen: kamionok Röszkénél. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

A Magyar Vöröskereszt önkéntesek bevonásával is készen áll az esetlegesen úton rekedtek helyszíni ellátására.  

16:03 A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint személyautóval ismét beléphetnek az országba azok a szerbiai állampolgárok, akik legfeljebb Szabadkáig szeretnének eljutni. A nem szerbiai állampolgárokat, illetve a Szabadkán túli úticéllal rendelkezőket, valamint a teherforgalmat továbbra sem lépteti be a határrendőrség.

14:35 A szerbiai hatóságok döntése alapján február 1-jén 14 óra 15
perctől a Bács-Kiskun megyei határátkelőkön sem lehet belépni az
országukba. A tilalom a személy- és teherforgalmat egyaránt érinti.

Az intézkedés visszavonásig érvényes. A közlekedőket a magyar rendőrök a határátkelőhelyek közelében tájékoztatják a szerb határrendőrség döntéséről.

Teát osztó csongrád megyei Rendőrök Röszkén. Fotó: police.hu
Teát osztó Csongrád megyei rendőrök Röszkén.
Fotó: police.hu

13:29
A szerbiai hatóságok február 1-én 13 órától megtiltották az országukba belépő személy- és teherforgalmat valamennyi Csongrád megyei határátkelőn. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről. A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a forgalom.

Feltorlódott a kamionsor Röszkénél. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

12.15
Újra beszéltünk a polgármesterrel, aki autózott egyet és pontosított. A kissori út már járható, hóátfúvások persze vannak, mint minden növényzettől védtelen szakaszon és nincs gond a Röszke Mórahalom között sem. (Ez utóbbit helyszínen járt tudósítónk is csak megerősíteni tudta, szerinte azonban a kissori utat érdemes elkerülni.) Mint Nógrádi Zoltán elmondta, beszélt a Közútkezelővel is, nekik minden gépük kint van a terepen, de a szél néhány perc alatt képes hóakadályt fújni a védtelen szakaszokra.

11:49 Elértük Nógrádi Zoltánt, Mórahalom polgármesterét, aki portálunknak elmondta, ismeri a hóhelyzetet, küzdenek is rendesen a hozzájuk tartozó 300 kilométernyi dűlőúttal, hogy ne álljon meg az élet a tanyavilágban. Mint mondta, az állami utak hómentesítése nem az ő feladatuk.

Hóhelyzet délen. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

11:00
"Kritikán aluli az előre jelzett időjárás kezelése Mórahalom térségében. A hóbuckák miatt, amit a szél hordott össze éjjel a kissori úton hajnali 5 óra óta, egymást tologatják az autósok - köztük a fürdőbe igyekvő szerbek -, mert lehetetlen haladni.  A Közútkezelő, többszöri telefonhívás után se ért ki délelőtt 9 óráig.  A mórahalmi KHT. udvarán ott sorakoznak az alkalmas gépek, de egyiket sem indították útnak. Délelőtt 9 óra után, próbáltam nekivágni a  hóbuckáknak, hogy éjszakai munkám után hazaérjek. Szerencsémre érkezett egy terepjáró, ami után nagy nehezen  40 perc alatt sikerült megtennem, az amúgy  7 perces utat.  Kissorra érve csodát láttam, az utak letakarítva, a földutakon traktorok tolják a havat. Ásotthalom három géppel ezt meg tudta oldani, szerintem ez nem a traktorokon múlik" - írja felháborodva olvasó-tudósítónk.

09.20 Az országban kialakult hóhelyzet miatt a szerbiai határrendőrség továbbra sem engedi belépni a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket Röszkénél.

A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik. A rendőr-főkapitányság visszatérően ellenőrzi a parkolókat.

A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a teherforgalom. A személyautók kiléptetése zavartalan Röszkénél.


Erre képes a szél: hóval befújt út Tompaszigetnél. Fotó: egy másik olvasó-tudósító.
Erre képes a szél: hóval befújt út pénteken Tompaszigetnél.
Fotó: egy másik olvasó-tudósító.

06:00 Röszke Autópálya Határátkelőhelyen február 1-jén hajnalban a Magyarországról kilépő személyforgalom megindult. A szerb hatóság tájékoztatása alapján a személygépjárművek részére járhatóvá tették az autópályát, de a tehergépjárművek beléptetése továbbra is korlátozva van.

05: 00 A Tompai Közúti Határátkelőhelyen továbbra is zavartalan a személygépkocsik átléptetése, azonban a szerb oldalon a kialakult hóhelyzet miatt 2014. január 31-én 24 órától csak Szabadkáig közlekedhetnek. A forgalomkorlátozás visszavonásig érvényes.

23:25 Sem a személygépjárművek, sem a tehergépjárművek nem léphetnek be Szerbiába Röszkénél. A magyarkanizsai és a szabadkai lakosokat beengedik Szerbia területére. A forgalomkorlátozás visszavonásig érvényes.

21.00 A szerbiai határrendőrség a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó tehergépjárművek kiléptetését 2014. január 31-én 20 óra 45 perctől engedélyezte a Tompai Közúti Határátkelőhelyen. A szerbiai fél
határozata visszavonásig érvényes.

Korábban írtuk:

Pénteken 15 órától a Tompai Közúti Határátkelőhelynél a tehergépjárművek forgalmát - súlykorlátozásra tekintet nélkül - mindkét irányból megtiltották a szerb hatóságok. A forgalomkorlátozás visszavonásig érvényes.

Korábban írtuk:

Az 53-as számú főúton a 81-es kilométerszelvény közelében Tompa határában január 31-én 10 óra 5 perc körüli időben eddig tisztázatlan körülmények között egy tehergépkocsi felborult. A műszaki mentés idejéig az érintett útszakaszt 10 óra 28 perctől teljesen lezárták, az egyenruhások Tompa fele terelik a forgalmat.

Korábban írtuk:

Az M5 autópályáról Bács-Kiskun megyében leterelik a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket. Mint Gál Kristóf sajtószóvivő portálunknak elmondta, a 91-es kilométerszelvénynél megállítják a kamionokat és megkérdezik a sofőrtől, hogy hova igyekszik. Ha Romániába, akkor mehet tovább a sztrádán, ha Szerbiába, akkor "nem nyert".

A terelés miatt az 54-es, az 53-as, illetve az 55-ös számú főutakon megnövekedett a kamionforgalomra, a megszokottnál több tehergépjárműre kell számítani.

Mint arról a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság korábban beszámolt, a szerbiai hóhelyzet miatt 2014. január 31-én 6 órától Röszkénél nem léphetnek be az országba a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek a szerb hatóságok határozata alapján.

Korábban írtuk: 

A fentiek miatt az M5 autópálya 91-es kilométerénél a rendőrök a Szerbia irányába közlekedő 7,5 tonna feletti teherautókat az 54-es számú főútra, Tompa felé terelik.

A szerbiai határrendőrség tájékoztatása szerint nem léphetnek be az ország területére a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek.

A szerbiai fél határozata 2014. január 31-én 6 órától visszavonásig érvényes. Az intézkedést a Szerbiában kialakult hóhelyzettel magyarázták.

A Röszke Autópálya-határátkelőhelyen a rendőrök tájékoztatják a kamionsofőröket a korlátozásról. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság felkészült az esetlegesen feltorlódó kamionsor kezelésére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rutinos beugró Nomád Földi László

Nomád Földi László szabadúszó színész, író vette át Az öreg hölgy látogatása című előadásban Ill szerepét. Tovább olvasom