Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Hol ház állott, most kőhalom

Bordány - Sok lakóházat megrongált a hosszú ideig kitartó belvíz a bordányi tanyavilágban. A többségnek sikerült felújítania a házát, de akadnak olyanok is, akiknek erre nem futotta.
– Éppen a kutyának adtam enni, miközben egy hatalmas robajt hallottam. Robbantottak volna? Kiderült: a melléképületünk indult meg és dőlt össze egy szempillantás alatt – mesélte Tanács Zoltán. A rendkívül nehéz helyzetben lévő, bordányi tanyavilágban élő házaspárról egy éve már írt lapunk: a férfi daganatos beteg, gyermekük évekkel ezelőtt meghalt, a nő Forráskúton dolgozik havi 70 ezer forintért, amiből nem tudnak félretenni házuk megerősítésére.

Tanács Zoltánné az összedőlt melléképület előtt. Fotó: Schmidt Andrea
Tanács Zoltánné az összedőlt melléképület előtt.
Fotó: Schmidt Andrea

Tavaly még állt a melléképület, amelyet ugyanolyan anyagból építettek, mint a házukat. Ennek egyik szobája már múltkor is alá volt dúcolva: azóta a többi helyiségben is megrepedtek a falak, és megsüllyedt a mennyezet, a ház teteje pedig hullámos lett. A pár egyre jobban fél elaludni éjszaka: ha megindul a tető, az egész házat magával ránthatja. Amíg a férj erejéből futotta, erősítgette a kritikus pontokat, de betegsége minden erejét elvette. Sokszor már élelemre és tüzelőre sem telik: a fűtéshez használt fát alkalomszerűen jószívű ismerősök és az önkormányzat segítségével tudják beszerezni. Mivel a csapból folyó víz fogyasztásra alkalmatlan, ivásra és mosdásra ásványvizet használnak: a legolcsóbb palackok vásárlása is komoly kiadást jelent számukra.

A Homokhátságot elárasztó és hónapokon át uraló belvíz sem tett jót az épületnek: már tavaly is félve mentek neki a télnek, de idén már komoly veszélyben érzik magukat. A minimális felújításhoz az önkormányzat ugyan tudna munkaerővel segíteni, ám még a legszükségesebb alapanyagok megvételéhez sincs elegendő pénzük.

Alá kellett dúcolni a házukat. Attól félnek, rájuk szakad a mennyezet. Fotó: Schmidt Andrea
Alá kellett dúcolni a házukat. Attól félnek, rájuk szakad a mennyezet.
Fotó: Schmidt Andrea

– A belvíz sok tanyai épületet rongált meg. Akinek volt rá módja, az felújította otthonát. Egy-két helyen sajnos komoly a helyzet. Az önkormányzat a legszegényebb sorsú családokon tüzelőanyaggal és évente 3–4 alkalommal átmeneti segéllyel tud segíteni. Szükséglakás nincs Bordányban – mondta Farkasné Lippai Ágota, a helyi Integrált Szociális Központ intézményvezetője. A falu az egyik legkiterjedtebb tanyavilággal rendelkezik a megyében: 450 lakott tanyában 1000 ember él. A gondnoki szolgálat télvíz idején sűrűbben látogatja az itt lakókat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bengáli: még egy tour - galériával

Délelőtt tíz órakor a 4-es vonalon menetrend szerinti járatként teljesít egy fordulót egy FVV típusú villamos. Elvileg utoljára. „Életút temetés" helyett. Tovább olvasom