Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Hol landol a csikk?

Szeged - Hemzseg a cigarettacsikk sok kocsma előtt január 1-je óta – bent már nem lehet dohányozni. Néhol egyáltalán nincs hamutál, máshol hiába a kuka, a vendég a földre dobja cigijét.
Hemzseg a cigarettacsikk sok kocsma előtt január 1-je óta – bent már nem lehet dohányozni. Néhol egyáltalán nincs hamutál, máshol hiába a kuka, a vendég a földre dobja cigijét.

Konzervdoboz, lépcsőhézag, hengerkuka. Különböző megoldások születtek a szegedi kocsmák előtt, amióta nem lehet dohányozni a zárt szórakozóhelyeken. Január 1-je óta él a tilalom, április 1-jétől büntetnek is érte.

Dohányzásra kijelölt konzervdoboz. Törvény szülte. Fotó: Karnok Csaba
Dohányzásra kijelölt konzervdoboz. Törvény szülte. Fotó: Karnok Csaba

A törvény a legtöbb zárt közforgalmú helyen tiltja a dohányzást, és a szabad levegőn sem mindig engedi meg. Nem szabad rágyújtani kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben, vonatokon. Tiltják a dohányzást a buszmegállókban, a gyalogosok által használt aluljárókban, a játszótereken és azok 5 méteres körzetében.
Többféle hamutálat alkalmaznak a vendéglátóhelyek: az alsóvárosi Sánta Kakas előtt a falra például egy konzervdobozt szögeltek. – A kukát úgyis ellopnák, egyébként pedig útban lenne a járdán – mondta egy bagózó vendég a gondűző előtt. A Négylépcsős Söröző elé nem tettek sem kukát, sem hamutálat – a lépcső hézagjaiban viszont hemzsegnek a csikkek. A Vitéz utcai Mono Zenebárnál két elegáns hengerkuka funkcionál hamutálként. A pultosok nem győzik üríteni.

Olvasóink írták

 • 6. fustolgok 2012. március 29. 12:24
  „"A pultosok nem győzik üríteni" - ha továbbra is az ő dolguk lesz a szabadtéri hamutálak ürítése, a passzív dohányzás kérdését továbbra sem oldja meg a törvény. Pedig sokszor elhangzik az érv, hogy a vendéglátóhelyeken a munkavállalók védelmében szükséges a teljes dohányzási tilalom, hogy ne kényszerüljenek passzív dohányzásra.”
 • 5. tommt 2012. március 21. 17:33
  „Ész nélküli ez a d. ellenes törvény. Kit kell védeni egy 3. vagy 5. osztályú kocsmában? A vendégek min. 80% cigizik - most az utcán. Ez tényleg baromság.Szerencsére közel van Szabadka, ott minden helynek van dohányzó és nemdohányzó helyisége vagy egyértelműen csak dohányzó vagy csak nemdohányzók a szórakozóhelyek.”
 • 4. masikrozsa 2012. március 21. 15:08
  „Engem is mélységesen felháborít a csikkek szétdobálása, különösen, ha egy járműre való felszálláskor az előttem lévő felszálló hátra - rám dobja a még égő csikket!!! Vagy az is, amikor az utcán szlalomozok, hogy kikerüljem a kézben kitartott égő cigarettákat a ruhámat védendő! Mindezek mellett tisztelettel megkérdezem, hátha valaki tudja az egyéni konkrét problémámra a megoldást: 10 emeletes házban az 5. emeleten lakom és az alattam lévők szinte csikkről gyújtanak rá (4 gyerek mellett), és dől a fűst a WC-n, a konyhán, fürdőszobán keresztül a lakásomba; de füstmentesen ablakot sem lehet nyitni egyik oldalról sem, mert bármelyik percben szintén jön föl a füst, és mire észreveszem, már hiába csukom be az ablakot-erkélyajtót, a füst már bent marad! Ha közterület -vendéglő-közlekedési eszközök megállóiban tiltott a dohányzás, én köteles vagyok elviselni a saját lakásom nikotinnal való mérgezését, felfüstölését???”
 • 3. Zsoltee0716 2012. március 20. 19:50
  „Alsóváros, Sánta Kakas kocsma :D

  Szóljatok már Orbánnak alakítson egy csapatot akik szemetelésért(csikk eldobása stb), tiltott helyen való dohányzást ellenőrzik és büntetnek is érte. Csak azért, hogy még több állami bevétel legyen.”
 • 2. hahaha62 2012. március 20. 16:48
  „HUUmnnnnnnnnnnnnnnnNIA A VICC-A RÖHEJ ÉS PERSZE A SZÉTDOBÁLT SZEMÉT....országa.”
 • 1. vuk 2012. március 20. 16:30
  „"hiába a kuka, a vendég a földre dobja cigijét"
  Most meg kellene lepodnunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta Amerika: hőkamera és helikopter buktatta le a határsértőket

A vadiúj tiszaszigeti hőkamera és a térségben állomásozó helikopter segítségével fogtak el tucatnyi határsértőt a rendőrök. Tovább olvasom