Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Hol vesz halat a szegedi?

Szeged - Méltán híres a szegedi halászlé, beszerezni azonban nem egyszerű a legfontosabb hozzávalót: a városban három hipermarketen kívül mindössze a Mars téren kapni halat.
– A hipermarketeken kívül nem tudok más halüzletet a miénken kívül – mondja az eladó a Mars téri boltban, miközben egy 5 kilós pontyot készít elő. A megkérdezett szakácsok, halászok sem tudnak egyéb helyet a városban – nem könnyű beszerezni a méltán híres szegedi halászlé legfőbb alapanyagát.

Frank Sándor, a Fehértói Halászcsárda és Panzió tulajdonosa szerint évente 7–8 kiló halat fogyaszt egy szegedi. – Ez a szám még kevesebb volt, mielőtt elkezdődött a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. Azóta folyamatosan nő a mennyiség – mondja a mesterszakács. Szerinte az emberek már nem szeretik otthon tisztítani a halat, inkább előkészítve vásárolják, ezt az igényt pedig kielégítik a hipermarketek is – ezért nem él meg több halbolt. A környékbeli éttermeket pedig a Szegedtől 9 kilométerre található Szegedfish Kft. látja el. Megtisztítva, akár filézve szállítják ki a rendelést, Frank Sándor szerint így a vendéglátósoknak nem kell külön helyiséget fenntartaniuk a pucolásra.

Halárus a Mars téren. Fotó: Schmidt Andrea
Halárus a Mars téren.
Fotó: Schmidt Andrea

Megoszlanak a vélemények, hogy Baja vagy Szeged a halászlé fővárosa. Becsült adat, de a legtöbb szaklap szerint a Bács-Kiskun megyei településen fejenként 60 kiló hal fogy évente. A 38 ezres városban a vásárlásra is nagyobb az igény: körülbelül 30 üzlet szolgálja a gyufatészta híveit. A különbség az árakban is megmutatkozik: a szegedi piacon 360 forint 10 deka sült ponty, Baján 200. Az élő ponty kilója Szegeden 1160 forint, Baján átlagosan 900. A fehér-tói Szegedfish azonban 760-ért árulja a pontyot. A tisztítás, filézés ára mindenütt 200–300 forint között mozog.

Hasznos koleszterin, hormonális egyensúly

A halnak laza szövetszerkezetű a húsa, emiatt könnyen emészthető. Esszenciális zsírsavakat, Omega 3-at és Omega 6-ot tartalmaz. Növeli a hasznos koleszterin koncentrációját. A hal kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben és jódban gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, az érzékelésre.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
  • 25. spiler 2011. július 14. 13:15
    „koleszterin szint csökkentésére a legjobb a PEKÁN DIÓ.....2-3 szem per nap/aldiba 850 ft 15 dkg/”
  • 24. öregvegyész 2011. július 14. 12:08
    „Egy helysbítés ....nem csökkenti a az LDL szintet, hanem az LDL/HDL arányt növeli. A máj termeli a koleszterint mennyisége alapvetöen fontos az emberi szervezet számára hisz csak belöle termelődik az emberi szervezet sokféle szteroid hormonja.pl a férfi és női nemi hormonok, a D-vitamin ,a Kortikoid hormonok stb Ha sok koleszterint termel a máj,meg még viszönk is be különböző forrásokból és nem táplálkozunk úgy hogy a szteroidok ürüljenek esetleg megöregedtünk és nemi müködésünk pl lecsökken akkor fennáll a koleszterin túltermelés veszélye,amit tudunk kezelni,de a halevés kevés. Általános bajom a DM cikkeivel kapcsolatban,hogy a népszerű tudomány szintet sem közelítik meg. Ebben a cikkben is elég lett volna annyit írni a halevés nagyon egészséges és utána írja meg a szakember miért. De ugye itt egy halbólt,meg a hal ellátottságról volt szó,ami meg nincs.”
  • 23. öregvegyész 2011. július 14. 11:51
    „A Pangasius finom,csak minősége és ára erősen változó,de a jó pjsztráng jól elkészítve (friss halból) finom. Kívánom legyen hozzá szerencséd egyszer. A többivel teljesen egyetértek.Tudnék még többet is felsorolni,de csak egyet a jól elkészített kecsege amikor lebőrözik és nem sütik rá a csiszolópapírt.”
  • 22. nagypappa 2011. július 14. 04:03
    „Kövezzetek meg, de én a Pangasius-t is nagyon szeretem rántva.
    A süllővel úgy vagyok, hogy nem tudom mi belőle az elég, fokhagymásan.
    A pisztrángtól nem estem hasra.
    Az amúrt, busát nagy ívben kerülöm.
    A halfőző versenyekről meg meg van a véleményem, nem is veszek részt rajta.”
  • 21. Nórikám 2011. július 14. 00:30
    „Én még emlékszem arra, amikor a ponty kilója 20.-ft volt! Én szinte naponta megenném a halat, de ki tudja megfizetni?”
  • 20. öregvegyész 2011. július 13. 23:16
    „Tényleg felül kellene vizsgálni a tiszai halászokat(beleértve az orvhalászokat is),mert egyre nyilvánvalóbb az elektromos halászat.Meg a halbeszerzési forrásokat is. Ami pedig az utolsó bekezdésben van,hogy a haaban jó koleszterin van az egy nagy badarság, a teljes hozzáértés hiánya. Alapvetően fontos hogy a hal fogyasztás csökkenti a LDL szintet,amit helytelenül Jó koleszterinnek mondanak De ennek fiziológiája igen bonyollult Ami pedig a fémeket illeti ebbe meg még inkább nem szabad ilyen lazán belemenni,mert sajnos már van a tiszában higany meg ólom is Nagybánya óta.Természetesen tudok a szőregi lehetőségről,jó ismerősöm,de megismétlem,miért nincs Szegeden bolt Hová lesz a hal a Tiszából? Ezzel el is búcsúzom azzal hogy negyven éve járatom a DM-t,megismertem.Most sem lesz semmi érdemi.Majd megy a süllyesztőbe.”
  • 19. szpirigonzálesz 2011. július 13. 22:46
    „Fehértói amurfilé


    Hozzávalók és elkészítés 10 főre:

    4 kg Fehértói amur;
    0,02 kg só;
    0,001 kg bors;
    0,001 kg bazsalikom;
    0,001 kg majoranna;
    0,001 kg kakukkfu;
    0,001 kg rozmaring;
    0,20 kg liszt;
    4 db tojás;
    1 üveg sör;
    0,5 l olaj

    Az amurokat megtisztítjuk, kibelezzük és kifilézzük. A halfilét vékony szeletekre felszeleteljük, a fűszereket sóval összekeverjük és a húst ezzel befűszerezzük, majd minimum 1/2 órára hűtőbe tesszük.
    Közben a lisztet a tojásokkal, pici sóval és annyi sörrel elkeverjük, hogy sürű palacsintatésztát kapjunk.
    A hűtőből kivéve a halszeleteket ebbe a masszába mártogatva, bő forró olajban aranysárgára sütjük. Itatóspapírra szedjük, majd tetszés szerinti körettel tálaljuk.”
  • 18. Mignon 2011. július 13. 20:51
    „Söt!

    Vannak akik az
    osztrigat, kagylokat, tintahalakat, rakokat es kaviart szeretik...!
    De a pisztrangtol sem riadnak vissza:

    Hogy nem szegyenlik magukat!”
  • 17. Mignon 2011. július 13. 20:34
    „Csak a tiszai tükörponty es törpeharcsa!

    A többi hal a vilagon, nem is hal,
    -csak ugy neznek ki...”
  • 16. zoltanszabo 2011. július 13. 20:32
    „Ha elmentek a METRÓBA -- mindenféle / még tengeri / halat is lehet venni. Igaz , sok fajta de aranyáron adják. min. 15--.20 fajta van !”
  • 15. szpirigonzálesz 2011. július 13. 19:09
    „Fehértón veszem a halat.
    Nézzük, mibe kerül a részvétel a halfesztiválon egy baráti társaság számára:
    Nevezési díj az érdemrend fokozat alapján: Vasbogrács 3.600 Ft, Rézbogrács
    4.700 Ft, Bronzbogrács 5.100 Ft Ezüstbogrács 6.000 Ft,. Aranybogrács 13.200 Ft
    Gyémántbogrács 18.000 Ft, 1. Örökös Halfőző 24.000 Ft, 2. Örökös Halfőző 28.000 Ft.
    Terület használati díj elhelyezkedés szerint ( 5m x 4m = 20m)
    1. zóna: 5.000 Ft, 2. zóna: 3.800 Ft 3. zóna: 2.700 Ft 4. Saját terület: 0 Ft
    Bogrács ( 30 l-es ) + bográcsállvány:
    (Bérlet: 1.500 Ft/db/nap, Vásárlás 6000 Ft/db )
    Tűzifa: ( 2.000 Ft/zsák )
    Hal:( 7-8 kg élő ponty 6.000 Ft )
    1 asztal + 2 paddal:( 2.000 Ft/garnitúra)
    Emblémás póló: Méret:( 1.200 Ft/db - minimum 1 db )
    Áramvétel ( a Partfürdő területén )( 1 fázis, maximum 6A 3000 Ft/db )
    Gépjármű engedély díjak:Behajtás: 1.000 Ft / gépjármű Parkolás: 2.000 Ft / személygépjármű

    FIZETENDŐ ÖSSZESEN:”
  • 14. Kazikázmér 2011. július 13. 16:07
    „Erről írtam én is korábban! Míg Baján a halfőző fesztivál a közösséget, összetartozást erősíti, valamint jó propaganda eszköz a halfogyasztás növelése érdekében, addig nálunk Szegeden poros zsíros unalmas, és ami a legfontosabb különbség kőkemény üzleti vállalkozás. Hát kérdem én miért nem lehet sütnivaló keszeget, csukát, törpeharcsát kapni se nyersen, se sütve? Elmennék érte a világ végére is Szegeden belül. Mert nincs óriási haszon rajta ugye? Ki nem emlékszik még a szegedi híd alatt sütött keszegekre a 70-es évekből! Kérdem én az amúgy szeméthalból, hogy lesz 3000 Ft/kg-os árú a piaci halsütőnél? Ez is rablás!”
  • 13. Esovaro 2011. július 13. 15:56
    „9-hez .En alaplebe sosem hasznalok aprohalat ,karaszt meg veletlenul se, a legnagyobb atok a magyar vizekben. Mivel fogok eleg sullot azt kifilezem, a maradekot,fejet , farkat es gerincet , amin azert marad hus is szoktam lefagyasztani alaplenek.Annal jobb nincs.”
  • 12. Esovaro 2011. július 13. 15:51
    „Meg annyit, par eve a szegedi nagy Tescoban boklasztunk a csaladdal,nekem az elso utam ilyen boltokban mindig a halaspulthoz visz,es latom kirakva a jegre ott van vagy egy tucatnyi marna. Mondom az eladonak, hogy is van ez? Tilalmi idoben marna? Es raadasul a fele legalabb mereten aluli volt. Mondja a fazon, togazdasagi:-)) Ja mondom azt melyik halastoban van marna ,meg a holtagakba is veletlen kerul be magas vizkor ,bar meg sosem fogtam se Kortvelyesen se mashol. Mondom ,na akkor fel is hivom a Halaszati Felugyeletet ,persze fogalmam nem volt mi a szamuk csak babraltam a telefonnal valamit es odebb mentem, par perc mulva visszamentem a halaspulthoz es egy arva marna nem volt kinn a jegen:-))”
  • 11. Esovaro 2011. július 13. 15:39
    „Rossebb , en mar hosszu evek ota csak azt a halat eszem meg amit magam fogok.Egyszer vettem Tapen a halasoktol karacsonyra pontyot ,aztan ugy ahogy volt ki is lett dobva a halaszle a halhus rettenetes iszapize miatt.Azota csak balatoni, elotiszai pontyot vagyok hajlando elfogyasztani, na meg a gyekenyesi kavicsbanyatavit, ha eljutok oda . Bar bevallom soha nem pontyozom kulon, keszegezes kozben jon annyi amennyi boven eleg. Meg izgalmasabb is megfogni egy rakos bottal, vagy match-el mint valami sargaveguvel.Mert ezen kivul kizarolag csak sullore megyek ,mert csak azt eszem az idonkenti hallen, halpaprikason kivul, a tobbi megy vissza vagy ajandekba a csaladban, haveroknak.”
  • 10. Herli 2011. július 13. 15:38
    „Szőregen lehet élő halat venni a Szerb utcában az iskolával szembeni zöldségesnél.

    Tessék megnézni, ponty, harcsa, stb. Kicsit drága, de van.”
  • 9. nagypappa 2011. július 13. 15:21
    „4. zoltanszabo 2011.07.13. 12:46
    A 25 % ÁFÁt lehetne a hal esetében kedvezményesen megállapítani Pl 10 % körül.

    7. Dema 2011.07.13. 14:47

    Filézett hallevet szoktam főzni, a fejét és farkát sok hagymával sokáig főzöm, utána EGYESÉVEL kiszedegetem belőle a csontot majd a lével együtt összeturmixolom, olyan sűrű alaplevet kapok, hogy nem kell apró hallal kínlódnom, persze lehet, hogy az esetleges jobb íz miatt akarsz apró hallal külön vesződni, a Mars téren az élőhalasok (mert kettő van) mindig tudnak adni.

    Jó étvágyat!”
  • 8. jq 2011. július 13. 15:04
    „Utoljára az Oroszlán utcai halboltban láttam normális választékot halból Szegeden. Szégyen, hogy a pontyon meg harcsán kívül már lassan nem is ismerünk más halat. Márna, süllő, mi az?”
  • 7. Dema 2011. július 13. 14:47
    „Tényleg röhejes, hogy Szegeden vegyes, apró halat nem lehet kapni. A Szegedi halászlé alapját! :D
    A Szegedi halevés kultúráját kellene propagálni. A gyerekekbe bele kellene sulykolni, hogy ez milyen jó dolog. Már a kis iskolásoknak maguknak kellene filézni a halat, meg megfőzni a halászlét. :D Csak tanulnának belőle.”
  • 6. öregvegyész 2011. július 13. 14:34
    „Kedves spiler! Szegeden szombatonként a csarnokban középen a halasi tésztás ember árul 8 tojásos gyufa tésztát is. Bár meg kell mondanom,nekem még negyven év után is a számban van az anyám által frissen készített és kifőzött tészták íze.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

28 szegedi médiamunkást rúgtak ki

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió szegedi körzeti stúdióinak munkatársaival kedd délután közölték, kiket érint a közmédiumokon belüli létszámleépítés. Tovább olvasom