Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Holdsarlón csücsül és szaxofonozik

December elején Mikulás-dömping van. A nagyobb üzletekben csokoládéfigurákból óriási a választék, eltérő minőségben és áron. Akinek kevés a csokoládé, az kaphat elektromos és plüssmikulást. Inkább ijesztők, mint kedvesek.
Fotó: Schmidt Andrea
A csokigyárak évről évre újabb találmányokkal állnak elő. A figurák már október végétől a polcokon vannak, a vevők igazi rohama azonban csak néhány nappal az ünnep előtt kezdődik. Vásárláskor elsődleges szempont az ár, néhányan viszont azt is megnézik, valódi a csoki, vagy csupán bevonómassza. Az sem mindegy, hogy mekkora a Mikulásunk, és hogyan fest majd az ablakban.

Enervált egyedek

A nagy, kék bociszemű, hosszú pillájú Télapó – nekem nem tetszik. De akadhat, aki a távol-keleti rajzfilmekből ismert bájos pillantásnak nem tud ellenállni. A legtöbb figura arckifejezése enervált, morcos vagy bárgyú. Barátságosat alig találunk. A Mikulás ruhája hagyományosan piros. De a mentolos keserű csokit rejtő modell zöld kabátban kelleti magát, a fehér csokis pedig fehéraranyban. A diétás Mikulásokkal különös kegyetlenséggel bánt el a sors. Némelyiken az idült alkoholizmus jelei mutatkoznak: fölpuffadt fej, vörös orr és véreres orca. A 15 grammos, alig 10 centis diabetikus apróság lapos, mint a macskanyelv. Rózsaszín a ruhája. Igaz, csak 49 forint.

Néhány csokigyár nem bajlódik új gyártósorok kiépítésével, ugyanazt az öntőformát használja több termékéhez is. Így születnek a gömbfejű, hóember formájú Mikulások, és a húsvéti tojás alakú csokifenyőtobozok.
Mit tart a kezében csoki mikulásunk? Régebben macit, labdát, babát, autót. Idén megjelentek a diszkment és korcsolyát hozó példányok is, tippet adva a Jézuskának.

Félkarú rablót  a gyereknek!


A legtöbb gyereknek a „sima" csokimikulás – smafu. Csak akkor csillan fel a csemete szeme, ha valamilyen különlegességet talál az ablakban. Akik nem akarnak snassz csokimikivel leégni, a hipermarketekben extra kiszerelésekből válogathatnak. Lehet a gyerek Mikulás-csomagja könyv formájú. Ebben az édesség mellett szupervékony kifestőt és „elvarázsolt hibakeresőt" is elrejtettek. A Boci Mikulás ajándékzsákban megviselt plüsstehén kuporog kicsavarodott pózban, a Tibi Mikulás mellé pedig fémperselyt helyeztek.

A szenvedélybetegség csíráit sikerrel ültethetjük el csemeténkben, ha a Tibi félkarú rabló alakú nyerőgépét ajándékozzuk neki. Amint a gyerek kipörget három krampuszt a műanyag masinán, akár 150 grammnyi színes cukor boldog tulajdonosa lehet. Ha vissza nem dobálja. Van olyan csomag, amit „bukdácsoló műanyag hóemberrel" láttak el, de akad egészen használható kerámiabögrével felszerelt is.

Testépít, hátrafordul, táncol

A csoki nem maradandó emléke a 2005-ös Miklós-napnak, az áruházakban Mikulás alakú elektromos szörnyűségek garmadája virít. A készségsorvasztó kínálat egyik gyöngyszeme a „Hátraforduló Mikulás". A negyvencentis, fehérsapkás csoda barátságos kukásbácsira hasonlít. Ameddig az elem kitart, megbízhatóan hátrafordul, ezzel szórakoztatva a gyerekeket. Állítólag. És csak 2690 forint. Szaxofonozó Mikulásból kétféle is kapható, a drágább 3790-ért holdsarlón csücsül és szaxizik, az olcsóbb 2290-ért csak állva szaxizik, plusz táncol. Ugyanennyibe kerül egy igazán ijesztő, zöld pulcsiban kondizó aprófejű Télapó: gombnyomásra behunyt szemmel építi testét egykerekű biciklijén. A plüssipar és a génlaboratóriumok közös terméke lehet a négyemeletes Mikulás, alul két lábbal, fölfelé négy, toronyszerűen felépített felsőtesttel és fejjel.
Végül: ha a gyerek vágyik Mikulássá válni, vegyünk neki zenélő-villogó sapkát, ugyanezt gumiálarccal egybeépítve, vagy piros miseruhát – egyenesen Bratislavából.


A göngyöleg is játék

Az egységcsomag doboza gyakran egyben játék is. A Smarties-házban puzzle képeslap lapul, ablakaiból a télapó, a rénszarvas és a hóember mellett két sárga fejű, azonosíthatatlan figura mosolyog. A kisbusz formájú csokisdobozt műanyag kerekekkel turbózták fel. A járművet három rossz arcú fiatal vezeti, akik egy ufót fognak közre. 


Fazekas Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék a Kerekes családnak

Nyolc héten át tartó Telekosár-játékunk utolsó nyertesét a múlt héten sorsoltuk ki. Az újszentiváni… Tovább olvasom