Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Hölgyek a felhőkben

Szeged - Jól szerepelnek a magyarok a szegedi reptéren zajló első, hazai rendezésű, női vitorlázórepülő-világbajnokságon. A csapat tagjaival, köztük az élcsoportban álló Diófási Orsolyával a rajt előtt találkoztunk.
A női vitorlázórepülő-vb 49 versenyzőjéből 7 hazánkat képviseli. Mindannyian a szegedi reptér hangárjai mögött felállított kempingben laknak – a verseny végig, augusztus 7-éig.

– Mórahalmon néhányszor megmártóztunk a fürdőben, Szegedre vásárolni járunk. Sok időnk nincs a szórakozásra, de azért ha az időjárás miatt nem repülünk, kikapcsolódunk valahogy. Például túl vagyunk a boszorkányavatáson: minden első vb-jén részt vevő versenyzőnek kötelező átugrani a tábortüzet – meséli a start előtt alig egy órával Márkus Tímea, aki egy pesti repülőcsapat tagja.

Hétvégén magyar estet rendeznek a pilótáknak: a hangárban lesz zenélés, tánc és gulyásleves is.

A válogatott edzője, Zámbóné Pollerman Judit a hatvanas évek óta repül, maga is csapattag. Büszkén meséli, hogy az egyik magyar lány, a 23 éves Diófási Orsolya összetettben az élcsoportban áll, FAI Klub kategóriában. Ezenkívül két – a sztenderd és a tizenöt méteres – kategóriában versenyeznek ezen a vb-n. A harmadikban indul az edzőnő is.
Diófási Orsolya felszállás előtt. Fotó: Segesvári Csaba
Diófási Orsolya felszállás előtt.
Fotó: Segesvári Csaba

Váltakozók a napi feladatok. Az egyik napon három óra alatt kellett a hölgyeknek három kijelölt pont között minél nagyobb átlagsebességet elérni.

A rajt előtt fél órával találkozunk Orsival, a saját gépénél. A nemcsak tehetséges, de feltűnően csinos lány az édesapjával együtt, nyugodtan készíti elő vitorlázórepülőjét.

 Kategóriák

Sztenderd: a vitorlázógépek tizenöt méter fesztávolságúak, nincs bennük ívelőlap.
Tizenöt méteres: Szintén tizenöt méteres a fesztávolság, de van ívelőlap.
Klub: Ugyancsak tizenöt méteres fesztávolság, vízballaszttal.

– 2001 óta repülök, nemrég jöttem haza egy ifjúsági bajnokságról, ahol a középmezőnyben végeztem. Versenyeztem már férfiakkal is – villantja föl repülős múltját a lány. – Nem számoltak velem a szegedi verseny előtt, de úgy néz ki, megleptem az angol, a német és a francia esélyeseket is.
A versenydrukk nyomai nélkül mutatja meg Orsi gépe navigációs rendszerét, rádióját, valamint a rendkívül kényelmetlen, de annál hasznosabb ejtőernyős táskáját.

– Majd a felszállásnál kezdek el izgulni, amikor a felvezető gép elenged – árulja el Orsi.

Közben megérkeznek a felvezetők, hosszú, erős kötelet erősítenek a vitorlázórepülő gépek orrához, majd a magasba szállítják őket. Egyesével viszik a vitorlázókat a levegőbe, a 49 gépet egy óra alatt. A pilóták bevárják egymást, a környéken köröznek, majd elindulnak a háromórás útra.

Folytatás: a férfiak kupájával

Mészáros Zoltán, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség elnöke elmondta: a női vb után rögtön kezdődik a férfiak flatland kupája. Egy év múlva pedig a férfiak világbajnokságát rendezik meg ugyanitt, a szegedi reptéren. Akkor azonban már 130 versenyzővel számolnak. Gulyás György, a világranglista vezetője is az indulók között lesz, az egyik legfőbb esélyesként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs gazdája a balesetet okozó aknának

Szeged - Rosszul lefedett akna állta útját a Szillérin hazafelé bicikliző kollégánknak. A csúnya… Tovább olvasom