Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hölgyeket vár a nótakör

Szeged - Hirdetésben keresett hölgytagokat a Dankó Pista Nótakórus. Még senki nem jelentkezett, de nem adják fel, sőt újabb többéves tervet szőnek.
˝Nótakórus keres énekelni tudó és szerető hölgyeket korhatár nélkül, hangszerismerettel˝ – állt a hirdetésben, amely lapunkban augusztus végén megjelent. Felhívtuk a telefonszámot és érdeklődtünk. A vonal másik végén Fábián Ferenc, a Dankó Pista Nótakórus vezetője jelentkezett.

– Sajnos nem jött senki a hirdetésre, pedig nagy szükség lenne az asszonyokra. A hölgyek más elfoglaltságok és betegségek miatt fogyatkoznak. A férfikarunk viszont most jól megvan, jó hangú új énekesek léptek be, akik szeretnek is énekelni, és a kottát is ismerik – mesélte a klubelnök. – Tehát továbbra is bátorítjuk a jelentkezőket, valóban korhatár nélkül keresünk hölgytagokat. A férfiak között is van egy 42 éves, úgyhogy jöhet az erősítés. Kottát nem muszáj olvasni, mert a magyar nótát azt lehet fejből, szívből énekelni, és van egy nagyon jó tanárunk Makra András személyében, ő mindenben segít. A minap éppen elkezdtünk egy új kuruc dalcsokrot énekelni, hat énekből áll: Csínom Palkó, Tyukodi pajtás, Gyönge violának, Krasznahorka büszke vára, a Déryné című filmből a Rajta, kuruc, rajta és Lesz még nekünk szebb életünk, lesz még magyar nyár.

Nehezen fog hölgyeket a Dankó Pista Nótakórus. Fotó: DM
Nehezen fog hölgyeket a Dankó Pista Nótakórus. Fotó: DM

Nagy fába vágja fejszéjét a kórus, szeretnének néhány év alatt összeállítani egy Magyarország története katonadalokban elbeszélve című előadást. Ezt indítanák a kurucdalokkal, lenne benne egy Kossuth-csokor, egy első világháborús válogatás, két háború közötti békés katonadalok, második világháborús nóták és ötvenhatosok. Ebből állna össze egy egész estés produkció, versekkel, szóló énekekkel fűszerezve.

– Mire a szépkorúak megtanulnak egy csokrot, az időbe telik, hiszen a kuruc dalokból is kettőt a többség soha sem hallott, már nem emlékeznek a Déryné-filmből Sárdy Jánosra, holott pár hete újra vetítette a Duna tévé. Szóval nehéz lesz, de kell valami elképzelés – fűzte hozzá Fábián Ferenc. Hétvégén Tabdiban és Szekcsőn vesznek részt falunapon és borbemutatón, és ott is énekelnek a Dr. Kikli Tivadar Magyarnóta-szerzők és -énekesek Dél-magyarországi Egyesületének szervezésében. Közeli terveik között szerepel az is, hogy az országos minősítő verseny októberi régiós fordulóján Szatymazon jászsági népdalokkal lépnek fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriástorta és rekreációs központ a 170. szülinapra

Százhetven évvel ezelőtt alapították Kübekházát - ezt ünnepelte a falu szombat délután. Képgaléria! Tovább olvasom