Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Holnap reggeltől estig választhatunk

Szeged - Vasárnap reggel 6-tól este 7 óráig tart a parlamenti választás egyetlen fordulója. Kampánycsend nincs. Gyanús ajánlóívek miatt a 4-es egyéni körzetben is nyomoznak még.
 Feljelentések

A vásárhelyi 4-es egyéni választókerületben a választási bizottság feljelentést tett gyanús ajánlóívek, illetve aláírások miatt 11 jelölőszervezet ellen. A nyomozás még folyik a Magyar Igazság és Élet Pártja–Kisgazdapárt, a Határon Túli Magyarok Pártja, az Új Dimenzió Párt, az LMP, a Zöldek Pártja, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, a Rend, Szabadság, Jólét Párt ügyében. Elutasította a hatóság a feljelentést az Új Magyarországért Párt és az Együtt 2014 Párt ellen.

Reggel 6-tól 19 óráig tart a szavazás holnap, a parlamenti választáson. A szavazókörökben kizárólag érvényes igazolványok felmutatásával lehet voksolni.

A személyazonosságot igazolni régi típusú vagy új, kártyaformájú személyivel, illetve ideiglenes személyivel, útlevéllel, illetve ideiglenes útlevéllel vagy kártyaformájú jogosítvánnyal lehet.

A lakcím igazolható lakcímkártyával, lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel vagy a személyi azonosító jelről szóló hatósági bizonyítvánnyal, illetve igazolással.

A választás a korábbi két forduló helyett csak egyfordulós; a voksokat az egyik íven a pártok listáira, a másikon az egyéni képviselőjelöltekre adhatjuk le.

A parlamentbe az eddigi 386 helyett 199 képviselő jut be, közülük 106-an egyéni választókörzetből, így Csongrád megyéből 4-en. A többi 93 mandátumot az országos listán szerezhetik meg a pártok.

Akik lakóhelyüktől távol, de Magyarországon élnek a választójogukkal, és átjelentkeztek egy másik településre, azok az ott kijelölt szavazókörben ikszelhetnek. Szegeden az erre kijelölt szavazókör a 101-es, mely a Tömörkény-gimnáziumban található. Ott megerősített választási bizottság fogadja a szavazókat; növelhető a bizottsági tagok és a jegyzőkönyvvezetők száma is. Mindenki szavazhat, aki 19 óráig odaér a szavazókörébe.

A szavazófülkék egy része már tegnap a helyére került. Fotó: Frank Yvette
A szavazófülkék egy része már tegnap a helyére került. Fotó: Frank Yvette

Mozgásában korlátozott szavazó még vasárnap is kérhet mozgóurnát a szavazatszámláló bizottságtól 15 óráig, ha írásban feltünteti a nevét, lánykori nevét, anyja nevét, születési helyét, személyi azonosítóját, lakcímét és azt, hová kéri a mozgóurnát. Érvényesen szavazni csak tollal, a jelölt, illetve a lista neve fölötti körbe tett X-szel vagy + jellel lehet.

 Rendkívüli ügyelet

Tisztelt Olvasóink! Közérdekű észrevételeik bejelentésére szolgáló telefonszámunkon, a 30/218-1111-en választási ügyeletet tartunk vasárnap 8 és 19 óra között. Ha az országgyűlési választásokkal kapcsolatban bármilyen észrevételük, tapasztalatuk van, ha rendkívüli eseménynek lesznek tanúi, osszák meg velünk!

Újdonság, hogy a mostani választáson nincs kampánycsend, de a törvény szerint holnap reggel 6-tól este 7-ig tilos választási nagygyűlést tartani, és a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

Ha mégis ilyet észlel valaki, akkor nem a szavazóköri szavazatszámláló bizottságnál tehet bejelentést, hanem a választási bizottságnál. A szegedi holnap reggel 6-tól a Széchenyi tér 11. szám alatti szürke épületben működik.

A szegedi 1-es választókerület választási bizottságának telefonszáma a 62/564-469, a 2-esé a 62/564-356, a szentesi 3-asé 63/510-384, a vásárhelyi 4-esé 62/530-100. Az okmányirodák holnap nem lesznek nyitva.

A szegedi helyi választási iroda vezetőjének álláspontja szerint a hídpillérre, kandeláberre és fára plakátolást tiltó kormányrendelet még hatályban van. Mivel hivatalos bejelentés a választási bizottságokhoz ilyen ügyben nem érkezett, a bizottság ilyen reklámok eltávolítására lapzártánkig egyik pártot sem kötelezte.

Szavazófülke-elemet visznek az egyik szegedi iskolába. Holnap nagy szükség lesz rá. Fotó: Frank Yvette
Szavazófülke-elemet visznek az egyik szegedi iskolába. Holnap nagy szükség lesz rá. Fotó: Frank Yvette

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Workshop a Hatosban

Ismét vendégalkotókkal egészül ki a REÖK pop-up műtermében zajló műhelymunka. Tovább olvasom