Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Holnaptól paprikaper

Holnapra tűzték ki az első tárgyalást a szegedi bíróságon az úgynevezett fűszerpaprikaügyben, amelynek három vádlottja van, egyikük a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, Bartos András. A véletlenek játéka, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítélete éppen a napokban érkezett meg arról, hogy az ÁNTSZ jogosan büntette meg a céget 2004-ben.
Versenytársak a polcon. Fotó: Miskolczi Róbert
Az ÁNTSZ szegedi városi intézete 2004 októberében határértéket meghaladó mértékű aflatoxin és ochratoxin szennyezettséget talált a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. bolti csomagolású fűszerpaprika őrleményében. A hatóság a gyártót 625 ezer forintos minőségvédelmi bírsággal sújtotta. Az összeg utóbb 150 ezerre mérséklődött, miután a paprikás cég az ÁNTSZ megyei intézeténél fellebbezett: nem lett volna szabad ugyanis az egész tételt büntetni, hanem csak azokat a csomagocskákat, amelyeket megvizsgáltak.
A Paprika Zrt. azonban ezzel a határozattal is elégedetlen volt, a városi ÁNTSZ határozatát immáron a Csongrád Megyei Bíróságon támadta meg.

A Csongrád Megyei Bíróság kimondta: „rosszul" vizsgált a hatóság, a kis kiszerelésben talált mérgező anyag mennyisége nem mérvadó, abból nem lehetett volna az egész tételre vonatkozó általánosítást megfogalmazni. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódott, ahol fordult a kocka, a november végén meghozott, ám írásban csak a minap megérkezett ítélet ugyanis a tisztiorvosi szolgálatnak adott igazat.

Rákkeltő anyag

Az aflatoxin és az ochratoxin olyan, hazai éghajlaton csak ritkán kifejlődő gombakórokozó, amelynek genetikai károsító hatása van, májrákot lehet tőle kapni. A gyártónak emiatt a kockázatot a minimálisra kell csökkentenie, amikor a külföldről behozott paprikát hozzákeveri a magyarhoz.

Kovács Ferenc megbízott kistérségi tiszti főorvost kértük meg arra, segítsen eligazodni részint a jogszabályok útvesztőiben, részint abban, mennyire káros a fogyasztó számára az, ha a paprika határérték feletti mennyiségben tartalmaz aflatoxint, illetve ochratoxint. A szakember a laikus számára úgy tette érthetővé a történteket, hogy elmagyarázta: ha egy ötszáz kilós tételt vizsgálnak, annak van egy eljárási rendje, hány mintát kell venni, hogy az egészet megbírságolják. Ők valóban nem vettek „reprezentatív" mintát, viszont a vizsgált zacskók közül az egyik dupla annyi mérgező anyagot tartalmazott, a másik ötvenszer többet, mint a megengedett. A Legfelsőbb Bíróság nem rótta fel az ÁNTSZ-nek, hogy nem a „kötött bizonyítási formát" alkalmazta, mert az szerinte nem lett volna életszerű ebben az esetben. Az alapján hozta meg ítéletét, hogy a vizsgált paprika szennyezett volt.

Megkérdeztük Bartos Andrást, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját, mit szól az ítélethez. A vezető – aki holnap áll bíróság elé a paprikaüggyel kapcsolatos büntetőperben –, azt mondta, kénytelen beletörődni a Legfelsőbb Bíróság döntésébe. Hozzátette azonban, hogy úgy tűnik, a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása szerint az ÁNTSZ-nél nem szükséges betartani a jogszabályokat a mintavétellel kapcsolatban. Hivatkozott a Csongrád Megyei Bíróság igazságügyi szakértőjére, aki leírta: a mintavétel és a laboratóriumi vizsgálat, az ismételt mérések elmulasztása és a nem megfelelő mintaszám nem felelt meg a jogszabályban előírtaknak. A Csongrád Megyei Bíróság – hasonlóképpen más megyei bíróságokhoz – megalapozott döntést hozott első fokú ítéletében. Helyesen értékelte a bizonyítékokat, a felülvizsgálati eljárásban azonban nincs helye az úgynevezett felülmérlegelésnek.


Paprikakronológia:

2004 szeptembere: két kalocsai paprikás cég importból behozott őrlésre szánt paprikájában magas aflatoxintartalmat találnak.
2004. október 28.: az egészségügyi miniszter az összes paprikaőrleményt leszedeti az üzletek polcairól. Már három cég paprikája mérgezett, az egyik a szegedi.
2004. november 16.: A Szegedi Paprika két vezetője és egy alkalmazottja ellen fogyasztó megtévesztése miatt nyomozni kezdenek.
2005 júliusa: három cég, hét személy a gyanúsított, az anyagot az ügyészségnek vádemelési javaslattal adja át a Nemzeti Nyomozó Iroda.
2006 júniusa: a Szegedi Városi Ügyészség elkészíti a vádiratot.
2006 novembere: a Legfelsőbb Bíróság kimondta a szegedi paprika szennyezettségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerzetesek ünnepeltek

Négy női és hat férfi szerzetesrend tagjai tevékenykednek Szegeden és a környező városokban:… Tovább olvasom