Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Holtodiglan érvényes a horgászvizsga

Röszke - Halfelismerés és egy rövid teszt – ennyiből áll a horgászvizsga. Van, aki ezzel indul az életnek, de olyan is akad, aki idősebb korában, nosztalgiából kezdi újra a horgászást, s teszi le ezért a vizsgát.
– Ritka, hogy valakinek nem sikerül, minden korosztály könnyedén teljesíti a követelményeket – mondta Láda Gáspár, a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke, amikor ellátogattunk a röszkei horgászegyesület vizsgájára.

Összesen nyolcan vágtak neki a kétfordulós feladatnak pénteken. Volt köztük kilencéves fiú, egy kislány és egy nyugdíját kezdő férfi is. Az első körben halakat kellett felismerniük a vizsgázóknak. A horgászjelölteknek nem okozott gondot azonosítani a pontyot, a márnát vagy éppen a durbincsot. Mindenki hiba nélkül vette az akadályt. A vizsga második része egy 40 kérdésből álló teszt.

Herczeg Bálint a bizonyítványával. Fotó: Karnok Csaba
Herczeg Bálint a bizonyítványával. Fotó: Karnok Csaba

– Évente 6-700 új vizsgázónk van, érdekes módon csak egynegyede gyermek. Általában az idősebb generáció jelentkezik, olyanok, akik gyerekkorukban szívesen lejártak pecázni, de 14 évesen valamiért eltávolodtak a vízparttól – mondta Láda Gáspár, aki a vizsgáztatást tartotta két helyi horgász segítségével. Hozzátette, egyre nagyobb számban jelentkeznek hozzájuk nők, a horgászok 6-7 százalékát a szebbik nem képviselői alkotják.

Kupaktipp

Pernyész Csabától, a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesület egyik tagjától hasznos tippet kaptunk halpucolásra. Néhány söröskupakot kell erősíteni egy kisebb deszkára, úgy hogy a recék felfelé álljanak. Könnyedén jön le a pikkely az állatról ennek segítségével.

Az elnöktől megtudtuk, a sikeres vizsgát nem kell megismételni, egész életen át és az ország egész területére érvényes. A legtöbb egyesületnél felkészítést tartanak, az Amit a horgásznak tudni kell című könyv mindenben segít. Ezt egyébként Láda Gáspárt írta.

– Most van rá időm, eddig botot is alig fogtam a kezembe, gondoltam, kipróbálom – mondta egy nyugdíjas korú férfi, amikor végzett a teszttel, és az eredményre várt. Elárulta, hogy a barátaival szeretne kikapcsolódni horgászás közben.

– A nagypapámmal járok majd, többször vitt már magával halat fogni – mesélte Herczeg Bálint 9 éves jelölt. A tesztet nem találta nehéznek, de mint mondta, volt olyan kérdés, amely fejtörést okozott neki.

Miután a vizsgázók leadták a papírjukat, hamar megszületett az eredmény: mindenkiből horgász lett a teremben.

Olvasóink írták

 • 17. kormoska 2013. március 02. 21:11
  „A horgászvizsga élethosszig érvényes,ez jó dolog,az én vizsgám lassan huszonöt éves lesz.
  A horgászat viszont szépen lassan kizárólag a tehetősebbek sportjává válik!
  A Hermann honlapján a jegyárakat nézegetve azt látom,hogy az állami sarcokkal együtt egy komplett éves engedély 30.000ft.....,no comment.
  És minden agyon van szabályozva,kategorizálva.Ki és hány darab halat vihet el stb.Ennyi pénzért már nem illene korlátozni az elvihető éves mennyiségeket,bár régebben is korlátozták.Azt is láttam,hogy tucatnyi halőr dolgozik már szépen egységesen beöltöztetve-továbbképezve,gondolom az ő bérük is benne van a jegyárakban.
  Minden nagyon EU-s,minden le van szabályozva,minden nagyon naprakész és modern.....csak éppen a horgászat romantikája és mindenki számára való elérhetősége veszik el!Lassan,de biztosan.”
 • 16. ferike75 2013. február 26. 17:54
  „itt londonba 25fontba korul a horgaszengedely az eves vizsgazni nem kell,az osszes eloviz free csak a maszekvizekre kell kulon fizetni 11-13font a napijegy ja es a halakat vissza kell engedni,othon is ezt kell bevezetni hogy a horgaszat szorakozasrol szoljon.ja es a horgasztanuloknak ezt megtanitani.”
 • 15. andlui49 2013. február 26. 15:30
  „Horgásztársaim!
  Ezerszer és ezer helyen leírtam. Mennyi előnye származna ennek az országnak abból, ha betiltanák az élő vízi halászatot.
  Minden bajunk forrása ez! Ha megtennék ezt- és itt néhány halász és pártfogóik érdeke áll szemben a 300ezres horgászokéval- néhány év alatt folyóvizeinkből olyan horgászparadicsom lenne, amihez Európából is jönnének jólfizető turisták. Persze néhány holtágat is vissza kellene kötni a folyókba és nem a halászoknak odaadni fillérekért.
  Talán ez jóval többet hozna az államkasszába, mint amit a halászok befizetnek?
  Így csak szomorkodom az egyre kevesebb hal láttán a folyókban, és azon gondolkodom, unokám már csak sneciket meg durbincsot fog majd, ha megtörve több nemzedék horgászatát, Ő is horgászni akar.”
 • 14. szabójóska 2013. február 25. 20:36
  „Közel hatvanöt éve horgásztam és horgászott a családtagjaim közül aki szeretett. Ma már senki. Mert nem érdemes. Drága. Mindenki lop ha tud. A rendőrök meg azt lesik kit miért bírságolhatnak meg.”
 • 13. Miértne? 2013. február 25. 16:34
  „Nem az én gépem, én czindi vagyok.11. Esovaro, csak helyeselni tudok...Az élővizekbe nem telepítenek, csak <moderálva>. Ez is egy gyalázat a nálunk folyó dolgokból. Két éve (viszonylag) rengeteg pontyot fogtam a Tiszán, 25-28 centiseket, dobáltuk vissza őket ( a horgásztársaimmal együtt.) Tavaly egyet se!!! Hova lettek? Nem talán a halászok kifogták, és elfelejtették visszadobni?”
 • 12. szatyi 2013. február 25. 13:52
  „"9. Lacusch69 2013.02.25. 12:09 "
  A "germán árban" benne van minden, nincs olyan, hogy "területi engedély"!
  Ott nem szokás egyféle dologért többfelé fizetni!”
 • 11. Esovaro 2013. február 25. 13:38
  „MO-on szemermetlenul dragak az engedelyek, valaha a horgaszat elsosorban a vekonypenzuek hobbija volt ma mar szinte luxus. pl az ATkara a teruleti jegy vagy 25 ezer ft. Amivel lehet ervelni aa magas arak mellett az,hogy a mo-i vizek tulnyomo tobbsege telepitett viz es a hal se olcso az egyesuleteknek es a megyei IB-eknek.Amit en a legfelhaboritobbnak tartok, hogy a mo-i termeszetes vizekre nincs egyseges engedely ami jo az egesz Dunara, Tiszara, Korosokre ,Dravara , Murara stb A Balatont kivennem mert az szinten erosen telepitett akarcsak a Velencei to. .Osszehasonlitaskent Louisiana allamban a horgasze ngedelye az allam sos es edesvizeire egysegesen 15 dollar,igaz ott nincs telkepites, de szigoru meret es mennyisgi korlatozasok vannak.60 ev felett meg 5 dollar es az egyben vadaszengedely is. A magan vizek az mas ,oda az mehet horgaszni akinek a tulaj megengedi. Amit szinten felhaboritonak tartok az az ,hogy nem tiltjak be a kereskedelmi celu halaszatot a mo-i termeszetes vizeken.”
 • 10. karaly 2013. február 25. 13:31
  „5. mediashreck 2013.02.25. 10:49
  Tisztázzunk valamit: a vallással vagy úgy, vagy pedig a válással?”
 • 9. Lacusch69 2013. február 25. 12:09
  „6. Szerintem a germán árak csak az állami jegyet tartalmazzák, a területi engedélyt nem.

  7. Gyermekhorgászként (14 éves korig) csak engedély kell, vizsga nem. Az jogosít fel 1db, 1 horgos, úszós készség használatára. (Azért ezt készpénznek ne vedd, nézz utána...)
  Ifi vagy felnőtt horgászként mindenképpen kell vizsga.”
 • 8. mediashreck 2013. február 25. 11:25
  „5. hozzaszolasom forrasa:
  www.frankfurt.de/fischereischein”
 • 7. tirpák 2013. február 25. 11:23
  „Egy botos úszózáshoz kell vizsga?”
 • 6. czindi 2013. február 25. 11:16
  „Ez igen! 12.5 X 300 = 3750 forint! A jó-keresetű németeknél! Ugyanez nálunk? 17-18 Eforint pl. a Tiszára és mellékfolyóira a Körösöktől lefelé. És még néha halat is lehet fogni, igaz jobbára csak keszeget, meg holtágakban, csorgókban tenyérnyi kárászt. Szóval, igen drága szórakozás, és úgy tudom, nyugdíjas kedvezmény sincs.
  A halászok levadásznak mindent, a rabsicok pláne, és még el sem igen kapják őket, a büntetési tételek meg (itt is) nevetségesek.”
 • 5. mediashreck 2013. február 25. 10:49
  „Szeretem a halat, de soha nem horgaszom.
  Ugy vagyok ezzel, mint a valassal:
  -szep, de nem gyakorlom...

  Utananeztem itt Frankfurt am Main-ban az ezzel összefüggö költsegeknek:
  Horgaszengedely kiadasahoz az itteni Tanacshazan 4 dolgot követelnek meg:
  -kerelem beadasa,
  -2 fenykep,
  -szemelyigazolvany es
  -horgaszvizsga oklevel.

  Az arak:

  -1-eves horgaszengedely = 12,50 Euro
  -5-eves horgaszengedely = 36,- Euro
  -10-eves = 68,- Euro
  (fiataloknak, tanuloknak, egyetemistaknak a fele.)”
 • 4. szatyi 2013. február 25. 08:44
  „SterimoB !”
 • 3. Dr.Tonyk 2013. február 25. 08:02
  „Bizony csak azért néztem meg a videód, mert fogalmam sem volt mi az a "Sterimo": Most már tudom: magasnyomású mosó :)”
 • 2. csonakos 2013. február 25. 07:39
  „No ettől már van sokkal jobb megoldás is mint a söröskupak! Sterimoval lehet a legkönnyebben lehet pucolni! Legyen az bármekkora hal! A farkára lépünk finoman a halnak és sterimoval letakarítjuk a bármely hal pikkelyei vagy nyálkáját! Itt látható!
  https://www.youtube.com/watch?v=R6Oj-yorxrQ”
 • 1. mark.leony 2013. február 25. 07:31
  „Én 20 éve szegeden a Hermann Ottó egyesületnél vizsgáztam, a fiaim pedig tavaly. Itt ingyenes volt a tanfolyam és a vizsgadíjból ha jól tudom az idén a 3500-ból 2500-at elengednek a gyerekeknek. Ha nem így van javítsatok ki, de a honlapjukon így értelmezem. www.hohe.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajdasági helyzetkép: nem félnek magyarul beszélni

Svennek már több magyar ismerősét verték el szerb fiatalok, míg Daninak szerb radikális nézeteket valló ismerőse is van. Tovább olvasom